Spareland før klimaland: Danmark må kigge langt efter rigtige venner i EU

ALENE: Det er ikke nemt for Danmark at skabe nære alliancer i EU, forlyder det i ny rapport, der afslører, at Danmark er det mindst eftertragtede medlem af den såkaldte sparebande. Bevægelser i klimapolitikken åbner dog muligheder, lyder det.

Danmark er det mindst indflydelsesrige medlem af den såkaldte sparebande, der også huser Holland, Sverige, Østrig og i en vis udstrækning Finland, hvis politiske ledere ses sammen her.
Danmark er det mindst indflydelsesrige medlem af den såkaldte sparebande, der også huser Holland, Sverige, Østrig og i en vis udstrækning Finland, hvis politiske ledere ses sammen her.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: For to år siden konkluderede den Berlin-baserede tænketank European Council on Foreign Relations, at der var langt mellem Danmarks nære venner i EU. Nu har ECFR gentaget sin rundspørge blandt 845 EU-diplomater, EU-eksperter, akademikere og mediefolk og fundet frem til, at det ikke ser meget bedre ud i dag.

I undersøgelsen kortlægger ECFR, hvilke lande der oftest bliver kontaktet af andre, hvem der ses som mest indflydelsesrige, og hvem de andre lande føler et interessefællesskab med.

Dengang konstaterede ECFR, at Danmark ikke befandt sig ”særligt højt” på radaren hos andre medlemslande, og at det var problematisk, at ”et land af Danmarks økonomiske status og med den betydning, EU har for danske interesser” ikke blev set som en aktiv partner.

Ikke den foretrukne partner
Alt dette var allerede på den hjemlige radar for to år siden, hvor daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), rejste Europa tyndt for at opspore nye kammeratskaber – blandt andet som følge af, at briterne var på vej ud af klubben, hvilket betød en naturlig allieret færre til Danmark.

Den indsats har kun kastet minimal fremgang af sig. Fra at have opnået en 14.-plads i den interne popularitetskonkurrence i Unionen som defineret af ECFR, ligger Danmark nu på en 12.-plads blandt de 27 EU-lande, og der er stadig ingen af de andre lande, der ser først til Danmark, når de ser sig rundt om i EU-kredsen.

”Danmark er stadig ikke den foretrukne partner for noget land,” siger Rafael Loss, der er koordinator for ECFR’s paneuropæiske dataprojekter, og som har foretaget kortlægningen af de europæiske alliancemønstre.

#Germany & #France have far greater influence within the #EU than any other member state. There is no 3rd country that even comes close. #Brexit has only made this more obvious. @jana_puglierin @RikeFranke https://t.co/NEaYLjdq7U #RethinkEurope #EUCoalitionExplorer pic.twitter.com/Z28q4B9vOQ

 

På toppen af ranglisten ligger sværvægterne Tyskland og Frankrig, som ikke er til at komme udenom.

Dokumentation

Sådan er undersøgelsen udført:
European Council on Foreign Relations gennemfører hvert andet år en undersøgelse i de 27 EU-lande blandt EU-eksperter i regeringer, ministerier, nationale parlamenter, medier og blandt tænketanke. 845 har deltaget i dette års undersøgelse. Dataene blev indsamlet mellem 11. marts og 28. april i år. De kan findes her.


0:000:00