Forligspartier enige om udmøntning af energireserve

AFTALE: Kort før jul blev energiforligskredsen enige om udmøntningen af energireserven for 2016-18. Et gensyn med varmepumperejseholdet, støtte til geotermi og Samsø Energiakademi er blandt initiativerne. Få et overblik her.

Foto: www.gittec.dk
Morten Øyen

To dage før juleaften blev partierne bag energiaftalen for 2012 enige om udmøntningen af energireserven for 2016-18.

Med aftalen er der nu afsat 207,6 millioner kroner, der skal hjælpe erhvervslivet og det offentlige med at fremme energieffektive løsninger. Flere af initiativerne er ”gensyn,” da de ellers var sparet væk med de borgerliges finanslov for 2016.

Fordelingen af pengene falder overordnet inden for tre temaer: Et effektivt og fleksibelt energiforbrug i bygninger, energieffektiviseringer i erhvervslivet og effektiv anvendelse af el fra vedvarende energi. (se fordelingen i dokumentationsboks til højre)

”Jeg er glad for, at vi i forligskredsen nu kan udmønte over 200 millioner kroner til energieffektivisering. For den energi, vi ikke bruger, er nu engang den billigste,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

EL: Retter op på finanslov
Alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance og Alternativet er med i energiaftalen fra 2012.

I Enhedslisten er man især glad for, at der med aftalen investeres 61,5 milioner kroner i en støtteordning til flere boringer efter geotermi. Det er med til at rette op på finanslovens nedskæring på netop denne energiform, mener partiet energiordfører Søren Egge Rasmussen.

”Potentialet for at udnytte det varme vand i undergrunden er så stort, at det i fremtiden kan dække op til halvdelen af energibehovet til fjernvarme. Ved at udnytte geotermi kan Danmark undgå at blive afhængig af importeret biomasse, og vi kan udvikle løsninger, som sænker CO2-belastningen markant,” siger Søren Egge Rasmussen i en pressemeddelse.

Advarer mod slingrekurs
Hos Dansk Fjernvarme er man godt tilfreds med, at varmepumperejseholdet og geotermi-ordningen genoplives. Men politikernes slingrekurs ville man gerne have været foruden, lyder det fra direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.

Han peger på, at medarbejdere både hos Dansk Fjervarmes Geotermiselskab og Energistyrelsens varmepumperejsehold har fundet nye job, da de har handlet på politikernes aftale om finansloven for 2016.

Dokumentation

Sådan fordeles energireserven: 

I alt afsættes 207,6 millioner kroner fra 2016-18, der efter planen skal hjælpe erhvervslivet og det offentlige med at fremme energieffektive løsninger.
Udmøntningen træder i kraft den 1. januar 2016 og gælder frem til og med 2018. Dog er der for geotermi afsat penge frem til og med 2020.

Tema 1: Et effektivt og fleksibelt energiforbrug i bygninger
Videncenter for energibesparelser i bygninger: Videncentret skal indsamle og systematisere viden om energibesparelser i bygninger og formidle dette til byggebranchen. 15 mio. kr.
Fremme af intelligente og energieffektive bygninger: Et bredt samarbejde af relevante aktører skal samarbejde om at udvikle og demonstrere nye smarte løsninger til reduktion af energiforbruget i bygninger. 33,6 mio. kr.
Rådgivning af private husstande: Der gennemføres et udbud med henblik på, at husstande kan rådgives om energieffektive løsninger. 3 mio. kr.

Tema 2: Energieffektivisering i erhvervslivet
Analyser af erhvervslivets energiforhold og konkurrenceevne: Projektet skal bidrage med viden om virksomhedernes konkurrencevilkår i Danmark sammenlignet med udenlandske virksomheder. 5,7 mio. kr.
Optimering af energispareindsatsen: Tiltaget skal værksætte initiativer, som kan fremme en forbedret og mere omkostnings-effektiv indsats. 5,1 mio. kr.
Forskning på transportområdet: Projektet skal fremme Clean Tech og bidrage til at reducere CO2-udledningen i transportsektoren 24 mio. kr.

Tema 3: Effektiv anvendelse af VE-el og omkostningseffektiv omstilling
Udbredelse af varmepumper – rejsehold: Varmepumperejseholdet - som kan udøve rådgivning om store varmepumper til fjernvarme, centralvarme og industriprocesser - genetableres
8,1 mio. kr.
Varmepumper til individuel opvarmning: Der udvikles nyt forretningskoncept, hvor virksomheder kan hjælpe til med at tilbyde varmepumper til private hjem på nye måder. 30 mio. kr.
Smart Energy: Der etableres en pulje, der skal støtte forretningsmodne løsninger på tværs af forsyningssektorer. 9 mio. kr.
Økonomiske konsekvensanalyser: Modellen IntERACT videreudvikles, så den kan beregne økonomiske og energimæssige konsekvenser af politiske tiltag. 5,1 mio. kr.
Geotermi-låneordning: Ordning, der gør det muligt for et selskab at få tilbagebetalt en del af boreomkostningen, hvis en boring går galt. 61,5 mio. kr.
Samsø Energiakademi: Forsat udvikling af Samsø som fossil uafhængig ø. 7,5 mio. kr.


0:000:00