Klimarådgivere før ny OECD-rapport: Danmark lever ikke op til løfter om klimahjælp

RAPPORT: Hvis man bruger en krone på at lave en vindmøllepark, kan man ikke bruge den på sundhed eller uddannelse eller demokratifremme, siger klimarådgiver i Care forud for rapport om Danmark og andre rige landes klimabistand.

Foto: Soe Zeya Tun/Reuters/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Danmark giver mere i klimabidrag til de fattigste lande end tidligere, vil man fredag kunne læse i en ny opgørelse, som OECD fremlægger.

Fedt, ikke?

"Tjoh," lyder svaret fra chefrådgiver Mattias Söderberg fra Folkekirkens Nødhjælp og John Nordbo, klimarådgiver i Care.

For vi lever ikke op til vores løfter om klimabistand til ulandene, selv om vi bruger flere penge, mener de.

Hvis ikke et rigt land som Danmark kan leve op til sine internationale forpligtelser, hvordan kan vi så nogensinde forvente, at andre lande begynder at gøre det?

John Nordbo
Klimarådgiver i Care

Begge rådgivere peger på, at Danmark simpelthen ikke betaler, hvad vi bør – selv om de dog retfærdigvis roser, at vi i modsætning til mange andre OECD-lande ikke giver pengene som lån men gaver.

Men det er altså ikke nok – hverken i kroner og ører eller den måde, vi ifølge de to rådgivere har lovet at gøre det på. Det sidste først:

"Vi tager de penge, vi bruger på klimabistand, fra den fattigdomsorienterede ulandsbistand. Helt simpelt betyder det, at det er verdens fattige, der betaler for den klimaindsats, vi synes, der skal til i verden," siger John Nordbo.

Med andre ord opgør regeringen ikke ulandsbistand for sig og klimabistand for sig. Det var ellers en del af en aftale under FN's klimatopmøde i København i 2009, hvor Danmark sammen med en række andre rige lande forpligtede sig til fra 2020 at betale i alt 100 milliarder dollar årligt i "nye og additionelle" klimamidler til verdens fattigste lande. 

Og betegnelsen "additionel" er vigtig, understreger Mattias Söderberg.

0:000:00