Debat

Kristendemokrat: Venstres forslag om førtidspension til indvandrere er bekymrende uborgerligt

DEBAT: I Danmark er vi alle lige for loven uden at skele til integrationspotentiale eller etnicitet. Det er en borgerlig kerneværdi, som Venstre lader til at have glemt, skriver byrådsmedlem og folketingskandidat Birgit Jakobsen. 

Venstres udlændingeudspil bygger på den samme regnearkslogik, som borgerlige partier kritiserede regeringen for med deres pensionsudspil, skriver Birgit Jakobsen.
Venstres udlændingeudspil bygger på den samme regnearkslogik, som borgerlige partier kritiserede regeringen for med deres pensionsudspil, skriver Birgit Jakobsen.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sjældent har sætninger om "med lov skal land bygges" og "lighed for loven" floreret så ofte i dansk politik. Også fra Venstre.

Derfor undrer det mig, at det ikke helt er tilfældet i deres udspil for at få flere indvandrere i arbejde. For bestemt skal flere indvandrere i arbejde. Det er godt for dem, godt for deres børn og godt for samfundsøkonomien.

Førtidspension er en stor udgift for skatteborgerne og risikerer også at give modtagerne af førtidspensionen et liv udenfor samfundsfællesskabet.

Dog er det bekymrende, når Venstre på deres hjemmeside foreslår, at "førtidspensionister med et integrationspotentiale i de udsatte boligområder skal have genvurderet deres arbejdsevne med det mål, at flere skal blive en del af det arbejdende fællesskab."

Forslaget betyder, at hvis man har PTSD, ikke kan arbejde og knap kan overskue sin hverdag, så kan man risikere, at ens adresse afgør, om man skal genvurderes og i aktivering. Risskov, nej. Gellerup, ja. Det er præcis samme regnearkslogik, som vi tidligere kritiserede regeringen for med deres pensionsudspil.

Derfor vil vi pænt minde Venstre om, hvad det vil sige at være borgerlig. Lighed for loven, at borgere har pligt til at bidrage og samfundet pligt til at hjælpe dem med at lykkes.

Birgit Jakobsen (KD)
Folketingskandidat og byrådsmedlem i Hedensted Kommune
 

Venstre glemmer borgerlige kerneværdier
Derfor er det vigtigt for mig at pointere, at vi skal se det enkelte menneske. Hverken integrationspotentiale, adresse eller etnicitet må være afgørende for, hvilken behandling man får i Danmark.

I Danmark er vi alle lige for loven. Hvid, brun eller midt i mellem. Gellerup eller Risskov. Alle er lige. Alle fortjener at blive set som det enkelte menneske, man er. Ikke en gruppe i et regneark.

Vi vil gerne have flere i arbejde - både nydanskere og "gammeldanskere". Men vi vil ikke fratage mennesker deres førtidspension, hvis de har ret til den. Vi vil ikke forskelsbehandle boligområder i Danmark.

Derfor vil vi pænt minde Venstre om, hvad det vil sige at være borgerlig. Lighed for loven, at borgere har pligt til at bidrage og samfundet pligt til at hjælpe dem med at lykkes. Og at vi altid skal se det enkelte menneske i sin egen ret og ikke inddele danskerne i hverken socialistiske klasser eller nationalistiske farver.

Dét er et dansk menneskesyn. Det burde Venstre vide.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00