Høje forventninger til nyt energi-forum

SAMARBEJDE: Aktører er begejstrede over, at Danmark er blevet permanent vært for EU's nye Energiinfrastrukturforum, der i disse dage afholdes for første gang. Ministeren forsikrer, at det ikke vil blive en ”snakkeklub”.

EU's nye energi-infrastrukturforum, som Danmark er blevet permanente værter for, kommer ikke bare til at være en snakkeklub, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). 
EU's nye energi-infrastrukturforum, som Danmark er blevet permanente værter for, kommer ikke bare til at være en snakkeklub, lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V). Foto: www.gittec.dk
Morten Øyen

Når EU's Energiinfrastrukturforum løber af stablen i disse dage i København, er der tale om lidt af en dansk sejr. For det er med Danmark som permanent vært for det nye EU-forum, og dermed en central rolle i udviklingen af EU's Energiunion.

Fakta
Infrastrukturforum 2015

Danmark er vært for Europa-Kommissionens infrastrukturforum for energi, der bliver afholdt for første gang i København d. 9-10. november.

Formålet med Infrastrukturforum er at skabe fremdrift i udbygningen af energiinfrastruktur i Europa gennem erfaringsudveksling mellem europæiske systemoperatører, energivirksomheder, myndigheder og Europa-Kommissionen, som samles til Infrastrukturforum. Energiinfrastruktur er de elkabler og gasrør, som leder energi frem til forbrugerne.

Infrastrukturforum 2015 danner rammen om drøftelser mellem centrale beslutningstagere på energiområdet fra politik og erhvervsliv om forbedret regionalt samarbejde og finansiering af infrastrukturprojekter. 

Kilde: efkm.dk

Sådan lyder det fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), der er vært for årets Energiinfrastrukturforum, der afholdes i denne uge med deltagelse af 200 fagfolk og energipolitikere fra EU-landene og EU-Kommissionen.

Fakta
Derfor energiunion
EU importerer 53 procent af sin energi og bruger årligt omkring 400 milliarder euro på det. 

Seks medlemslande er 100 procent afhængige af importeret gas fra Rusland. 

EU har en målsætning om at nedbringe udledningen af drivhusgasser med 80-95 procent i 2050.

Energiunionen 
er bygget op om fem dimensioner:

- Energisikkerhed, solidaritet og tillid
- Et fuldt integreret europæisk energimarked
- Energieffektivitet skal bidrage til at moderere efterspørgslen
- Tage kul ud af økonomien
- Forskning, innovation og konkurrenceevne
 

Kilde: EU-Kommissionen

Det nye infrastrukturforum skal drive arbejdet fremad med at få knyttet EU's energimarkeder sammen med elkabler og gasledninger. Det er håbet, at tættere samarbejde og bedre infrastruktur kan give lavere elpriser og udnytte den vedvarende energi bedre.

”Det er en stor anerkendelse af Danmark, at vi bliver faste værter. Og der sker, fordi den danske udbygning af vedvarende energi og vores el-samarbejde i Norden er et forbillede,” siger Lars Chr. Lilleholt, der understreger, at øget EU-samarbejde på energiområdet kun er i dansk interesse.

Det kan være med til at begrænse vores afhængighed af national backup-kapacitet, som ellers kan være nødvendigt med meget vedvarende energi. Og kan vi få EU-landene til at følge vores eksempel, så kommer det os til gode i form af eksport af energiteknologi og arbejdspladser.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings og klimaminister

”Det kan være med til at begrænse vores afhængighed af national backup-kapacitet, som ellers kan være nødvendigt med meget vedvarende energi. Og kan vi få EU-landene til at følge vores eksempel, så kommer det os til gode i form af  eksport af energiteknologi og arbejdspladser,” siger ministeren.

Godt for erhvervsliv
Ifølge DI er der en grænse for, hvor meget vedvarende energi Danmark selv kan anvende. Derfor er det en stor fordel, hvis der kan udvikles et velfungerende indre marked for energi i EU, hvor den danske el bedre kan sælges.

”Danske virksomheder vil uden tvivl få gavn af energiunionen og en tættere energiinfrastruktur,” siger DI Energis branchedirektør Troels Ranis og peger på, at et rigtigt indre marked for energi vil skabe meget mere ensartede priser på el, hvilket ifølge DI vil gavne dansk erhvervsliv.

Han peger også på, at dansk erhvervsliv har en førerposition inden for energiteknologi, og et tættere energisamarbejde i EU vil kunne øge eksporten af danske energi-løsninger.

Elektrificering skal udbredes
Den grønne tænketank Concito er også begejstret over det nye EU-forum for energi-infrastruktur.

0:000:00