Øvelse til foreninger: Prioriter ressourcerne

LEDELSESVÆRKTØJ: Mange foreninger får flere brugere og oplever øgede indtægter, men de menneskelige ressourcer i form af ansatte og faste frivillige følger ikke altid med. Her er en øvelse, som kan hjælpe jeres forening til at få overblik over og prioritere ressourceforbruget.

<br>Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udarbejdet en øvelse, som kan anvendes til at overveje, om foreningens ressourcer bør prioriteres anderledes.<br>

Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udarbejdet en øvelse, som kan anvendes til at overveje, om foreningens ressourcer bør prioriteres anderledes.
Foto: Colourbox
Julie Hjerl Hansen

Frivillige sociale foreninger oplever fremgang. Det viser Center for Frivilligt Socialt Arbejdes undersøgelse “Tal om foreninger og frivillighed”, som udkom i oktober 2018.

Undersøgelsen viser, at foreningerne oplever stigende indtægter og flere brugere, og at de landsdækkende frivillige sociale foreninger i stigende grad knopskyder med nye lokalafdelinger rundt om i landet.

Foreningernes vokseværk går for cirka halvdelen af foreningerne hånd i hånd med, at foreningerne samtidig har fået flere ansatte og flere faste frivillige. Men en del af foreningerne oplever imidlertid også, at kapaciteten ikke er vokset i takt med brugertilgangen, og at der ikke er blevet tilført flere menneskelige ressourcer trods vokseværket.

Vigtigt at prioritere
Hvis jeres foreningen vokser, hvad enten det gælder brugere, indtægter eller antallet af afdelinger, kan det være en god idé, at gennemgå foreningens prioritering af de ressourcer, der er til rådighed.

Til det formål har Center for Frivilligt Socialt Arbejde udarbejdet en øvelse, som skaber overblik over foreningens ressourcer, og som kan anvendes til at reflektere over foreningens nuværende forbrug og fordeling af ressourcer og til at overveje, om noget bør gøres anderledes fremadrettet.

Øvelse giver overblik over ressourceforbruget
Øvelsen er udviklet som et supplement til Center for Frivilligt Socialt Arbejdes bog: At lede en sag. Grundbog for bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer.

Øvelsen kan udføres af bestyrelsesmedlemmer i samarbejde med sekretariatsledelsen og eventuelt nøglemedarbejdere. Forudsætningen for at deltage er, at deltagerne har indsigt i foreningens strategi, mål og ressourcer.

Øvelsen tager cirka en time, og alt hvad der kræves er en flipover, post-its og nogle tuscher.

Her hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan jeres forening gennemgå øvelsen trin for trin.

Dokumentation

Gratis grundbog til foreningers bestyrelsesarbejde
I bogen “At lede en sag. Grundbog for bestyrelsesmedlemmer i frivillige organisationer”, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udgivet, er der en lang række øvelser og værktøjer, som kan være nyttige for foreninger, der har vokseværk eller er midt i en forandringsproces. Bogen kan downloades gratis her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00