Ledelsesforsker i podcast: Strategi er en særligt kompleks opgave i ngo’er

SEKTOR 3: Hvordan laver man en god strategi, som ruster en organisation til at møde de udfordringer, omverdenen byder på? Ledelsesforsker Kurt Klaudi Klausen og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen deler ud af deres viden i Altingets ledelses-podcast.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Der findes mange måder at komme fra Esbjerg til Harwich. Man kan for eksempel søsætte en jolle og give sig til at ro på må og få. Og så i øvrigt krydse sine fingre. Eller man kunne lave en gennemarbejdet strategi, der udpeger et mål og tager højde for, hvilke ressourcer der er til rådighed.

”For mig er strategi en ramme, der sætter retning, og en ramme, der reducerer kompleksitet,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp til Altingets ledelsespodcast, Sektor 3.

”Jeg plejer at bruge billedet med en motorvej. Vi skal vide, om vi skal til Skagen eller Padborg. Så kan du have et pitstop undervejs, og du kan også forvilde dig lidt ud til Vesterhavet, men du skal rette snuden mod Skagen.”

Og billedet med at sætte en kurs er ganske præcist, medgiver Kurt Klaudi Klausen, som forsker i strategisk ledelse på Syddansk Universitet.

”Strategi kan defineres på mange forskellige måder. Det er det arbejde, der drejer sig om at vinde krigen – og i vores sammenhæng om at opnå de mål, man har som organisation. Hvis man stiller sig mål, der er svære at opnå, skal man arbejde bevidst og systematisk over længere tid på at forsøge at opnå de mål, selv om man bliver blæst ud af kurs,” siger Kurt Klaudi Klausen til Sektor 3.

Strategi er særligt vanskeligt i ngo’er
Ifølge Kurt Klaudi Klausen er strategi en helt særlig udfordring for ngo’er.

”Her har man brug for nogle mere sofistikerede og nuancerede strategiske analyseredskaber end normalt, fordi man er så tæt forbundet i samarbejdet med det offentlige, og fordi man har at gøre med samarbejdspartnere, medarbejdere og ikke mindst frivillige, der ikke kan ledes og arbejdes sammen med på den måde, man kan i private virksomheder og offentlige organisationer,” siger han til Sektor 3.

Den erkendelse førte i 2014 til, at Folkekirkens Nødhjælp satte gang i en større strategiproces, der satte kursen for organisationens arbejde i de otte følgende år, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi lavede et stort projekt, hvor vi fik fremtidsforskere til at lave nogle scenarier for, hvordan verden ser ud i 2025. Det var for at kunne være mere robuste i udviklingen af en strategi,” siger hun.

Du kan høre, hvordan det gik med den strategi i Sektor 3, hvor Kurt Klaudi Klausen også giver seks gode råd til arbejdet med strategi.

Sektor 3 er sponseret af Tuborgfondet, og du kan finde hele serien på Soundcloud og iTunes.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Forrige artikel Stine Bosse i ledelses-podcast: Få nu styr på jeres kasketter Stine Bosse i ledelses-podcast: Få nu styr på jeres kasketter
Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

OPDATERET GUIDE: Danmark åbner langsomt og gradvist. Men til en virkelighed, der fortsat ser anderledes ud end før, og som stadig udfordrer civilsamfundet på blandt andet økonomi. Her samler vi løbende gode svar og nyttige links, der kan hjælpe din organisation gennem coronakrisen. Guiden er senest opdateret 19. maj. 

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.