Inspiration: Sådan kan vi allesammen fremme ligestillingen

Hvad gør virksomheder og organisationer for at fremme ligestillingen? Hvad kan din organisation gøre, og hvad kan du selv gøre? Få inspiration her.

Store samfundsdagsordener kan synes umulige at rykke. Men det er de ikke. Mange bække små gør en stor å, som man siger.

Det er bare med at komme i gang, for der er masser af gode muligheder for at fremme ligestillingen. Her er et sammensurium af inspirationskilder af tiltag, din organisation kan lave - og ideer til, hvordan du tager magten i egen hånd.

Barsel
Barsel er som bekendt en af de helt store syndere, der står i vejen for ligestillingen.

Selvom vi i Danmark har fordelagtige barselsordninger, tager kvinder i gennemsnit 282 barselsdage per barn, mens mændene kun tager 32,5 dage. Her spiller arbejdsgiverne en væsentlig rolle i at skabe bedre forhold for både mor og far.

Volvo offentliggjorde for nylig, at de giver samtlige 40.000 ansatte ens ret til 24 ugers barsel med 80 procent løn - uanset hvor i verden de arbejder eller hvilken stilling de besætter - og uanset køn.

Selvom direktøren har udtalt, at det “ikke handler om medarbejderpleje men udelukkende om at styrke brandet og tiltrække talent”, er det en alligevel en sejr for ligestillingen.

I Mærsk indførte man 2016 en global ordning, der tilbyder mindst 18 ugers barsel til kvinder som en minimumsstandard for at holde på kvindeligt talent og 12 ugers barsel med fuld løn til mænd. Siden har mange andre virksomheder fulgt trop.

Ligestilling i bestyrelser
I høreapparatsvirksomheden GN Store Nord beviser de det, mange troede umuligt: De har nemlig 50 procent kvinder i bestyrelsen. Det skyldes en målrettet indsats og krav om altid at have kvindelige kandidater iblandt, når der skal vælges nye bestyrelsesmedlemmer.
 
Derfor er virksomheden nummer et på Pennyrapportens liste over de børsnoterede danske virksomheder med mest diversitet i ledelsen.
 
I toppen rangerer også Tryg, Pandora og Matas. I bunden finder man blandt andre Netcompany, Spar Nord Bank og Danske Andelskassers Bank. Alle de 38 virksomheder, der befinder sig på den såkaldte ‘røde liste’, har ingen kvinder i hverken bestyrelsen eller direktionen.

Ligeløn
Mænd tjener i dag 12,9 procent mere end deres kvindelige kolleger.

Løngabet varierer fra branche til branche, men skabes ifølge Danmarks Statistik især blandt de højest lønnede. Dyk ned Fagforeningen HKs ligelønsbregner her og find forskellen i dit job.

Det lykkedes ikke at finde en virksomhed eller organisation med en officiel politik, der sikrer ligeløn blandt kønnene - skal din organisation være den første?

Bekæmpelse af sexchikane
Man skal have boet i en jordhule uden internet rimelig længe for at have undgået #MeToo-debatten. Seksuelle krænkelser er stadig et stort problem for især kvinder på arbejdspladserne.

Derfor er det vigtigt at have en klar politik omkring emnet, en handleplan før situationen er sket og en ordning, der giver den krænkede mulighed for trygt at opsøge sin leder. Derfor har mange virksomheder og organisationer de seneste år igangsat handleplaner og initiativer til at bekæmpe sexisme.

Har jeres organisation endnu ikke formuleret en politik på området, kan I bruge arbejdsmiljørådets 10 anbefalinger til forebyggelse af seksuel chikane og her er 9 gode råd til ledere til at håndtere seksuelle krænkelser.

Kvinde, kend din plads - i toppen
Selvom virksomheder og politikere har hver deres ansvar for at fremme ligestillingen, er der ingen grund til at bruge ventetiden tilbagelænet med korslagte arme.

For der er en masse, du som kvinde - og som mand for den sags skyld - kan gøre.

Deltag i den offentlige debat, som er svært domineret af mænd, og kræv din taletid i medierne. Gå efter forfremmelsen og forhandl din løn - som en mand ville gøre det. Ikke mindst skal du opsøge bestyrelser og melde dig ind, så snart muligheden byder.

Læs her kommunikationsrådgiver Astrid Kraghs 10 råd til, hvordan du kan bidrage til ligestillingen.

Invester dig til ligestilling
Et andet punkt, der især adskiller kønnene, er pensionen og formuernes størrelse. Og dét kan du også lave om på ved at begynde at investere - for her er kvinderne også i undertal.

Tjenester som Female Invest og Moneypenny and More hjælper kvinder i gang og har de seneste år haft det som erklæret mål at få flere kvinder ind i investeringsverdenen.

Og når du har fået oprettet dit depot og skal i gang med at købe de første værdipapirer, kan du med fordel investere i virksomheder, som har en høj grad af ligestilling i toppen eller arbejder på at fremme ligestillingen. Det kan man gøre gennem investeringsfonde såsom fonden Global Gender Diversity Fund.

Forrige artikel Sådan afgør du, om din organisation skal til Folkemøde i år Sådan afgør du, om din organisation skal til Folkemøde i år Næste artikel Professorens råd: Ledelsesskifte kræver klar kommunikation og fokus på værdierne Professorens råd: Ledelsesskifte kræver klar kommunikation og fokus på værdierne
God genåbning: Sådan kommer din forening godt igang

God genåbning: Sådan kommer din forening godt igang

Genåbningen af det danske foreningsliv står langt om længe for døren. Konsulent hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde Anita Sørensen guider her til, hvordan din forening kommer godt fra start.

Folkemødet gennemfører med publikum

Folkemødet gennemfører med publikum

Årets demokratiske festival bliver afholdt med publikum fysisk til stede i Allinge på Bornholm, fastslår direktør, efter at flere musikfestivaler har aflyst oven på ny genåbningsaftale.

Minutiøs planlægning lå bag ledelsesskifte i Ungdomsbureauet

Minutiøs planlægning lå bag ledelsesskifte i Ungdomsbureauet

Grundig forberedelse er et must, når der skiftes ud i topledelsen. Og når bolden ruller, skal man holde sig til planen. Ellers risikerer man, at korthuset falder sammen, fortæller tidligere direktør i Ungdomsbureauet Olav Hesseldahl.