Partier enige: Ministerier tolker offentlighedsloven for restriktivt 

LUKKET: Justitsministeren har nu officielt opgivet at gennemføre en revision af offentlighedsloven på denne side af et valg, men en folketingsdebat viste, at alle partier er enige så langt, at ministerierne ikke har tolket loven i tråd med de politiske intentioner.

Retsordfører Trine Bramsen (S) gjorde under en folketingsdebat klart, at offentlighedsloven heller ikke efter Socialdemokratiets mening har fungeret efter hensigten. ARKIV.
Retsordfører Trine Bramsen (S) gjorde under en folketingsdebat klart, at offentlighedsloven heller ikke efter Socialdemokratiets mening har fungeret efter hensigten. ARKIV.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix
Sine Riis Lund

Der er et eller andet helt surrealistisk ved den her debat. Alle siger, at de ønsker, at den her lov skal ændres. Jeg kan ikke finde ud af, hvem det er, der skal tage initiativet.

Uffe Elbæk
Partileder for Alternativet

Man må bare på baggrund af det meget omfattende evalueringsarbejde, der er pågået, sige, at det har peget entydigt på, at offentlighedsloven ikke har fungeret efter hensigten.

Trine Bramsen (S)
Retsordfører for Socialdemokratiet

Ministre og embedsmænd fik med den ny offentlighedslov rakt en lillefinger til at skabe et mere fortroligt arbejdsrum. De endte med at tage hele hånden.

Dette syntes lidt populært sagt at være holdningen bredt set blandt Folketingets partier, da de onsdag debatterede offentlighedsloven i Folketingssalen. 

“Lige præcis om ministerbetjeningsreglen skrev vi jo helt konkret, at den skal fortolkes og anvendes restriktivt. Det synes jeg ikke efter nogen rimelig betragtning, man kan sige, den er blevet,” sagde eksempelvis den radikale leder, Morten Østergaard.

Dokumentation

Ministerbetjeningsreglen, OFL § 24, stk. 1
Retten til aktindsigt omfatter ikke interne dokumenter og oplysninger, der udveksles på et tidspunkt, hvor der er konkret grund til at antage, at en minister har eller vil få behov for embedsværkets rådgivning og bistand, mellem:
1) Et ministeriums departement og dets underordnede myndigheder.
2) Forskellige ministerier.

Folketingspolitikerreglen, OFL § 27, nr. 2
Retten til aktindsigt omfatter ikke:
2) Dokumenter, der udarbejdes og udveksles mellem ministre og folketingsmedlemmer i forbindelse med sager om lovgivning eller anden tilsvarende politisk proces.


0:000:00