1,8 millioner danskere har haft digitalt hjemmekontor

HJEMME: En ny befolkningsundersøgelse viser, at danskerne trives godt med at arbejde hjemme, kun forbundet med arbejdspladsen digitalt.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Lisbeth Knudsen

Danskerne har med coronakrisen fået et historisk stort digitalt kompetenceløft på få uger. Ifølge en repræsentativ rundspørge i befolkningen mellem 18 og 67 år gennemført af Analyse Danmark for Digital Hub Danmark, så har 63 procent af de godt 2,8 millioner danske lønmodtagere eller knap 1,8 millioner lønmodtagere i et eller andet omfang været påbudt at arbejde hjemmefra.

Analysen viser i store træk, at danskerne har følt sig godt klædt på digitalt til at arbejde hjemme. At de i lyntempo har tilegnet sig nye digitale færdigheder, og at de for størstedelens vedkommende har fundet ud af det selv uden tilbud om uddannelse fra arbejdsgivers side.

Det er en helt unik dokumentation for digitaliseringspotentialet i Danmark. Vi er åbenbart blevet verdensmestre i videomøder, telefonkonferencer, webinarer og datadelingsprogrammer på et øjeblik.

Selv om mange har haft til opgave at passe børn og læse lektier, mens der også skulle passes arbejde derhjemme, så siger flertallet af de hjemmearbejdende i denne analyse alligevel, at de er lige så produktive og leverer lige så meget kvalitet som på det normale kontor, men godt halvdelen af danskerne trives ikke lige så meget som med et fysisk kontor, og de har sværere ved at strukturere arbejdet.

Den gode og overraskende nyhed er, at danskerne i det store hele var klædt digitalt på til coronakrisen. Det lover godt for, at Danmark kan komme hurtigere igennem de økonomiske konsekvenser som følge af krisen

Camilla Rygaard-Hjalsted
Direktør, Digital Hub Denmark

"Det mest iøjnefaldende resultat er, at hele 93 procent af os mener, at vi har de nødvendige kompetencer, der skal til for at udføre vores arbejde via digitale værktøjer. Disse er essentielle kompetencer, der er afgørende for den videre udvikling af dansk konkurrenceevne og vækst i en tidsalder, hvor vi skal leve af nye teknologier," siger direktør Camilla Rygaard-Hjalsted, Digital Hub Denmark, som har fået lavet analysen.

"Den gode og overraskende nyhed er, at danskerne i det store hele var klædt digitalt på til coronakrisen. Det lover godt for, at Danmark kan komme hurtigere igennem de økonomiske konsekvenser som følge af krisen," tilføjer hun.

 

Her er højdepunkter fra undersøgelsen, der bygger på svar fra 1.008 danskere:

 

·       Hele 93 procent af danskerne mener, at de har de nødvendige kompetencer, der skal til for at udføre deres arbejde via digitale værktøjer. 24 procent mener at have kompetencerne i meget høj grad.

·       Hele 81 procent af danskerne har i større eller mindre grad tilegnet sig nye digitale kompetencer under perioden med hjemmearbejdet.

·       57 procent svarer, at de i nogen, høj eller meget høj grad har lært nye digitale værktøjer at kende, som de også i fremtiden vil bruge til at arbejde hjemme.

·       31 procent har selv fundet nye digitale værktøjer til fjernarbejde

·       74 procent svarer nej til, at de har fået nogen uddannelse af arbejdsgiveren i at arbejde med de digitale værktøjer, mens 26 procent svarer ja.

·       Til gengæld har flere fået uddannelse i datasikkerhed. Her svarer 53 procent ja og 47 procent nej. 46 procent har fået hjælp til at undgå cybersvindel i forbindelse med hjemmearbejde.

·       82 procent forventer ifølge analysen, at de kommer til at arbejde mere hjemmefra efter coronakrisen.

·       55 procent svarer, at de nogen, høj eller meget høj grad vil øge antallet af hjemmearbejdsdage efter at have gjort sig nye erfaringer med fjernarbejde.

·       56 procent svarer, at de enten har oplevet samme eller bedre produktivitet af at arbejde hjemme. Af de 56 procent oplever 20 procent, at produktiviteten enten øges eller øges væsentligt.

·       70 procent oplever, at de enten leverer samme eller højere kvalitet arbejde, når de arbejder hjemme.

·       56 procent siger, at de i ringe grad ellers slet ikke har fået nemmere ved at strukturere arbejdet, når de arbejder hjemme.

·       46 procent har opnået større trivsel – 53 procent har ikke.

·       De fleste oplever at have deltaget i færre møder og færre projekter med eksterne partnere

·       Lidt flere oplever en uforandret situation eller en situation, hvor de skal træffe noget flere selvstændige beslutninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Rygaard-Hjalsted

Fhv. direktør, Digital Hub Denmark
ph.d., geofysik, Københavns Uni., diplom i journalistik, strategisk kommunikation og forandringsledelse, Executive bestyrelsesuddannelse (CBS)

0:000:00