Gode råd: Sådan afholder civilsamfundet events under corona

INSPIRATION: At skabe arrangementer kan synes umuligt under coronakrisen, men det kan faktisk godt lade sig gøre. Civilsamfundets Videnscenter har fundet seks opfindsomme eksempler på events, der blev afholdt med succes i 2020.

Sommerlejre, festivaller og landsmøder har været tvunget ud i aflysninger som følge af corona, men nogle organisationer har fundet kreative løsninger til at holde sig i live.
Sommerlejre, festivaller og landsmøder har været tvunget ud i aflysninger som følge af corona, men nogle organisationer har fundet kreative løsninger til at holde sig i live.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mangt og meget er blevet aflyst, siden coronapandemien første gang lukkede landet ned. 

Festivaler, folkemøder og internationale fodboldturneringer har måttet vige pladsen for hjemmekontorer, håndsprit og hjælpepakker, og derfor er det fuldt forståeligt, hvis du spejder mod den kommende sommer med en vis portion skepsis. 

For kan organisationer overhovedet afholde sine arrangementer under en pandemi som denne? Ja, det kan man faktisk godt, men det kræver lidt kreativ planlægning.

Civilsamfundets Videnscenter har samlet seks eksempler på arrangementer, der med succes er blevet afholdt af civilsamfundet i 2020 på trods af coronapandemien. Har du brug for inspiration? Så læs med.

1. FDFs hybrid-landsmøde
Hos børne- og ungdomsorganisationen FDF blev landsmødet sidste efterår afholdt under anderledes forhold end sædvanligt.

Landsmødet var nemlig en opfindsom hybrid mellem et fysisk og et digitalt landsmøde. Eventet blev streamet online fra Hotel Nyborg Strand på Fyn, hvorfra et et begrænset antal deltagere styrede mødets gang.

De 356 repræsentanter fra diverse landsdele, kredse, udvalg og skoler blev opfordret til at deltage online i små fællesskaber. Til det formål udviklede FDF den følgende guide.

Hver gruppe blev opfordret til at samles på en lokation med to rum. Et stort rum med en storskærm kaldet "samlingsrummet" og et mindre rum kaldet "taler-rummet".

I samlingsrummet sad deltagerne med én meters afstand og mindst to kvadratmeters plads til hver person. Rummet var udstyret med en storskærm, hvorfra tilhørerne kunne følge med i landsmødet.

Hvis en tilhører ville deltage i debatten, bevægede vedkommende sig fra samlingsrummet og ind i taler-rummet, hvor deltageren fik online adgang til både lyd og billeder fra landsmødet.

FDF-Guiden indeholder også retningslinjer for indtagelsen af frokost og kaffe samt brug af mundbind og fordelingen af pladser, hvilket varierer, alt efter om man er flere eller færre end ti personer samlet. 

FDFs guide til online landsmøde kan ses her

3. DBU-fodboldskoler satte rekord i 2020
I 2020 satte DBU (Danmarks Boldspil-Union) deltagerrekord på sine Get2-fodboldskoler, der bliver afholdt i samarbejde med DIF (Danmarks Idræts Forbund).

Get2-fodboldskolerne har været en fast bestanddel af sommerferien for fodboldinteresserede børn i udsatte boligområder siden 2010, og den tidligere rekord blev sat i 2019, hvor knap 1.000 børn deltog. 

I 2020 lykkedes det, på trods af corona, at sætte ny deltagerrekord, da 1.343 børn deltog på 21 fodboldskoler rundt om i landet. Det oplyser DBU på sin hjemmeside om projektet, som er et særligt tilbud til børn og unge i udsatte boligområder.

Med fritagelsen fra forsamlingsloftet kunne DBU også afholde sine almindelige fodboldskoler i 2020, og det var med mere end 20.000 deltagende børn.

Fodboldskolerne blev afholdt ved hjælp af DBU’s omfattende coronaprotokol, som blev udviklet i løbet af sidste forår. 

Protokollen vejleder om alt fra anbefalede banestørrelser til håndsprit og inddeling i grupper. Den kan læses til inspiration her.

Efterhånden som restriktionerne er blevet flere, har DIF udsendt en opdateret guide til, hvordan man bedst organiserer gruppeopdelt træning under corona. Du kan læse mere i guiden her.

3. Solen skinnede på sommerlejrene 
Fodboldskolerne var ikke alene om at være undtaget for forsamlingsloftet på 50 personer. Det var de mange sommerferielejre for udsatte børn også.

Derfor kunne Red Barnet, Ungdommens Røde Kors, Blå Kors og flere andre organisationer alligevel afholde deres sommerlejre for udsatte børn i løbet af sommeren i 2020. 

Red Barnet alene arrangerede hele 58 sommerlejre, hvilket betød, at rekordmange børn kunne komme afsted på sommerferie på trods af coronapandemien. 

Det kan du læse mere om i ugens artikel fra Videnscenteret, hvor vi går i dybden med Red Barnets succesfulde sommerlejre.

Succesen skyldtes blandt andet en økonomisk donation givet af Social- og Indenrigsministeriet tilbage i maj 2020.

17 organisationer, heriblandt Red Barnet, Kirkens Korshær og Blå Kors, blev tilsammen tildelt 9,7 millioner kroner i støtte til sommerlejrene. 

“Støtten til sommerlejrene sikrer, at børn og sårbare familier alligevel kan få et afbræk i ferien, trods problemer med misbrug, psykisk sårbarhed eller økonomien. De familier skal vi som samfund holde hånden under.”

“Det er endnu vigtigere i år, hvor mange børn og forældre har siddet sammen derhjemme under coronakrisen, og især de sårbare familier har oplevet et ekstra pres,” fortalte social- og indenrigsminister Astrid Krag i forbindelse med udmøntningen.  

Donationen er øremærket til sommerferiehjælp over to år, og den vil derfor også bidrage til at sende udsatte børn på sommerferie i den kommende sommer. 

4. Danmarks Naturfredningsforening samler skrald
Under den første nedlukning vrimlede det med gode historier om naturen, der blev både renere og mere besøgt. En bestemt type forurening er dog steget markant under krisen, og det er forureningen med mundbind. 

Det konstaterede Danmarks Naturfredningsforening i september, da de gennemførte deres årlige affaldsindsamling og fjernede knap 3.000 mundbind fra de danske byer og natur.

Indsamlingen var oprindeligt planlagt til foråret, men det satte nedlukningen en stopper for. Organisationen valgte at udskyde indsamlingen til efteråret. Her spredte man eventet over en længere periode end den sædvanlige varighed på fem dage.

Indsamlingen foregik derfor i en noget mindre skala end normalt. 6.500 personer deltog den 19. september, mens de 142.000 skolebørn der skulle have deltaget, blev opfordret til at samle affald ind i løbet af efteråret, når der passede med deres skoleskema.

På trods af den nye struktur lykkedes det affaldsindsamlingen at fjerne 20 tons affald på én dag. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening på sin hjemmeside.

I 2021 finder affaldsindsamlingen sted mellem 12. og 18. april.

5. Kreativ lockdown
Hos den lille organisation Turning Tables Danmark blev en hård nedlukning vendt til et kreativt højdepunkt, da samfundet blev lukket ned sidste forår.

Organisationen giver børn og unge fra udsatte boligområder mulighed for at udtrykke sig kunstnerisk gennem musik, film, billeder og poesi.

De unge vejledes normalt af undervisere og instruktører, men under nedlukningen kunne Turning Tables ikke længere komme ud til de unge i boligområderne. 

Organisationen omlagde derfor fysiske sin undervisning til et digitalt samarbejde, og gav de unge muligheden for at udtrykke sig kunstnerisk om den uvirkelige situation, de pludselig befandt sig i.

Den lockdown-inspirerede proces kastede en række fine værker af sig fra børn og unge i hele landet. De kan ses her.

6. Altingets sommermøde
Vi slutter i vante omgivelser. Folkemødet blev som bekendt aflyst i 2020, og derfor udviklede Altinget et lidt alternativt sommermøde.

Sommermødet blev afholdt delvist i Altingets gård på Ny Kongensgade i København, hvorfra partilederne fik mulighed for at holde de sommertaler, som de havde forberedt til Folkemødet.

Talerne blev streamet online, hvor også debatter og interviews kunne ses. Derudover blev der løbende suppleret med artikler fra mødet, der blev åbnet af udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

De interesserede kunne følge med i sommermødet online, hvor der også var mulighed for at stille spørgsmål til de deltagende.

Hvorvidt det bliver nødvendigt med et alternativ til Folkemødet i år er uvist, men hos organisationen selv er der ingen tvivl. Folkemødet skal afholdes. Det kan du læse meget mere om i artiklen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00