Fondsstøtte til forskning, innovation og uddannelse i tal

FAKTA: Få overblik over, hvor meget private fonde støtter forskning, innovation og videregående uddannelse, og hvilke forskningsområder, der får tildelt flest støttekroner.

Forskningsministeriet har kortlagt de 12 største private fondes støtte til forskning, innovation og videregående uddannelse i årene 2012, 2013 og 2014.

Civilsamfundets Videnscenter giver dig her et overblik over, hvem de største bidragydere på området er, og hvilke videnskabelige hovedområder, der modtager flest støttekroner fra de private fonde.

Selvom Forskningsministeriet kun har set på de største private spillere inden for støtte af forskning, skønner penneførerne bag rapporten, at resultaterne tegner et retvisende billede af det samlede støttemønster.

Ca. 50% af fondenes bevillinger går til forskning
Omtrent halvdelen af de 12 fondes samlede udlodninger går til forskning. De har bevilget 9.7 milliarder kroner til forskning og udvikling i perioden 2012-2014. Det er godt to milliarder mindre end de otte offentlige råd, fonde og puljer i kortlægningen.

 

Det er især forskning og i mindre grad innovation og støtte til videregående uddannelser, som tiltrækker støtte fra de private fonde. Hele ni milliarder af de i alt 9,7 milliarder går til forskning.

Novo Nordisk er den største bidragyder

Novo Nordisk er den suverænt største private gavegiver på området. Fonden tegner sig alene for 2,4 milliarder støttekroner i perioden, hvilket svarer til en fjerdedel af de private fondes samlede støtte.

 

Sundhedsvidenskab modtager flest bevillinger

I og med A.P. Møller-fonden har skruet gevaldigt op for fondsstøtten i perioden har de overhalet blandt andet Lundbeckfonden. Men den store spiller på medicinalområdet har stadig leveret støtte for over en milliard i perioden. Derfor er det ikke overraskende, at det i særlig grad er sundhedsvidenskab, der scorer penge fra fondsdanmark.

 

Lundbeckfonden giver udelukkende til forskning

Der er ret stor variation, hvor vigtig forskning er for de 12 private fonde. Ikke overraskende ligger Lundbeckfonden og Novo Nordisk Fonden helt i top på listen over, hvor stor en andel af udlodningerne, der går til forskning.

 

Forrige artikel I tal: Danske foreningers afhængighed af fondsmidler I tal: Danske foreningers afhængighed af fondsmidler Næste artikel I tal: Ngo’ernes vækst og omsætning I tal: Ngo’ernes vækst og omsætning
Altinget indgår partnerskab med Folkemødet

Altinget indgår partnerskab med Folkemødet

Foreningen Folkemødet og Altinget vil samarbejde om at bringe de digitale debatter på Folkemødet 2021 ud til danskerne. Samarbejdet skal også gøre det nemt for flest muligt at engagere sig i de mange debatter.

Sådan afgør du, om din organisation skal til Folkemøde i år

Sådan afgør du, om din organisation skal til Folkemøde i år

Mulighederne til årets Folkemøde er stadig uklare, og mange organisationer tøver med at melde sig til. Benjamin Rud Elberth fortæller her, hvem der efter hans vurdering får værdi af at deltage fysisk, og hvem der bør tage til digital demokratifest. 

Delvis genåbning: Her er seneste nyt for civilsamfundet

Delvis genåbning: Her er seneste nyt for civilsamfundet

Fra total nedlukning til delvis genåbning. Foråret har meldt sin ankomst, forsamlingsloftet er blevet hævet for udendørsaktiviteter, og dele af samfundet er blevet åbnet op igen. Videnscentret gennemgår seneste nyt om corona for civilsamfundet.

Guide: Test dit setup og optimér dit online-event

Guide: Test dit setup og optimér dit online-event

Det kræver en god portion viden om live-videoproduktion, hvis du vil skabe engagement hos dine frivillige, medlemmer eller brugere i disse sammen-hver-for-sig-tider. Videnscenteret bringer her en inspirationsguide med vigtige pointer fra DIFs GO LIVE-webinar om livestreaming.