Siloen på Asiatisk Plads mister indflydelse

MAGTANALYSE: Med regeringsskiftet oprustede Udenrigsministeriet på ministerfronten. Men Altingets magtanalyse viser, at ministeriet ikke har fået mere magt af den grund – tværtimod.
Udenrigsministeren er stadig en af de mest magtfulde i regeringen, men ministeriets håndtag er blevet spredt ud.
Udenrigsministeren er stadig en af de mest magtfulde i regeringen, men ministeriets håndtag er blevet spredt ud.Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Morten Øyen
Det siges, at slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne var Udenrigsministeriets storhedstid. Dengang var kun Statsministeriet højere i det ministerielle hierarki, og udenrigsministrene hed Uffe Ellemann-Jensen (V) og Niels Helveg Petersen (R). Men selvom ministeriet på Asiatisk Plads på Christianshavn i egen selvforståelse var de første til at få øjnene op for betydningen af globaliseringen, har ministeriet mistet indflydelse siden storhedstiden.

I dag vurderes Udenrigsministeriet kun at være det fjerdemest magtfulde ministerium i Altinget | Magts analyse. Den vurdering sker, selvom ministeriet i "siloen" blev oprustet ved regeringsskiftet med en permanent europaminister og en handels- og investeringsminister.

Dermed fik alle tre regeringspartier også en del af magten i Udenrigsministeriet: SF fik den traditionsrige post som udenrigsminister og den nye handels- og investeringsministerpost, De Radikale fik udviklingsministerposten, mens Socialdemokraterne fik en europaminister.

De mange ministre har dog haft svært ved at sætte en rigtig dagsorden, og det viser sig på Altinget | Magts ministerliste. Selvom udenrigsminister Villy Søvndal (SF) er nummer tre i statsrådshierarkiet, så bliver han kun nummer seks i magtanalysen. Dette hænger ikke mindst sammen med vælgernes hårde vurdering af hans indsats - kun boligminister Carsten Hansen (S) vurderes dårligere.

Den mest populære minister i Udenrigsministeriet blandt vælgerne er tidligere Aarhus-borgmester, europaminister Nicolai Wammen (S). Men popularitet og indflydelse hænger ikke altid sammen. På Altinget | Magts ministerliste er Nicolai Wammen nummer 19 - efterfulgt af handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) som nummer 20. Helt i bund på ministerlisten er udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Fakta
Altinget | Magt er et digitalt magasin om magten i dansk politik.
Magasinet fokuserer blandt andet på magthierarkierne blandt ministre, ministerier, departementschefer og særlige rådgivere.

Altinget | Magt er på 70 sider.

En forklaring på tabet af magt i ministeriet er da også, at der er kommet flere ministre. Godt nok er udenrigsministeren stadig en af de mest magtfulde i regeringen, men ministeriets håndtag er blevet spredt ud.

Handels- og investeringsministeren sidder nu med handelsdelen, som udenrigsministeren tidligere kunne bruge til at lægge pres på og forhandle med. Samtidig varetager europaministeren en række opgaver på EU-niveau, der tidligere styrkede udenrigsminister-posten. Optimalt skulle de flere ministre give hvert område mere opmærksomhed og samlet give ministeriet mere magt, men det ser endnu ikke ud til at være slået igennem.

Ministeriets professionelle, men lidt træge tilgang, er uden tvivl fornuftig i diplomatiet. Den giver dog ikke noget gratis i den hjemlige politiske arena.

Morten Øyen Jensen
Journalist, Altinget.dk

Og det kan meget vel også hænge sammen med kulturen i ministeriet, hvor en ny minister kan have det svært med at sætte en ny dagsorden. Udenrigsministeriet beskrives som et hierarkisk, kompetent og lidt konservativt ministerium. Det er en prestigefuld arbejdsplads med meget dygtige medarbejdere, men modsat Finansministeriet - der ofte er en rampe for gode medarbejdere til højere stillinger i andre ministerier - så er Udenrigsministeriet nærmest et lukket system.

Det hænger naturligvis sammen med de mange udstationeringer og drømmen om en dag at blive ambassadør. Men det sætter sig på kulturen, hvor ministeriet ofte er mere i centrum end en ny ministers ideer.

Ministeriets fremmeste opgave er da også at pleje forholdet til andre lande og "Danmarks anseelse". Og Danmarks anseelse nyder sjældent gavn af en minister, der stikker næsen for langt frem med nye initiativer, som ikke inden er koordineret med de 27 EU-lande eller hele FN-systemet.
Ministeriets professionelle, men lidt træge tilgang, er uden tvivl fornuftig i diplomatiet. Den giver dog ikke noget gratis i den hjemlige politiske arena.

Det får da også med jævne mellemrum Finansministeriet til at rasle med sablen over for det traditionsrige Udenrigsministerium - for er det virkelig nødvendigt med en ambassade i både Tallinn, Riga og Vilnius?

Naturligvis, hvis man spørger i Udenrigsministeriet. Men det er ikke blevet lettere at overbevise andre om det - tværtimod.

Artiklen bygger på interviews med en række kilder med stor indsigt i området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Fhv. udenrigsminister og partiformand (SF), byrådsmedlem, Kolding, formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00