Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.

Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Af Niels Bak Henriksen

"Det ser jo fornemt ud. Her en uge før, er vi på det, vi skal bruge."

Det glade budskab kommer fra formanden for Skive Festival, Michael Eiskjær. Festivalen løber af stablen i denne weekend, og interviewet er lavet en lille uge før.

Han fortæller, at festivalen har de cirka 1200 frivillige, de skal bruge og at der ligefrem er folk på venteliste til den handicapfestival, der finder sted om onsdagen før selve festivallen.

"På samme tid sidste år manglede vi 300 og kom aldrig i mål," siger han.

Stort set samme melding kommer fra Boldklubben Fremad Valby. Foreningen bemander en pantbod på Roskilde Festival med frivillige mod betaling til klubben.

Ligesom Skive Festival var foreningen også sidste år i medierne med mangel på frivillige. En mangel, der har ført til lavvande i klubkassen.

"Jeg vil tro, vi var to tredjedele af, hvad vi burde have været. Så vi manglede 50-60.000 kroner," siger frivilligansvarlig René Nielsen, som også sidder i klubbens bestyrelse.

Han fortæller, at klubben især bruger pengene fra Roskilde på ungdomsarbejdet og på kvindeholdene. De har godt kunnet opretholde alle holdene på trods af de manglende indtægter, men de har været nødt til at spare på udstyr, hjælp til stævner osv.

I år er historien en helt anden. Det har været "markant nemmere” at skaffe frivillige.

"I år har vi sagt ja til 2 boder, så der skal vi bruge cirka 250," siger han.

Og dem har klubben stort set fundet nu, en lille måned før festivallen.

Tidligere ude med ekstra indsatser

Både René Nielsen og Michael Eiskjær fortæller, at de har været tidligere ude i år, end de plejer, for at sikre sig frivillige nok.

Og når det gælder Skive Festival, har de helt gentænkt hele deres frivilligpolitik.

"Vi er begyndt at tænke mere over, at de frivillige også skal have en god oplevelse,"  siger Michael Eiskjær, som medgiver, at festivalen nok lidt har taget deres frivillige for givet før i tiden.

Sidste år holdt de blandt andet en fed fest for de frivillige og planlægger også at gøre det i år. Nogle af de meget aktive foreningsledere bliver også inviteret med på andre festivaller.

Hovedindsatsen har dog ligget over for de foreninger, som stiller med frivillige.

Festivalen har kun ganske få ansatte, men en af dem har brugt op mod en tredjedel af sin tid på at tage ud og holde møder i foreningerne. Det sker ikke mindst for at styrke den samlede fortælling om festivallen.

"Det er alles festival. Det er Skives festival. Det er foreningernes festival," lyder peptalken fra Michael Eiskjær.

Samtidig understreger han, at det jo ikke var fordi foreningerne ikke gjorde deres bedste sidste år – de manglede jo også selv folk. Og han har heller ikke hørt nogen mugge over hverken den ekstra indsats, som nogle kom til at lægge sidste år, eller om den nedgang i overskuddet til foreningerne, som blev konsekvensen af frivilligmanglen.

Det skyldes blandt andet, at det blev nødvendigt at gå ud og hyre 10 mand fra et tømrerfirma til at sætte lys og lyd op og 30 ukrainere fra et firma, en lokal landmand havde lavet for de flygtninge, der pludselig var havnet i området.

"De arbejdede fandeme for 80. De var så søde, og hold op hvor de arbejdede," siger han, men er alligevel glad for, det ikke bliver nødvendigt i år. Ikke mindst på grund af økonomien.

"En hundredetusindkronerseddel kom vi vel af med," lyder hans status. Og det ud af et overskud på omkring en halv million, som ellers bliver delt ud til byens foreningsliv.

Nye metoder har skaffet nye grupper af frivillige

Også i Fremad Valby har foreningen mærket en øget opbakning fra festivalen til foreningerne. Roskilde Festival har i år lavet en form for arbejdsformidling for frivillige, og det er en af de ting, der har givet ekstra hænder i Fremad Valby.

"Det er det, der har gjort, vi kunne sige ja til en ekstra bod," siger René Nielsen.

Derudover har klubben også haft bedre hul igennem i deres normale rekruttering, som især foregår via Facebook og Instagram. Kun omkring en femtedel er folk, som er aktive i klubben til hverdag.

Han har ikke noget klart bud på, hvorfor det pludselig var så svært sidste år, og hvorfor det så er nemmere igen i år. Ud over, at det havde noget med corona at gøre. Han kunne for eksempel se, at der ikke bare manglede frivillige sidste år, men også at alderssammensætningen ændrede sig. Der var mange helt unge under 18 som meldte sig, mens de lidt ældre, som måske havde sparet penge sammen i de stille coronaår, blev væk.

Og det gav helt særlige problemer, for de helt unge må ikke bemande boden om natten, så det hang på de ældre.

"Der var vi lidt pressede – for ikke at sige meget pressede," siger han. 

I år ser han til gengæld en anden tendens, for festivallens arbejdsformidling har slået hul til en helt ny gruppe af frivillige. På mailadresserne kan han se, der er rigtig mange udlændinge imellem. Hans fornemmelse er, at mange af dem er udenlandske studerende, der bor i landet i forvejen, men det er stadigvæk ikke en gruppe, de har haft fat i ret mange af i forvejen. 

Corona, inflation og lang pause påvirker

Heller ikke Michael Eiskjær har et helt klart bud på, hvorfor det var så svært sidste år eller hvorfor det ser så meget bedre ud i år. Udover også han er sikker på, coronanedlukningerne havde noget med det at gøre.

For selv om det faktisk var lykkedes Skive Festival som en af de få at afvikle festivalen i 2021, fordi de havde flyttet den til september, var 2022 alligevel det første normale år efter pandemien. Et år, hvor folk for første gang i tre år kunne planlægge frit, hvad de ville.

"Før corona havde vi heller ikke problemer. Corona gjorde, at man gerne ville prøve noget andet, men nu er de frivillige tilbage," siger han.

Han peger også på, at inflationen med de stigende priser på energi og fødevarer kan have fået flere til at se sig om efter en billig sommeroplevelse i år. Og så tror han, pausen under corona kan have spillet en rolle i sig selv. I hvert fald er der i år rigtig mange gengangere fra sidste år.  

"Jeg tror, man havde glemt, hvor sjovt det er," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00