Debat

Naboer til Kæmpevindmøller: Vindmølleforeningen forvirrer

REPLIK: Danmarks Vindmølleforening anklager vindmøllemodstandere for at sprede misinformation om danskernes brug af vindmøllestrøm. Men kritikken er fuld af varm luft, mener Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.

Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller går i rette med Danmarks Vindmølleforening, som mener, at vindmøllemodstanderne spreder misinformation i debatten om danskernes brug af vindmøllestrøm.
Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller går i rette med Danmarks Vindmølleforening, som mener, at vindmøllemodstanderne spreder misinformation i debatten om danskernes brug af vindmøllestrøm.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tone Brix-Hansen
Formand, Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller

Direktør for Danmarks Vindmølleforening, Asbjørn Bjerre, angriber her på Altinget det, han kalder ”foreningen mod vindmøller” for misinformation. 

Der findes ingen ”forening mod vindmøller”, så jeg må formode, at han mener Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, og som formand for denne forening føler jeg mig kaldet til at komme med en replik. 

Ikke "mod" vindmøller
Lad mig først slå fast, at Landsforeningen ikke er en forening mod vindmøller. Det er en forening, som arbejder for at få en lovgivning, som i højere grad end i dag beskytter naboerne mod gener fra vindmøllerne.  Med gener forstås støj, skyggekast og økonomiske tab, såvel som tab af naturværdier.

Jeg har for nylig haft et indlæg i Børsen, hvor jeg henviser til Energinets el-deklaration for 2014, som fortæller de danske forbrugere, at 23 % af den strøm, de får leveret i vores stikkontakter, stammer fra atomkraft, og at andelen af kul/brunkul stadig er over 50 %, og at vind/vand/sol kun udgjorde 8 % af danskernes elforbrug i 2014. På trods af, at vi gennem 5 år har støttet vedvarende energi med omkring 18 mia. kr. og har opsat 715 vindmøller.

Hvor er misinformationen?
Dong Energy har benyttet de samme tal, når de har fortalt deres kunder, hvor deres el kommer fra, og det samme gør fx Natur-Energi, som på deres hjemmeside skriver ”Vidste du at alle har en eldeklaration, og at den fortæller dig præcist hvilke energikilder, der har været brugt til at producere den el, som du bruger?”

Det må være dette Bjerre kalder ”misinformation”.  Er det tilfældet, er det i hvert fald ikke Landsforeningen, som misinformerer.

Energinet bidrager blandt andet med to årlige deklarationer:

1.     Miljødeklaration. Her opgøres brændselsfordelingen svarende til den danske produktion af strøm. Da denne produktion er en smule mindre end forbruget, anføres der i regnskabet tilskud fra nabolandene lig EU's gennemsnitsproduktion, hvor andelen af atomkraft er 41,7 %. Miljødeklarationen viser da at 3 % kommer fra atomkraft.

2.     Generel deklaration. Energinet har pligt til at oplyse den danske forbruger, hvor strømmen i hans stikkontakt kommer fra. I denne deklaration tager man højde for den handel med strøm, der foregår over landegrænserne. Da Danmark har en stor eksport også af vedvarende energi, kan vores forbrug kun dækkes ved en stor import, der svarer til mere end halvdelen af vores forbrug (56 % af vores forbrug, ifølge notatet om deklarationen). Da denne import indeholder 41,7 % atomkraft bliver andelen i de danske stikkontakter mere end 20 %.

Er vi usolidariske?
Denne handel med strøm med omverdenen skyldes blandt andet den øgede vindmøllekapacitet, der kræver mere backup, når det ikke blæser. Og da resten af verden anvender atomkraft, er det det, vi importerer, mens vi eksporterer vores støttekrævende vedvarende energi – højst sandsynligt fordi den ikke kan udnyttes, når den produceres.

Jeg har tilladt mig at påpege dette, fordi vindmøllenaboerne til stadighed bliver kaldet usolidariske, som ikke bare accepterer at leve med de tab og gener, som vindmøllerne påfører dem til det, man kalder vores fælles bedste. 

Det synes meningsløst, når den deklaration, man modtager fra sin el-leverandør viser, at vindenergien vitterligt ikke kan udnyttes og ender som eksport, samtidig med at vi importerer en stigende mængde kul- og atomkraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024