Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse

AFTALE: Et enigt Folketing har afsat 5,5 millioner kroner til trængte organisationer, der arbejder med hjemløse. Kirkens Korshær roser initiativet, men efterlyser mere hjælp. 

Der er 5,5 millioner kroner på vej til i alt ni organisationer, der arbejder med hjemløse. 

Det er samtlige partier i Folketinget netop blevet enige om.

Organisationerne oplever en presset økonomi på grund af coronakrisen, og flere har eksempelvis måttet drosle ned for aktiviteter på varmestuer og herberger for at mindske smitterisikoen.

Pengene skal ifølge aftalen gå til, at organisationerne kan udvide deres eksisterende tilbud eller til at leje værelser til hjemløse, der har behov for at komme i coronakarantæne. Sidstnævnte har tidligere været et ønske fra DF, Venstre og Konservative. Pengene kan også gå til madpakker til hjemløse.

"Sårbare mennesker som hjemløse bliver dobbelt sårbare under coronakrisen. Derfor hjælper vi nu organisationerne direkte, så flere hjemløse kan få tag over hovedet og et måltid mad. Tak til alle partierne, som endnu en gang har handlet hurtigt for at hjælpe udsatte mennesker i en svær situation," lyder det fra social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.

Falder på et tørt sted
Kirkens Korshær er en af de organisationer, der får del i den økonomiske håndsrækning. Organisationen, der driver varmestuer og herberger i 29 danske byer, kan se frem til at modtage én million kroner i støtte.

“Pengene falder på et tørt sted. Vi holder vores steder åbne for de mest udsatte mennesker på gaden, så det er godt, at man politisk har set et behov for at støtte den indsats,” siger Helle Christiansen, der er chef i Kirkens Korshærs.

Flere sociale organisationer bløder i øjeblikket millioner, da de på grund af coronavirussen ikke får deres budgetterede indtjening fra arrangementer og salg i genbrugsbutikker. Det er blandt andet tilfældet hos Kirkens Korshær, der anslår, at de taber mellem 2 og 2,5 millioner kroner om ugen, som ellers skal drive eksempelvis varmestuer for hjemløse.

Den blandede økonomi hos flere af organisationer, der både modtager penge fra eksempelvis finansloven og har egen indtjening ved siden af, betyder, at de ikke kan få del i den lønkompensationspakke, som Folketinget vedtog sidste onsdag.

Derfor appellerer Kirkens Korshær til, at der fra politisk side laves en hjælpepakke målrettet de sociale organisationer, der ikke kan gøre brug af de eksisterende hjælpepakker.

“Vi har svært ved at få tilstrækkeligt udbytte af redningspakkerne. Det har vi gjort politikerne opmærksomme på. Der er brug for, at der enten bliver justeret på nogle af de eksisterende krav i lønkompensationspakken, eller at der bliver lavet en ordning, der bedre passer til at understøtte indsatserne hos de frivillige organisationer i civilsamfundet," siger Helle Christiansen.

Minister undersøger behov 
Social- og indenrigsminister Astrid Krag har tidligere oplyst til Altinget, at hun er i gang med at afdække behovet for yderligere kompensation til sociale organisationer med en særlig blandingsøkonomi. 

”Regeringen er ved at afdække, om der er foreninger, hvor det offentlige tilskud udgør mere end halvdelen, der har behov for kompensation på linje med de virksomheder, som er omfattet af de omtalte kompensationsordninger. Hvis det er tilfældet, må vi overveje at udvide ordningen, så de berørte organisationer er omfattet," har ministeren tidligere forklaret.

Forrige artikel Afdæmpet festdag i krisens skygge Afdæmpet festdag i krisens skygge Næste artikel Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe
Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

GUIDE: En krise stiller krav til god ledelse og klar kommunikation. Undgå at bevæge dig ud i spekulationer, og husk vigtige mellemregninger, lyder rådene blandt andet fra Kragelund Kommunikation, der har mere end 20 års erfaring i krisekommunikation.