Uffe Elbæk: Finansministeren må bare hoste op

DEBAT: Vi skal have verdenshistoriens mest ambitiøse energiforlig. Det kan lade sig gøre, hvis man vil, og hvis man giver det grønne område den opmærksomhed, det fortjener, skriver Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet.

Af Uffe Elbæk
Politisk leder for Alternativet

Hvor ville jeg dog ønske, at regeringens og klimaministerens ambitioner for det kommende energiforlig for 2021-2030 var højere, end det i øjeblikket tyder på, de er.

Sat lidt på spidsen kan ministerens hidtidige udmeldinger nemlig tolkes sådan, at der er lagt op til et ret tamt energiforlig, der kommer til at handle om justeringer af afgifter og implementering af teknologineutralitet, altså konkurrence mellem sol, vind og andre vedvarende energiformer.

Det er slet, slet ikke det energiforlig, Danmark og verden har brug for. Når man tænker på de udfordringer, vi står overfor, og når man tænker på, at vi er den sidste generation, der kan bremse klimaforandringerne, er det åbenlyst, at vi har brug for noget politisk lederskab, der har modet og ambitionerne til at prioritere den grønne omstilling – koste hvad det vil.

Alle sektorer skal i spil
Vi har brug for verdenshistoriens mest ambitiøse energiaftale, der kan sætte kursen for, hvordan vi hurtigt bliver et land helt uden fossile brændsler og med minimal klimabelastning.

Det kræver, at alle sektorer og deres udledninger kommer i spil i energiforliget. Det gælder både kvotesektoren, men også ikke-kvotesektoren, altså udledningen fra landbruget, transportsektoren og boligerne.

Det kræver, at vi også reducerer udledningerne fra flybranchen og shippingindustrien markant. Det kræver, at vi gennem- og gentænker hele vores klimabelastning – hele vores fodaftryk som samfund.

Hvis regeringen nu havde en politik om at reducere Danmarks klimabelastning rettidigt, kunne vi måske lige klare os med en aftale, der koncentrerede sig mest om afgifter og tilskud inden for energiformer. Men absolut intet tyder på, at regeringen har i sinde for alvor at håndtere for eksempel landbrugets og transportens massive klimabelastning. Desværre.

Vi skal støtte grøn energi
Den gode nyhed er, at vindmøller og solenergi er godt på vej til at blive de billigste løsninger. Det er de faktisk allerede, hvis man indregner den massive støtte, som vi (af helt uforklarlige grunde) bliver ved med at give til fossil energi.

Den mulighed skal vi gribe i energiforligsforhandlingerne til at planlægge et energisystem, der er baseret på vind, sol, bølger, geotermi, biogas og alle de andre ny teknologier, som er ved at blive udviklet, eller vi stadig ikke kender, og som kan give os et samfund, som senest i 2040 kører helt på vedvarende energi.

Her er det – for eksempel i regi af energiforliget – for Alternativet at se oplagt for det første at droppe al støtte til sort energi. Dernæst skal vi have støtte til geotermi, støtte til solceller via simple ordninger, støtte til endnu mere vind og gode støtteordninger, hvor vi generelt insisterer på, at det er samfundet, der løber det meste af risikoen, så de kreative kræfter kan finde de løsninger, der skal til – uden at risikere for meget økonomisk.

På den korte bane skal vi også gøre små og store varmepumper konkurrencedygtige, så vi kan bruge den grønne strøm bedre. Vi skal få Google, Apple og Facebook til selv at etablere den vedvarende energi-kapacitet, som de bruger, når de etablerer datacentre i Danmark. Vi skal have langt flere elbiler og stoppe salget af fossilbiler i 2025. Vi skal sige nej til fracking og ny olie- og gasefterforskning i Nordsøen og på Lolland-Falster, og vi skal sikre reelle reduktioner i landbrugs- og transportsektoren uden brug af smuthuller og køb af aflad. Det er for os at se den logiske vej frem.

Højere ambitioner er rettidig omhu
Klimaministeren har selv fastslået, at han gerne ser et bredt energiforlig, når forhandlingerne går i gang næste år. Det ønsker jeg også. Men jeg ønsker også et megaambitiøst energiforlig. Ikke et tamt energiforlig, hvor det er de laveste ambitioner, der bliver definerende.

Det kan vi simpelthen ikke være bekendt over for fremtidige generationer. Klimaministeren efterlyser, at oppositionen tager ansvar. Men det er jo faktisk det, vi gør, når vi insisterer på højere ambitioner. Det handler ikke om gavebod, det handler om rettidig omhu.

Jeg kan ikke forestille mig, at ministeren kan leve med et energiforlig, der ser stort på videnskaben og den moralske forpligtelse, vi har som sidste generation, der kan bremse klimaforandringerne.

Det kan lade sig gøre
Derfor skal vi have verdenshistoriens mest ambitiøse energiaftale. Og så må finansministeren bare hoste op. Regeringen har tilsyneladende ikke problemer med at finde finansiering til erhvervsskattelettelser, milliard-oprustning i Forsvaret eller billige biler, så der burde også nemt kunne findes milliarder til klimaet.

Ellers vil jeg foreslå klimaministeren, finansministeren og regeringen i øvrigt, at de kigger nærmere på Alternativets fuldt finansierede udspil til finanslov, hvor vi prioriterer 28 milliarder til grøn omstilling over en fireårig periode. Det kan lade sig gøre, hvis man vil, og hvis man giver det grønne område den opmærksomhed, det fortjener.

Forrige artikel Vattenfall: Det kan blive dyrt at lurepasse Vattenfall: Det kan blive dyrt at lurepasse Næste artikel Dansk Energi: Fair afgifter og klare regler gavner overskudsvarme mest Dansk Energi: Fair afgifter og klare regler gavner overskudsvarme mest
 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Støt borgergruppen Nul hullers kamp !

  Tak til Alternativets vedholdende arbejde på at få stoppet nye olie og gaslicenser på Lolland -Falster. Det er meget vigtig at alle gode kræfter sætter massivt fokus på at støtte lokalbefolkningens kamp mod den udemokratiske proces som Lilleholt og energistyrelsen har gang i. Deres strategi er at vente til lige efter kommunalvalget hvor de så på et offentligt møde den 29 nov. med stor sandsynlighed vil orienterer borgerne om at deres bekymringer er ubegrundet og licensen vil blive givet. Følg borgernes kamp på https://www.facebook.com/groups/nulhuller/

 • Anmeld

  Preben Skjøth · tidl. redaktør

  ALTERNATIVET OG POLITISK LEDERSKAB

  Hvis det er den slags politisk lederskab, som det såkaldte Alternativ står for, siger jeg tak for kaffe. Men heldigvis har Uffe Elbæk ikke, og får næppe, en afgørende politisk indflydelse. Alternativets leder er en underligt lallende og ikke særligt velforberedt type, som man vist skal være mere end almindeligt naiv for at tro på.

  Det ville måske, men også kun måske, gavne en smule, hvis Alternativet havde tilbagebetalt de "lyssky penge", partiet for nylig modtog. Men heller ikke dette, havde Alternativet og Uffe Elbæk format til. Og den mand taler om politisk lederskab! Jeg græmmes!

 • Anmeld

  Flemming Damskov · Pensionist

  Preben Skjøth og debatkultur

  Ulidelig debatkultur, når Preben Skjøth lndrykker en kommentar, der på ingen måde forholder sig til debatindlægget, men kun til hvad han synes om personen Uffe Elbæk. Det havde været mere givtigt om han havde forholdt sig til indholdet i debatindlægget.

 • Anmeld

  Niels Erik Rønn

  Så lad mig gøre det i stedet

  Det er absolut en flot og ambitiøs plan. Jeg vil dog godt bede Uffe Elbæk uddybe hvilken gavn han mener, at resten af den store verden, der omgiver os vil få af, at vi i lille Danmark ofrer enorme summer (som jo i sidste ende skal betales af skatteyderne) på at omstille til 100% ikke-fossil energi.

 • Anmeld

  Ken Patrick Petersson · Kandidat for Alternativet

  Skal og tør vi vente på andre?

  Jeg kan sagtens forstå dit "skjulte" argument, Niels Erik Rønn. Klimaudfordringen er jo ikke en dansk udfordring, men en udfordring for hele kloden! Problemet kunne bare være, at mens vi venter på at andre starter op på deres massive omstilling, så sidder de måske og venter på det samme. Hvis vi alle venter på at naboen starter, sker der i hvert fald ingenting.
  Jeg frygter at mine børns børnebørn, sidder og tænker "hvorfor var det vigtigere for oldefar, at købe en større bil, end at sikre vi har et ordentligt sted at bo?"

 • Anmeld

  Flemming · Damskov

  Tak

  Tak til Niels Erik Rønn og Ken Petersson for at bringe debatten på sporet igen!

 • Anmeld

  Martin Egelund

  Vedr. at ofre enorme summer (Niels Erik Rønn)

  Som jeg ser det, så er det en proces som alle i verden skal igennem. Nu tjener vi i DK store penge på at lave vindmøller til dem, men det næste trin er andet end vindmøller.
  Det er en kæmpe fordel at være de første til at implementere det, det lægger grobunden for at et nyt "vestas" kan opstå og vi kan leve af det, det handler ganske enkelt om 1. at være et godt forbillede, vise at det kan lade sig gøre 2. tjene penge på det i det lange løb.
  Alle investeringer koster mange penge i starten for så at give afkast på lang sigt, og man ved ikke altid om investeringer er gode på forhånd, men tænker at vi har to scenarier, enten gør vi det muligt at bo på jorden uden at smadre den, ellers er det nok ret ligemeget om vi har sparet nogle penge her og nu.

 • Anmeld

  john jørgensen · pensionist

  Landbruget kan rydde op efter os andre...

  Hvis vi mener det seriøst at vi vil stoppe klimaforandringerne, så kommer vi ikke udenom landbruget. Andelen af organisk materiale i jorden ligger ofte mellem 2 og 5%, denne andel skal forøges med 1% globalt, så har vi stoppet stigningen i atmosfærens co2. Ligger pt på ca 410ppm, (stiger årligt med et par %), det sikre indhold menes at ligge på 350ppm. Et levende mylder i jorden, af svampe, bakterier og andet kan stabilt lagre co2 i jorden. Landbrugere i DK er allerede igang. Virker med eller uden husdyr og med eller uden økologi, En mindre justering af landbrugsstøtten kunne hjælpe mange flere igang... https://www.youtube.com/watch?v=18FVVYKU9gs

 • Anmeld

  Niels Erik Rønn

  Fører det til noget?

  Problemet for mig er nok, at jeg ikke rigtigt tror på, at projektet vil lykkes og desuden har en fornemmelse af, at det bliver overhalet af ny teknologi og/eller nye erkendelser, jf. John Jørgensen indlæg.

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

Landbrug & Fødevarer nedsætter et klimaråd

KLIMANEUTRAL: Klimaprofessor Katherine Richardson bliver formand for et nyt klima advisory board, der skal hjælpe landbruget med at indfri visionen om klimaneutrale fødevarer i 2050. "Et af de store problemer indtil nu har været, at man taler ud fra business as usual," siger hun.