Gymnastikforening skaber små virale succeser med enkle videoer

BEST PRACTICE: Gymnastikforeningen GGIF Gymnastik i Grindsted bruger videoer på Facebook til at vise lokalsamfundet, hvor sjovt de har det sammen. Foreningens visningsrate er små virale succeser, siger kommunikationskonsulent fra DGI.

Hos GGIF Gymnastik kender de ikke meget til Facebooks algoritme. Foreningens Facebook-strategi er at prøve sig frem, være konsekvente og fælles om det.
Hos GGIF Gymnastik kender de ikke meget til Facebooks algoritme. Foreningens Facebook-strategi er at prøve sig frem, være konsekvente og fælles om det.Foto: GGIF Gymnastik
Norma J. Martinez

Kameraet er holdt skævt og for tæt på de medvirkende, lyden er af ringe kvalitet, og man hører kameramandens instrukser til tre unge mænd, der på kommando udfører baglæns saltoer uden støtte. De griner lidt af sig selv og slutter af med at invitere andre til at komme og være med på deres springhold. Det er beskrivelsen af en kort Facebook-video, der tredje september blev lagt på GGIF Gymnastiks Facebook-side.

Videoen har fået 13 likes og otte delinger, hvilket muligvis ikke lyder prangende. Til gengæld er videoen blevet vist 1.500 gange, hvilket må betegnes som en mini viral succes for en gymnastikforening med 623 Facebook-følgere. Det fortæller DGI Sydvests kommunikationskonsulent Louise Christine Rasmussen, der fremhæver GGIF Gymnastik som en idrætsforening med SoMe-succes. Foreningen formår at skabe seriøse resultater ved at have det sjovt på Facebook, forklarer Louise Christine Rasmussen.

Det ser ikke smadderlækkert ud
Facebook-videoen fra tredje september er ikke en engangsforestilling. GGIF Gymnastik i Grindsted har i to år nu systematisk brugt korte videoer i deres Facebook-opdateringer. De fleste af foreningens videoer har mellem 800 og 1.500 visninger, enkelte er nået op over 6.000 visninger.

"Vores videoer ser ikke smadderlækre ud, og de er ikke klippet af professionelle. Det, der er vigtigt for os, er at synliggøre vores fællesskab for andre i lokalsamfundet og vise hinanden, hvor gode vi er. Og vi kan bare konstatere, at vores følgere er vilde med det," forklarer Tina K. Poulsen, der er Facebook-administrator for GGIF Gymnastiks Facebook-side. Hun har været aktiv i foreningen i 34 år ved siden af sit arbejde som advokatsekretær.

Ingen forkromet SoMe-strategi
Den aktive brug af video er ikke tilfældigt, forklarer Tina K. Poulsen. På den anden side ligger der på ingen måder en forkromet strategi bag ved.

"Ingen af os er SoMe-eksperter eller ved, hvordan Facebooks algoritme fungerer. Vi prøver os hele tiden frem og har det sjovt med det. Men vi analyserer vores opslag, og vi taler løbende sammen om, hvad der virker og ikke virker. Og så gør vi mere af det, der virker. Det er vores dybe tallerken," griner Tina K. Poulsen og forklarer, at hun holder øje med foreningens Facebook-statistikker for på den måde at kunne se, hvad følgerne reagerer godt på.

GGIF Gymnastik kunne kort efter, at de begyndte at eksperimentere med små videoer, se, at deres følgere reagerede godt på de visuelle opslag. Derfor tog foreningen en aktiv beslutning om at gøre det til en god vane at bruge mere video, der kan supplere opslag med tekst og billeder.

"Med video kan vi nemlig forene to vigtige elementer: Vi kan vise vores fællesskab, og hvor sjovt vi har det på en meget umiddelbar og direkte måde, og vi kan videregive praktisk information om holdene til nye medlemmer. Det er ikke altid nemt at gøre sjovt på skrift," forklarer Tina K. Poulsen.

Kunsten af at tilfredsstille algoritmen
Det er muligt, at de i GGIF Gymnastik kender meget lidt til Facebooks algoritme, men de har "i den grad formået at tilfredsstille den," forklarer Louise Christine Rasmussen, der er kommunikationskonsulent og SoMe-ekspert ved DGI Sydvest. Facebooks algoritme belønner nemlig opslag, der formår at aktivere brugerne, og Facebook "elsker video", forklarer Louise Christine Rasmussen:

"Likes og delinger er godt, men lykkes man med at lave videoer, som brugerne ser og endda deler, vil Facebook belønne hver visning ved at sprede opslaget længere ud, så flere brugere ser den. Faktisk kan man med video opnå op til 150 procent mere spredning end med tekst og billeder."

Louise Christine Rasmussens vurdering af, hvorfor GGIF Gymnastiks videoer når målgruppen, er, at det er et direkte blik ind i idrætshallen, hvor medlemmerne er aktive og har det sjovt, frem for at være stillestående talking heads – altså mennesker, der blot taler til modtageren. GGIF Gymnastik har også valgt at skrive undertekster til nogle af sine videoer, hvilket Louise Christine Rasmussen fremhæver som et stort plus, da over 85 procent af Facebook-brugere ser videoer uden lyd.

Uregelmæssighed nytter ikke
En anden klar nøgle til GGIF Gymnastiks succes er, at de er vedholdende, forklarer både Louise Christine Rasmussen fra DGI Sydvest og Tina K. Poulsen fra GGIF Gymnastik. Foreningen arbejder nemlig meget bevidst med at have, hvad der på Facebook-sprog kaldes et godt flow. Hvilket betyder, at man er regelmæssigt aktiv på Facebook.

"Det nytter ikke noget kun at opdatere hver anden måned. Man skal være synlig for sine følgere uden at bombardere og trætte dem. Jeg anbefaler, at man opdaterer mindst en gang om ugen," siger Louise Christine Rasmussen. Tina K. Poulsen er enig:

"Hvis man vælger at bruge Facebook aktivt, skal man gøre en indsats. Det skaber ikke den store aktivitet, hvis man poster et opslag hver anden måned. Man skal blive ved, for til sidst opdager brugerne faktisk, at man er der," siger Tina K. Poulsen.

En fælles indsats
Som foreningens Facebook-administrator er det kun Tina K. Poulsen, der må opdatere siden. Det er en bevidst beslutning for at sikre, at sproget i opdateringerne er ens og korrekt og sørge for et godt flow, forklarer Tina. Det betyder dog langt fra, at Facebook-indsatsen er et enpersons foretagende. Alle i bestyrelsen, instruktørerne og medlemmerne bakker op og bidrager aktivt til Facebook, forklarer administratoren.

"Vi er alle er enige om, at Facebook er værd at bruge kræfter på, og vi synes, det er sjovt. Det er nu en vane for de fleste instruktører at lave en video under træningen og skrive en opdatering, som de sender til mig. Det er vigtigt, at det ikke er én person, der sidder alene med opgaven, for det går hurtigt hen og bliver surt," afslutter Tina K. Poulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00