Eksperter: Lande og regioner skal sikre klimamål

COP16: Hvis COP16 ender med, at de store klimabeslutninger udskydes endnu engang, risikerer FN at miste sin betydning og autoritet, vurderer en række klimaeksperter. De mener, at enkeltlande og regioner i fremtiden vil spille en langt større rolle.
Anne Burlund
Hvis det ikke lykkes at levere væsentlige resultater til COP16, vil FN udspille sig selv som betydningsfuld aktør i klimaforhandlingerne. Det vurderer en række klimaeksperter. Flere peger på, at det derfor fremover vil være op til en række større lande og regioner som EU at sørge for, at de internationale klimamål nås i tide.

"Det er et helt afgørende problem for FN-systemet, hvis det ender med, at der kun bliver gennemført delelementer, og de store beslutninger bliver udskudt år efter år. Efter COP15 i København har en lang række virksomheder og eksperter opgivet FN-processen, fordi den er handlingslammet. FN udhuler sin betydning i processen, og alternativet er, at verden overlader denne kæmpe udfordring til enkelte lande og regioner som må løse problemet ad hoc. Det er en meget kompliceret og langsom måde at løse det på, men det er måske det eneste, der virker," siger Per Meilstrup, klimadirektør på Mandag Morgen.

Intet håb om global aftale
Martin Lidegaard, der er formand for tænketanken Concito, betegner sig selv som "moderat optimist" når det kommer til troen på de internationale klimaforhandlinger. Hen mener, at ethvert håb om en global aftale blev fejet af bordet med Japans udmelding om, at man ikke ønsker at indgå i en anden forpligtelsesperiode under Kyoto. Han mener derfor, det er vigtigt at holde liv i de nationale processer og skubbe på, hvor det er muligt.

"Selvom det optimale er en juridisk bindende global aftale, må vi tage stilling til, hvad der skal ske, hvis landene ikke er modne til det. Uanset hvad der kommer ud af topmødet, kommer det til at blive op til de enkelte lande og regioner som EU at sikre, at klimamålene nås, selvom det ser vanskeligt ud," siger Martin Lidegaard, der mener, at regeringerne efter topmødet må hjem og kigge sig selv i spejlet og finde ud af, hvad de kan og vil levere.

Ifølge Lidegaard står det "tindrende klart", at målet om at toppe de globale CO2-udledninger i 2020 kun kan lade sig gøre, hvis et land som Danmark reducerer med 40 procent, da det ellers er illusorisk at overholde 2-grader-målet.

FN udhuler sin betydning i processen og alternativet er, at verden overlader denne kæmpe udfordring til enkelte lande og regioner, som må løse problemet ad hoc.

Per Meilstrup
Klimadirektør, Mandag Morgen

Han ser en positiv udvikling i, at der i stigende grad foregår en international kappestrid mellem lande og virksomheder om, hvem der hurtigst kan udvikle grøn teknologi. Men på trods af flere store landes massive investeringer i klimatiltag, frygter Lidegaard stadig, at de internationale klimamål bliver svære at nå.

Abildgaard: Ikke enten-eller
Jørgen Abildgaard, der tidligere har været Danmarks klimaforhandler fra 1993 til 2001, er nu klimaprojektchef i Københavns Kommune og er med i kommunens delegation til klimatopmødet. Han er enig i, at de enkelte lande får en større rolle, men vil ikke gøre det til et spørgsmål om "enten-eller".

"Det er vigtigt at understrege, at vi ikke får løst klimaproblemerne uden elementer af en global aftale, og FN er p.t. det eneste globale organ, der kan levere det. At enkeltlande og regioner får større betydning er en naturlig udvikling, hvis man ser på klimaprocessen over de sidste mange år. Men hvis vi ikke har den overordnede del med, kommer det til at stritte i alle retninger," siger Jørgen Abildgaard, der derfor mener, at fælles retningslinjer er helt afgørende for at få skabt global troværdighed om klimaindsatsen.

Indflydelse gennem EU
COP16, der begyndte i Cancún i sidste uge, er nu gået ind i den afgørende fase, den såkaldte "højniveau-del", hvor forhandlingerne overgår til ministre og statsledere. Hverken Lidegaard, Meilstrup eller Abildgaard mener, at resultaterne af klimatopmødet kommer til at have direkte indflydelse på den nationale danske klimapolitik. Men de vurderer, at Danmark fortsat spiller en afgørende rolle i forhandlingerne - ikke mindst gennem EU.

"Danmark har en særlig forpligtelse til at følge op på arbejdet efter COP15, men derudover er det gennem EU, at vi skal gøre vores indflydelse gældende. Jo mere ambitiøs en international aftale bliver, jo bedre for Danmark, fordi vi dermed kan gå foran med at udvikle grøn teknologi, især hvis de politiske rammebetingelser er til stede," siger Per Meilstrup, der dog understreger, at Danmark skal tage sig gevaldigt sammen for ikke at miste sin grønne førertrøje.

0:000:00