Ellemann: Der er behov for flere tiltag til at begrænse landbrugets CO2-udledning

SAMRÅD: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen erkender, at der er behov for flere tiltag, hvis landbrugets udledning af drivhusgasser skal begrænses. LA foreslår ny idéliste med her-og-nu-løsninger, der kan begrænse udledningen.

Simon Lessel

Nej, regeringen kan ikke garantere, at landbrugets udledning af drivhusgasser vil falde i fremtiden. Ja, regeringen mener, at der er behov for flere tiltag, hvis udledningen skal begrænses i fremtiden.

Sådan lød de kontante svar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) på samrådsspørgsmålene fra Socialdemokratiets Simon Kollerup og Jens Joel, om hvorvidt regeringen kan garantere, at udledningen af klimagasser fra landbruget vil falde fremover, hvis der i fremtiden ikke iværksættes flere initiativer end dem, regeringen har lagt op til i sit klima- og luftudspil.

”Vi ved godt, der skal igangsættes flere indsatser,” lød det fra Jakob Ellemann-Jensen.

De to socialdemokratiske spørgere var dog langt fra tilfreds med svarene fra V-ministeren og beskrev blandt andet svarene som et ”maskefald for regeringens manglende ambitioner”.

Jeg betragter det som en tilståelsessag, at man ikke kan garantere et fald.

Simon Kollerup
Fødevarerordfører, Socialdemokratiet

”Jeg betragter det som en tilståelsessag, at man ikke kan garantere et fald,” sagde Simon Kollerup blandt andet på samrådet.

Det glemte komma
Baggrunden for samrådet var blandt andet en artikel i Information, hvor det fremgår, at landbrugets udledning af drivhusgasser har været stigende siden 2010.

Jakob Ellemann-Jensen mente dog, at Simon Kollerup missede en væsentlig pointe i sin erkendelse af, at regeringen ikke kan garantere et fald i landbrugets udledning af drivhusgasser.  

”Simon Kollerup mener, at det er ren tilståelsessag, at regeringen ikke kan garantere, at udledningen vil falde. Der glemmer du et komma, så resten af sætningen lyder: medmindre man iværksætter yderligere tiltag. Og det er derfor, vi iværksætter yderligere tiltag,” lød det fra Venstre-ministeren.

Det fik Simon Kollerup (S) til at spørge, hvilke tiltag regeringen planlægger at iværksætte, hvorefter miljø- og fødevareministeren blandt andet nævnte de 90 millioner kroner, som regeringen som en del af klima- og luftudspillet vil afsætte til klimaforskning i landbruget.

0:000:00