Danmark "glimrer ved sit fravær" i ny klimakoalition

KLIMA: En række EU-lande er gået sammen i en såkaldt klimakoalition. De vil have en samlet plan for, hvordan EU skal overholde målene i Parisaftalen. Danmark er ikke med i koalitionen, og det møder hovedrysten fra blandt andet Vindmølleindustrien.

Regeringen får kritik for ikke at være med i en nyligt oprettet klimakoalition. Det kan skade eksporten af blandt andet vindmøller, hvis ikke Danmark engagerer sig noget mere, lyder det.
Regeringen får kritik for ikke at være med i en nyligt oprettet klimakoalition. Det kan skade eksporten af blandt andet vindmøller, hvis ikke Danmark engagerer sig noget mere, lyder det.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Skal vi overholde Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 graders temperaturstigning, skal der handles nu.

Det er hovedbudskabet fra en koalition af lande, der kræver øget fokus på klimapolitik i EU.

Landene består af Frankrig, Tyskland, Holland, Sverige, Portugal og Finland, og de er klare i mælet: Der skal laves en EU-strategi, så vi kan skære markant i udledningen af CO2.

”EU må hæve sit ambitionsniveau, så vi kan nå målene i Parisaftalen. Frankrig tager sin del ved at definere og implementere ny politik for en fair og økologisk overgang og er i gang med at revidere sin nationale langsigtede strategi for at være karbon-neutral i 2050,” siger Brune Poirson, Frankrigs statssekretær til ministeren for den økologiske og inklusive overgang, der har ansvar for Frankrigs klimaarbejde, i en pressemeddelelse.

Det er klokkeklart, at regeringen smykker sig med lånte fjer, når vi kan se, at der er andre lande på klimaområdet, der løber stærkere end os.

Morten Helveg Petersen (R)
Medlem af Europa-Parlamentet

Hun bakkes op af kollegaerne fra de resterende lande. Men altså ikke Danmark, der ikke er en del af koalitionen trods et ry for at være grønt foregangsland.

”Det er ærgerligt og uforståeligt, at Danmark glimrer ved sit fravær. Danmark er om noget det land i EU, der har størst erhvervspolitisk interesse i at få mest muligt ambitiøse mål,” siger Martin Risum Bøndergaard, politik- og analysechef for Vindmølleindustrien.

Men den danske regering havde ikke tid til koalitionens møde i Paris, lyder forklaringen fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

“Jeg synes, at det er vigtigt at drøfte EU’s fremtidige klima- og energipolitik – og det er bestemt en drøftelse, som jeg gerne deltager i. Jeg deltog dog ikke i mødet i Paris, da det lå midt i de sidste forberedelser af regeringens energiudspil,” skriver han i en mail til Altinget.

”Lånte fjer”
Men måske skulle man have prioriteret mødet i Paris. Martin Risum Bøndergaard mener i hvert fald, at Danmark kan gå glip af eksportmarkeder, som for eksempel salg af vindmøller, når vi ikke er helt i front på den grønne dagsorden:

0:000:00