Debat

Søgaard Larsen: Højere vækst skal skabe flere midler i den offentlige sektor

DEBAT: En øget økonomisk vækst i samfundet kan for fremtiden skabe flere ressourcer i den offentlige sektor. Det vil kræve en række reformer, der særligt har fokus på kapitalbeskatning og øget uddannelse af arbejdskraften, skriver Allan Søgaard Larsen.

Internationalt set betragtes den offentlige ledelse i Danmark som ”state of the art”, skriver Allan Søgaard Larsen.
Internationalt set betragtes den offentlige ledelse i Danmark som ”state of the art”, skriver Allan Søgaard Larsen.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Allan Søgaard Larsen,
Formand, Ledelseskommissionen

Da jeg forlod Falck for godt et år siden, rejste jeg rundt til vores partnere i verden – ikke mindst i Sydamerika – for at give stafetten videre.

Naturligt nok faldt snakken også på, hvad jeg nu ville bruge mine kræfter på, og ud over at fortælle om mine forretningsmæssige planer fortalte jeg, at jeg var blevet formand for Ledelseskommissionen – at jeg skulle være med til at finde veje til at forbedre den danske offentlige ledelse.

Reaktionen var målløshed. Nogle af mine sydamerikanske bekendte troede, at jeg gjorde grin med dem. De betragtede offentlig ledelse i Danmark som ”state of the art”. Hvorfor bruge tid på at gøre det bedre?

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

International anerkendelse
Den danske offentlige sektor er i et internationalt perspektiv meget veldrevet. I de 35 OECD-lande ligger Danmark på andenpladsen, når det gælder effektivitet og kvalitet – ligesom Danmarks offentlige sektor fremstår som den mindst korrupte i verden. Ikke sært, at mine sydamerikanske venner synes, at der er steder i verden, hvor der er større mulighed for at gøre en forskel. Så jeg har en stående invitation til at fortsætte arbejdet, efter at den danske ledelseskommission har lanceret sit resultat! Måske kan jeg gøre kommissionsarbejdet til en eksportartikel.

Mine sydamerikanske venners refleksion går især på den overordnede embedsstand – ikke så meget på driftsleddet. I rigtig mange lande fylder driftsleddet i den offentlige sektor mindre end i Danmark, idet mange driftsopgaver ligger enten i den frivillige eller i den private sektor. Så man anskuer embedsrollen med udgangspunkt i de politiksættende embedsmandsniveauer. Understøttelsen af politikere til at træffe de strukturelle beslutninger, der er vigtige på et givet tidspunkt. Denne understøttelse er afgørende – det kræver langsigtede analyser og stor agilitet at få skabt det psykologiske og politiske klima for forandringer, så tilpasningerne kan ske kontrolleret, men også med rettidig omhu.

Hvis Danmark havde haft den samme relative position i verden, som vi har haft tidligere, ville vores BNP i dag være mindst 25 procent større. Og vi ville kunne have omfordelt mange flere midler til ikke mindst de ubemidlede i samfundet.

Allan Søgaard Larsen
Formand, Ledelseskommissionen

Den offentlige sektor bliver udfordret
De store, strukturelle reformer, der er gennemført i Danmark over de senere år, under forskellige regeringer, skulle forberedes over lang tid. Kommissioner er nedsat. Anbefalingerne har ikke altid ramt det rette politiske miljø, som for eksempel Velfærdskommissionen i 2005, hvor 41 af 43 forslag blev skudt ned af statsministeren få timer efter offentliggørelsen – men hvor eftertiden har vist, at nogle af kommissionens helt tunge strukturelle forslag skulle modnes over tid og nu er gennemført.

At sikre denne synliggørelse, at udvise den rettidige omhu og udvikle det politiske og psykologiske miljø til at træffe de rigtige beslutninger er måske den mest centrale kompetence for topembedsmænd – og noget, som vi i Danmark har været pænt gode til.

Der er indikationer på, at den offentlige sektor i de kommende år af kendte grunde kommer under et betydeligt ressourcepres. Og ingen regeringsbærende partier tror vel grundlæggende på, at forøgelse af skattetrykket og det relative offentlige forbrug er en mulighed. Fokus er derfor på effektivisering og bedre ressourceudnyttelse i bred forstand, herunder samskabelse (andre måder at skabe velfærd på) og forebyggelse.

Men ressourcer kan også tilføres ved, at væksten i samfundet øges. I Danmark er vi atter tilbage på en vækst i BNP på godt 2 procent, og dermed tilbage ved trendvæksten fra perioden 1966 til 2000 – modsat perioden fra 2000 til 2015, hvor væksten kun var cirka 0,5 procent. Forskellen i form af velstands- og velfærdsforbedringer er enorme. Det handler grundlæggende om at bage en større kage. I de seneste år har vi ikke været gode til at bage en større kage. Svenskerne har eksempelvis været markant bedre.  

Væksten skal op
Hvis der skal flere midler til den offentlige sektor i Danmark, skal de komme fra den større kage – væksten skal op. Og det er ikke umuligt – hvis Danmark havde haft den samme relative position i verden, som vi har haft tidligere, ville vores BNP i dag være mindst 25 procent større. Og vi ville kunne have omfordelt mange flere midler til ikke mindst de ubemidlede i samfundet.

I ét hug ville det bringe os op på den store klinge og løse vores problemer. Det kræver en række reformer, særligt omkring kapitalbeskatning og omkring uddannelse af arbejdskraften, at skabe en sådan vækst.

Analyserne findes allerede – om end nogle måske skal stå klarere. Den største opgave for topembedsmænd i de kommende år er at skabe den psykologiske og politiske forståelse for, at den rette balance mellem for eksempel vækstfremmende kapitalbeskatningsstrukturer og lighedsbestræbelser er det, der skal til, for at der automatisk ved uændret skattetryk tilføres ressourcer til den offentlige sektor.

Så op på den store klinge!

.....

Allan Søgaard Larsen er uddannet cand.mag. fra Aarhus Universitet i 1981. Han er formand for Ledelseskommissionen og har tidligere i karrieren, fra 2004-2016, været koncernchef hos Falck A/S. Allan Søgaard Larsen har mange års erfaring med privat topledelse fra Falck og er medstifter af Løkkefonden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Søgaard Larsen

Medejer, Duos, medstifter, LøkkeFonden, formand, Welfare Tech, fhv. koncernchef, Falck
cand.mag. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00