Departementschefer fik omtumlet valgperiode

TILBAGEBLIK: Siden valgdagen i 2011 er der kommet nye departementschefer i 11 ud af 20 ministerier. Altinget gør status over departementschefernes seneste regeringsperiode.

Billedet er taget fra åbningen af Folketinget i 2014, siden da har blandt andre Justitsministeriet fået ny departementschef med Barbara Bertelsen.
Billedet er taget fra åbningen af Folketinget i 2014, siden da har blandt andre Justitsministeriet fået ny departementschef med Barbara Bertelsen.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Sine Riis Lund

Mens politikerne helst skal slide godt og grundigt på skoene under valgkampen, så kan departementscheferne for en stund smække benene lidt op.

Ministeriernes topledere kan passende bruge tiden til at fundere over en på mange måder hæsblæsende valgperiode. Ikke mindst de første år, hvor regeringen fik en drøj start.

“De første par år manglede der tydeligvis koordinering af udspil og lanceringer. Der manglede også intern enighed, hvilket jo betød, at SF forlod regeringen. Når regeringen har svært ved at finde ud af, hvad den vil, så er det ikke så nemt at være topembedsmænd. Men det har regeringen så fået styr på det seneste år til halvandet,” siger Susanne Hegelund fra Hegelund & Mose, der rådgiver i strategisk kommunikation og indflydelse.

Magtforhold genetableret
Departementscheferne blev ikke kun mødt af et indre stormvejr i regeringen. Også uden for murene har der den seneste valgperiode været usædvanlig hård blæst om standen.

David Hellemann var en stærk og tydelig departementschef i Finansministeriet, som her og der overskyggede Christian Kettel. Men nu vil jeg umiddelbart sige, at det normale billede er kommet tilbage med Kettel som førstemand og Præstegaard som andenmand.

Susanne Hegelund
Partner i Hegelund & Mose

“Det mest markante for perioden er formentlig, at der har været mere fokus på embedsmændene end nogensinde før. Det giver et nyt pres for, at de i højere grad skal forklare, hvad der egentlig foregår,” siger Susanne Hegelund.

På et punkt er hverdagen blandt topembedsmændene dog blevet mere normaliseret, vurderer Susanne Hegelund. Det skete, da David Hellemann sidste år fik nyt job i Nordea, mens Martin Præstegaard overtog posten som departementschef i Finansministeriet.

“David Hellemann var en stærk og tydelig departementschef i Finansministeriet, som her og der overskyggede Christian Kettel. Men nu vil jeg umiddelbart sige, at det normale billede er kommet tilbage med Kettel som førstemand og Præstegaard som andenmand,” siger Susanne Hegelund.

Travlt i svingdørene
Det er ikke bare i Finansministeriet, der er skiftet ud. Altinget har set på de nuværende ministerier, og siden valget i september 2011 er der kommet nye departementschefer i 11 ud af de 20 ministerier. Tre af udskiftningerne skete i forbindelse med regeringsrokaden, mens otte ministerier undervejs har måttet holde afsked med deres topchef.

Noget tyder på, at det kan være en ny norm. Ser man på den seneste regeringsperiode med Anders Fogh Rasmussen (V) fra 2007 til 2011, så var der her lige så travlt i svingdørene. Blandt andet afløste Christian Kettel Thomsen i 2010 tidligere departementschef Karsten Dybvad i Statsministeriet.

Generation hurtigløbere
Der er langt til den tidligere virkelighed, hvor departementscheferne sad tungt på ministerierne i mange år. I dag er der kun tre departementschefer, der har siddet i deres nuværende stilling i ti år eller mere. Det drejer sig om Michael Dithmer fra Erhvervs- og Vækstministeriet, Ib Byrge Sørensen fra Fødevareministeriet og Uffe Toudal Pedersen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

“Når disse tre til sin tid går på pension, så er den generation næsten ude, som gjorde karriere på den klassiske måde. Nu har vi i stedet fået generationen af hurtigløbere, der farer rundt fra det ene til det andet i takt med tidens generelle karriereånd,” siger Susanne Hegelund, som dog peger på Christian Kettel Thomsen som endnu en embedsmand classic - med den tilføjelse, at han startede sin karriere som skibskok.


Få her overblik over de ministerier, der siden valget i 2011 har fået ny departementschef

Finansministeriet
Martin Præstegaard blev ansat som ny departementschef, efter David Hellemann fratrådte sin stilling i august 2014. Martin Præstegaard kom fra en stilling i DR som direktør for DR Økonomi, Teknologi og Medieproduktion. David Hellemann fik en ny stilling som direktør i Nordea Bank Danmark.

Udenrigsministeriet
I 2013 annoncerede Villy Søvndal, at daværende departementschef Claus Grube af familie- og karrieremæssige grunde ønskede at blive udsendt som Danmarks nye ambassadør i London. Han blev afløst af Ulrik Vestergaard, der blandt andet har arbejdet på ambassaderne i Moskva, Washington og London.

Justitsministeriet
Barbara Bertelsen blev hentet ind som ny departementschef i februar i år, efter Anne Kristine Axelsson blev flyttet over i Kirkeministeriet. Barbara Bertelsen kom fra en stilling som vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, hvor hun var statens mand i overenskomstforhandlingerne med de statsansatte.

Kirkeministeriet
Marts i år gik Henrik Nepper-Christensen på pension, og i front fik ministeriet i stedet den tidligere departementschef i Justitsministeriet, Anne Kristine Axelsson. I Justitsministeriet var hun involveret i flere omstridte sager, blandt andet i sagen om den såkaldte nødløgn, der handlede om begrundelsen for, at Folketingets Retsudvalg aflyste en studietur til Christiania.

Skatteministeriet
Jens Brøchner blev hentet ind som ny departementschef i 2012 fra sin stilling som koncerndirektør i ATP. Stillingen blev ledig, efter Peter Loft med øjeblikkelig virkning blev sendt på tvungen orlov på grund af sin rolle i den såkaldte skattesag. Sagen udsprang af beskyldninger om, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand havde betalt for lidt i skat.

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Per Okkels blev hentet ind som ny departementschef efter regeringsdannelsen i 2011. Per Okkels kom fra en stilling som administrerende direktør i Danske Regioner og er usædvanlig, i den forstand at han ikke tidligere har været ansat i centraladministrationen.

Miljøministeriet
Henrik Studsgaard blev ny departementschef i starten af 2013. Forgængeren Marianne Thyrring blev bedt om at forlade stillingen og i stedet undersøge lokaldemokratiets tilstand efter kommunalreformen. Henrik Studsgaard kom fra en stilling som direktør i Geodatastyrelsen.

Kulturministeriet
Marie Hansen overtog roret i januar 2014, efter at den tidligere departementschef Karoline Prien Kjeldsen efter 13 år måtte træde tilbage på grund af sygdom. Marie Hansen havde forinden været direktør for Arbejdsmarkedsstyrelsen siden 2003.

Økonomi- og Indenrigsministeriet
Sophus Garfiel blev departementschef for det nye ministerium efter regeringens tiltræden i 2011. Forinden var han departementschef i daværende Ministerium for Børn og Undervisning. Sophus Garfiel er blandt de efterhånden mange departementschefer, som i løbet af karrieren har trådt sine sko i en del forskellige ministerier.

Beskæftigelsesministeriet
Det var en af de helt tunge topchefer, der stoppede, da Bo Smith i 2013 forlod Slotsholmen. Han havde været departementschef i ministeriet igennem 15 år. Ny mand i front blev Peter Stensgaard Mørch. Han blev forfremmet fra sin stilling som afdelingschef i samme ministerium.  

Undervisningsministeriet
Jesper Fisker blev ny departementschef i ministeriet i november 2011. Han nåede forinden at være departementschef i det tidligere Indenrigs- og Sundhedsministerium i blot fire måneder og knap et år i Socialministeriet. Sophus Garfiel var departementschef i Undervisningsministeriet før Jesper Fisker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)

0:000:00