Vismænd: Regeringens nye sats kan gøre det dyrere at nå EU’s klimamål

Regeringen vil presse på for, at EU’s mål for vedvarende energi og energieffektivisering får et ordentligt nøk op ad, men det er det helt forkerte sted at sætte ind, mener De Økonomiske vismænd.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) taler for toppen af dansk erhvervsliv da regeringens klimapartnerskaber præsenteres på Marienborg i november 2019.
Klimaminister Dan Jørgensen (S) taler for toppen af dansk erhvervsliv da regeringens klimapartnerskaber præsenteres på Marienborg i november 2019.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Det sku’ vær’ så godt og så’ det faktisk skidt.

Sådan lyder omkvædet i Sangen om Larsen, men det kunne næsten også lyde som vismændenes vurdering af regeringens plan, om at presse på for mere ambitiøse mål for EU’s energisektor.

For nye høje mål for vedvarende energi og energieffektivisering risikerer blot at gøre det dyrere at nå EU’s klimamål, vurderer Lars Gårn Hansen, professor i økonomi og medlem af De Økonomiske Råds formandskab.

”Det er ikke noget, vi vil anbefale at gøre. I bedste fald vil sådanne supplerende mål være ligegyldige, fordi indsatsen alligevel vil ske på grund af kvotesystemet, men i værste fald, vil det gøre klimapolitikken i EU dyrere,” siger han og tilføjer:

”EU har et godt omkostningseffektivt instrument til at lave klimaomstilling og det hedder EU’s kvotemarked. Vil man gerne have mere grøn omstilling end den hastighed, der kommer med kvotemarkedet nu, så er det rigtige instrument at stramme op på kvotemarkedet.”

Ud fra normale nationaløkonomiske hensyn, så må man sige nej, det er en dårlig idé.

Lars Gårn Hansen
Professor i økonomi og medlem af De Økonomiske Råds formandskab

Vil gavne dansk erhvervsliv
Regeringens nye plan om at presse på for højere mål for vedvarende energi og energieffektivisering blev præsenteret i påsken og kommer efter EU-landene i december blev enige om, at EU skal nedbringe den samlede udledning af drivhusgasser med 55 procent i 2030. Inden da var målet 40 procent.

For at nå målet er EU-Kommissionen på vej med ny klimalovgivning, og det er denne pakke, regeringen ønsker skal indeholde et mål om, at vedvarende energi skal udgøre 45 procent af EU’s energiforbrug i 2030, og at EU skal sætte et mål om at reducere energiforbruget med 40 procent. Nu er målene mindst 32 procent.  

”Det vil sikre, at energisektoren yder et afgørende bidrag til, at vi når vores europæiske klimamål, ligesom det vil øge efterspørgslen efter danske løsninger og dermed også gavne dansk erhvervsliv,” siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

EU's klimamål
  • Sidste år i december blev landene i EU enige om, at EU skal nedbringe den samlede udledning af drivhusgasser med 55 procent i 2030. Inden da var målet en reduktion på 40 procent.
  • Målet skal udmøntes gennem den såkaldte "Fit for 55"-pakke med forslag, som EU-Kommissionen er på vej med.
  • Ifølge regeringen er Danmark allerede nu igang med at sikre opbakning til højere mål for vedvarende energi og energieffektivisering. 
  • Regeringen forsøger at samle flertal bag, at vedvarende energi skal udgøre 45 procent af EUs energiforbrug i 2030. Samtidig mener regeringen, at energieffektiviteten skal øges til 40 procent. 
  • Det nuværende mål for andelen af vedvarende energi i EU er på 32 procent af det samlede energiforbrug, mens målet for reduktion af energiforbruget er mindst 32,5 procent inden 2030. Begge mål blev fastsat da EU's klimamål i 2030 var 40 procent reduktion. 

Kilde: kefm.dk

Lyder det ikke meget godt?

0:000:00