Holstein efter Venstre-udspil: Udsigt til bredt forlig om udlændinge

ANALYSE: Jakob Ellemann-Jensen får både inviteret til reelt bredt samarbejde om udlændingepolitikken og presset S på et ømt punkt med det nye udspil om at få flere indvandrere i arbejde. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Fremover skal nytilkomne i Danmark mødes med et krav om at finde et arbejde eller en uddannelse. Og hvis de ikke gør det, skal kommunen i stedet sætte dem til at passe et nyttejob.

Det er et af hovedbudskaberne i det store udlændingeudspil med ti konkrete forslag, som Venstre har præsenteret onsdag.

V-formand Jakob Ellemann-Jensen varmede allerede op til udspillet med sin landsmødetale i slutningen af januar, hvor han varslede, at Venstre vil foreslå en "fundamental" forandring af systemet for ydelser.

Og det er et "politisk nødvendigt" udspil, partiet nu er kommet med, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

Det virkelig interessante bliver, hvordan regeringens støttepartier stiller sig

Erik Holstein
Politisk kommentator

”Store dele af udspillet vil få bred opbakning , fordi det konfronterer problemet med den lave tilknytning på arbejdsmarkedet for mange ikke-vestlige indvandrergrupper. Det er også et politisk nødvendigt udlændingeudspil, så Venstre igen kommer på banen i udlændingepolitikken og ikke helt overlader banen til Socialdemokraterne," siger han.

"Helt aktuelt vil det blive brugt af Jakob Ellemann og Venstres ledelse til at demonstrere, at partiet stadig står for en stram udlændingepolitik. Støjberg eller ej," tilføjer Holstein.

Markant og vidtgående
Udspillet kommer dagen efter, at et flertal i Folketinget - også med mange Venstre-stemmer - vedtog at rejse en rigsretssag mod partiets udlændingestrammer nummer ét, Inger Støjberg.

Erik Holstein, Jakob Ellemann talte ved landsmødet for nylig om, at Venstre vil ændre ”fundamentalt ved ydelsessystemet”. Er det også det, partiet nu konkret lægger op til?

”Ja, hvis udspillet føres ud i livet, vil det være en markant ændring. Langt flere indvandrere og flygtninge blive flyttet væk fra passiv forsørgelse og sat til at arbejde for deres ydelse. Traditionel ret og pligt, der lægger sig tæt op ad det udspil, regeringen ventes at komme med," siger Holstein og tilføjer:

"Samtidig skaber Venstre kant til regeringen, fordi man også vil tilbagerulle den  forøgelse af integrationsydelsen, som regeringen og dens støttepartier fik indført. Det er et ømt punkt for Socialdemokraterne, og de gik kun modvilligt med til den højere ydelse i forbindelse med regeringsdannelsen.”

Hvad er det mest opsigtsvækkende ved udspillet?

”Venstre går ret vidt, fordi partiet ikke kun vil give arbejdspligt til de nytilkomne udlændinge, men også vil udbrede det til indvandrere og flygtninge på kontanthjælp, der har boet her i mange år, ”hvis der er et integrationspotentiale”. Alt afhængigt af hvordan det tolkes, kan det udbredes til en meget stor gruppe ikke-vestlige indvandrere.”

”Man skal også lige bemærke, at Venstre gør ret meget ud af at bekæmpe social kontrol, f.eks. at en mand nægter konen ret til at tage et job. Det kan være meget svært at bevise i praksis, men Venstres vægtning af kampen mod social kontrol er et forsøg på at tilføje et mere værdipolitisk element til den økonomiske side af sagen. Partiets ordfører på området Morten Dahlin talte i klare vendinger om social kontrol i muslimske miljøer.”

Læs også

Ikke flertal for lavere ydelser
Spørgsmålet er, om Venstres udspil har gang på jord? Ja, flere elementer fra pakken vil bestemt være realistiske at få igennem, vurderer Erik Holstein:

”De lavere ydelser kan ikke samle flertal, men stort set alle partier er enige om, at det er uholdbart, at især indvandrergrupper fra muslimske lande halter så langt bagefter i beskæftigelse."

"Gennemføres forslagene, kræver det, at Folketinget overvåger, kommunerne rent faktisk håndhæver de skærpede krav. Og så skal man finde en måde at gøre det på, der ikke diskriminerer. Det er ikke helt let, men hvis man hænger de skærpede krav op på sprog, fagligt niveau og en række integrationsparametre, burde det kunne gennemføres,” siger han.

Et andet problem kan blive at finde aktivering eller nyttejob til alle dem, der bliver målet for øvelsen, vurderer den politiske kommentator.

"Det har tidligere vist sig meget svært. Til gengæld ligger der et stort potentiale i at stille krav til undervisning af de indvandrere og flygtninge, der ikke mestrer det danske sprog og alle dem, der har et for lavt fagligt niveau, så man kan bringe dem nærmere til arbejdsmarkedet,” siger Erik Holstein.

Det interessante bliver støttepartierne
Hvilke partier vil Venstre realistisk set kunne blive enige med om nogle af forslagene?

”Bortset fra de lave ydelser bør Socialdemokratiet og Venstre kunne enes om det meste. Partier som Konservative og Dansk Folkeparti bør også kunne være med, men det virkelig interessante bliver, hvordan regeringens støttepartier stiller sig."

"Enhedslisten kan vi udelukke på forhånd, SF kan måske gå med til noget af det, særlig det, der omhandler social kontrol, og Radikale vil få svært ved at feje det helt ad banen, fordi flere indvandrere på arbejdsmarkedet vil imødekomme Radikales hede drøm om et øget arbejdsudbud. Og så vil de forslag, der skal ramme social kontrol, få meget bred opbakning.” 

Hvilke af forslagene vil være sværest for S at gå med til?

”Lavere ydelser er no go af hensyn til støttepartierne. Her vil Venstre hamre løs. Det er klassisk borgerlig politik at nedsætte sociale ydelser for i højere grad at tvinge kontanthjælpsmodtagere ud på arbejdsmarkedet, og Venstre ved, at socialdemokraterne er i en klemme her.  Men først og fremmest skal udspillet vise, at Venstre ikke har sluppet udlændingepolitikken,” siger Erik Holstein og tilføjer:

"Det er særlig vigtigt at markere, hvis Støjberg smutter fra Venstre en af dagene."

Dokumentation

Venstres udlændingeudspil

Læs hele udspillet: Flere indvandrere og flygtninge skal bidrage til fællesskabet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00