Status: Her er civilsamfundets guide til næste fase af genåbningen

Fase tre af genåbningen begynder nu, og det medfører en række lempelser. Videnscenteret har samlet seneste nyt og fortæller her, hvad det betyder for civilsamfundet.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Selvom det ikke ligefrem summer af sol over de besungne danske enge, så er vi unægteligt på vej mod lysere tider. Civilsamfundets mange dygtige frivillige strømmer igen ud i foreningerne, og både indendørs og udendørs bliver dørene i disse dage slået op på ny i foreningslivet.

Den 6. maj træder vi ind i fase tre af den annoncerede genåbning, og det har betydning for civilsamfundet på en række områder.

Først og fremmest bliver der åbnet op for den indendørs voksenidræt på ny, men det er ikke den eneste gode nyhed. Af et notat offentliggjort fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at der nu er givet grønt lys til, at danskerne kan blive vaccineret med “godkendte COVID-19-vacciner, der ikke anbefales og tilbydes i massevaccinationsprogrammet.”

På Statens Serum Instituts lagerhylder står der i øjeblikket 442.500 aldeles urørte doser af en omdiskuteret britisk-svensk vaccine, og hvis brugen af den pågældende vaccine genoptages - ja, så går resten af samfundsgenåbningen sandsynligvis endnu hurtigere.

Lad os straks dykke ned i substansen og undersøge, hvilken betydning de seneste corona-nyheder har for civilsamfundet.

Velkommen ind til de voksne
Torsdag den 6. maj er der igen plads til de voksne idrætsudøvere mellem 18-70 år på det skinnende halgulv rundt om i Danmark.

Siden den 21. april har den indendørs idræt været åben for de unge under 18 år og de ældre over 70 år, og nu banker genåbningen for resten af udøverne altså på døren.

Der er dog en række retningslinjer, der skal følges. Den vigtigste er måske kravet om, at de frivillige skal kontrollere idrætsudøvernes coronapas.

Kravet er blevet mødt med bekymring hos idrættens hovedorganisationer, men indtil videre er der ikke blevet pillet ved coronapas-kravet.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har udtalt til Danmarks Radio, at hun har tillid til, at foreningerne selv finder gode måder at organisere pas-kontrollen. Hun er dog villig til at lytte, hvis der findes ‘smidigere måder, som samtidig holder smitten under kontrol’.

Hvis du er tilknyttet en idrætsforening og er i tvivl om, hvordan retningslinjerne skal gribes an, så afholder DGI torsdag webinar om emnet. Det kan du tilmelde dig her.

DGI har også lavet en tjekliste, som idrætsforeningerne kan benytte sig af til genstarten. Den finder du her.

Forsamlingsloftet hæves yderligere
Det er ikke kun indendørs, at der bliver drejet på lempelsesknappen i morgen. Også udendørs bliver der skruet ned for restriktionsgraden og op for samværet, når vi træder ind i genåbningens fase 3.

Det udendørs forsamlingsforbud hæves fra det nuværende loft på 50 personer til 75 personer. 

Indendørs løftes antallet fra 10 personer til 25. Løftet sker som en del af den langsigtede plan om at udfase forsamlingsforbuddet i takt med, at flere i befolkningen bliver vaccineret.

Næste løft er skemalagt til den 21. maj, hvor det vil blive tilladt at samles 50 personer indendørs og 100 personer udendørs.

I takt med at flere må samles, bliver der også plads til flere frivillige, medlemmer, brugere og ansatte i foreningerne. Den slags kræver planlægning, og derfor har Center for Frivilligt Socialt Arbejde udarbejdet en genåbningsmodel, der hjælper foreninger med at komme godt fra start igen. Den kan du læse mere om her.

Grønt lys til frivillig AstraZeneca-vaccination
AstraZeneca-vaccinen har indtil videre mest været en spielverderber inden for det danske massevaccinationsprogram, men nu kan den svensk-britisk vaccine blive en gamechanger i vaccinationen af den danske befolkning.

Som nævnt i artiklens indledning har Sundhedsstyrelsen givet grønt lys til at etablere en ordning, hvor danske borgere kan blive tilbudt vaccination med godkendte vacciner, der ikke anbefales og tilbydes i massevaccinations-programmet. 

Sådan én er AstraZeneca-vaccinen, hvis brug været sat på pause siden den 11. marts. 

Sundhedsministeriet vurderer, at ordningen kan være til rådighed for danskerne i løbet af maj måned. Den endelige model skal nu aftales mellem Folketingets partier, oplyser Danmarks Radio.

Derudover har Sundhedsstyrelsen mandag meddelt, at man ikke vil gøre brug af Johnson & Johnson-vaccinen i det danske vaccinationsprogram.

Det betyder, at danskere mellem 25 og 39 år sandsynligvis skal forvente at være færdigvaccinerede fire uger senere end hidtil forudset.

Knap hver fjerde dansker er pr. dags dato blevet vaccineret med én dosis, mens omtrent hver ottende dansker er færdigvaccineret.  

Hvornår sættes der ind lokalt?
De helt store nationale nedlukninger er forhåbentlig fortid. For knap tre uger siden blev der indført et nyt system, hvor nedlukningerne forsøges at gøres så lokale som muligt.

Det betyder, at enkelte kommuner kan blive lukket ned, men også helt ned på sogne-niveau kan der ske nedlukninger.

Det bliver aktuelt, hvis en kommunes incidensniveau kommer over 250, mens sognene skal overskride tre grænser på én gang.

  • Der skal være mere end 20 smittede personer i sognet.
  • Der skal være mere end 500 smittede pr. 100.000 indbyggere i sognet.
  • Positivprocenten skal være over 2,5 procent i den seneste uge.

Du kan følge smittespredningen lokalt og nationalt her.

Kan jeg og min forening komme på festival og til marked?
Næppe. Den danske festivalsommer er med meget få undtagelser fuldstændig aflyst.

Det stod klart tidligt tirsdag morgen, da et samlet Folketing, med undtagelse af Nye Borgerlige, vedtog en plan for den yderligere genåbning af Danmark.

Aftalen lægger op til et loft på maksimalt 2.000 deltagere på de festivaler, der finder sted mellem 21. maj og 1. august. Den beslutning fik næsten øjeblikkeligt Roskilde Festival, NorthSide i Aarhus og Tinderbox i Odense til at aflyse deres arrangementer. En lang række mindre musikfestivaler har også aflyst deres arrangementer.

Efter den 1. august er planen, at loftet skal hæves til 5.000 deltagere, hvilket åbnede en lille dør på klem for blandt andet Skanderborg Festival. Den dør blev dog lukket senere på dagen, da talsmand for festivalen Søren Eskildsen udtalte til DR, at Skanderborg Festival "er aflyst som vi kender den."

Det traditionsrige Hjallerup Marked i Nordjylland har også aflyst sit 2021-marked, og de mange aflysninger kan få konsekvenser for de foreninger, der hvert år genererer indtægt på festivalerne og til markeder rundt omkring i landet.

Folketinget forhandler sandsynligvis om ny genopretningspakke 
I tirsdags landede Folketinget som sagt en aftale om yderligere genåbning, men noget tyder på, at der snart også kommer en ny genopretningspakke på forhandlingsbordet.

Både Socialdemokratiet, SF, Venstre og Konservative ser således positivt på muligheden for at forhandle en ny sommerpakke til civilsamfundet og kulturlivet ligesom sidste sommer.

“Der ligger en stor opgave i at understøtte alle vores foreningsfællesskaber i at blomstre op og vinde de tabte medlemmer og frivillige tilbage. Vi kommer til at gøre alt, hvad vi kan, for at bakke op om det og for at det kan lykkes,” lyder det fra kulturordfører Kasper Sand Kjær (S). Partiet er, ligesom de øvrige partier, positivt indstillet over for muligheden for, at puljen måske skal strække sig ind i efteråret og ikke kun begrænses til sommeren.

Forrige artikel Folkemødet gennemfører med publikum Folkemødet gennemfører med publikum Næste artikel Fællesskab og deleøkonomi: Bæredygtighed er rygraden på den grønne delebase i Vestervig Fællesskab og deleøkonomi: Bæredygtighed er rygraden på den grønne delebase i Vestervig
Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

Der er rift om publikums opmærksomhed på Folkemødet. Det stiller krav til ordstyrere og facilitatorer om at balancere og styre en debat, så folk bliver hængende. Sille van Loon og Solveig Hvidtfeldt fra Good Company Cph giver dig her tip og råd til, hvordan du sætter en krog i publikum. 

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse.