Debat

Isabella Arendt: Forslag om patriotisk sindelagskontrol degraderer Danmark til et mellemøstligt diktatur

DEBAT: Regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti skal have hjælp mod deres religionsforstoppelse og forstå, at åndsfrihed er en dansk værdi og en menneskeret. Nyt lovforslag om sindelagskontrol er grotesk, udansk og udemokratisk, skriver Isabella Arendt (KD). 

Der er simpelthen så mange problemer ved lovforslaget, at jeg næsten ikke orker debatten. Men det er afgørende, at vi står fast på åndsfriheden i Danmark, skriver Isabella Arendt.
Der er simpelthen så mange problemer ved lovforslaget, at jeg næsten ikke orker debatten. Men det er afgørende, at vi står fast på åndsfriheden i Danmark, skriver Isabella Arendt.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti er positive over for et forslag om, at en jury skal vurdere ansøgeres holdninger og tanker, før de kan få statsborgersskab i Danmark. Marie Krarup (DF) erkender endda, at der er tale om sindelagskontrol.

Hun skal i det mindste have point for at være ærlig. For det er lige netop, hvad det er. Sindelagskontrol.

Det er grotesk, at partier med magt og ansvar kan foreslå sådan et system. I et forsøg på at forsvare såkaldte “danske værdier”, er de i gang med at udvikle Danmark i retning af et mellemøstligt diktatur, hvor statsmagten bestemmer over borgernes hverdag, tøj, tanker og følelser.

Hvis ikke det var så alvorligt, ville det faktisk være komisk.

Drop patriotiske tvangstanker
I Danmark er tankerne frie. Vi er rundet af oplysningstiden og demokratiet. Vi har en stolt kultur for at forsvare ytringsfriheden og trosfriheden.

Vi har en tradition for, at vi dømmer menneskers handlinger - ikke deres tanker. Det vil jeg bestemt kæmpe for, at vi skal blive ved med. 

I Danmark skal man holde loven og respektere ligestillingen og demokratiet. Men vi skal ikke til at stille krav om særligt patriotiske tanker. For det er ikke kun udemokratisk og direkte farligt, når staten vil lave tankekontrol af borgerne. Det er også umuligt.

Det var partierne da også enige om. De ser en udfordring i at afgøre, om folk lyver.

Der findes stater, som vil bestemme og dømme borgernes tanker. Det er typisk stater med kommunister eller islamister i spidsen. Sådan en stat må Danmark aldrig blive.

Isabella Arendt
Landsformand, Kristendemokraterne

Åndsfrihed er en dansk kerneværdi
Med risiko for at lyde som en dårlig sci-fi-film vil jeg kraftigt fraråde at koble mennesker til en løgnedetekter for at tjekke, om deres tanker vejrer i rød-hvide farver, mens et statsligt organ forhører dem om deres inderste overbevisninger.

Et mere relevant spørgsmål til de tankekontrollerende partier er da, hvad der er definitionen af “danske værdier”? Hvad må man tænke, hvis man skal være “dansk nok”?

Må jeg for eksempel være uenig med magthavernes tåbelige idéer? Må jeg mene, at juleaften uden and er ok?

Hvad hvis jeg betragter en syrisk flygtning som min næste - mener Marie Krarup så, at jeg ikke er dansk nok? Og  hvad hvis jeg mener, at kvinder selv må vælge deres tøj, og at staten ikke skal lovgive om burka - er Morten Dahlin (V) så klar til at kalde mig “udemokratisk”?

Der er simpelthen så mange problemer ved lovforslaget, at jeg næsten ikke orker debatten. Men det er vigtigt, at vi tør tage den. Det er afgørende, at vi står fast på åndsfriheden i Danmark.

Læs også

Religionsforstoppelsen har grebet partierne
Det vil sige retten til at tænke, tro og tale frit. Retten til at være forskellige og uenige.

Sidst jeg skrev noget lignende var i debatten mod den yderste venstrefløj. Her ville SF sammenstille abortmodstand med islamister og kaldte det antidemokratisk. De ville også diktere tankerne og veje dem på en dannebrogfarvet vægt for politisk korrekte og statsgodkendte holdninger.

Tilbage står jeg så. På midten af den politiske akse med en følelse af at skulle holde begge fløje ud i strakt arm og samtidig råbe med lungernes fulde kraft: “I Danmark er tanken fri!”

Partier over en bred kam bliver nødt til at få hjælp mod deres religionsforstoppelse og forstå, at åndsfrihed er en menneskeret, som vi skal beskytte.

Der findes stater, som vil bestemme og dømme borgernes tanker. Det er typisk stater med kommunister eller islamister i spidsen. Sådan en stat må Danmark aldrig blive. Det har jeg ganske enkelt mit fædreland for kært til at lade ske -  også selvom jeg skal forsvare Danmark og friheden mod partier, der påstår at kæmpe for “danske værdier”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt
BA i Statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00