Godt nyt for Vestager: EU-chefer vil lade kvinderne komme til magten

KØNT: EU’s ledere anerkender behov for reel balance mellem mænd og kvinder på EU’s topposter. Det kan øge Margrethe Vestagers chancer for at lande jobbet som den næste EU-kommissionsformand.

Placeholder image
Tusks udmeldinger kan være godt nyt for Margrethe Vestager. Foto: Stephanie Lecocq/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES: Efter seks årtier udelukkende med mænd på EU’s absolutte topposter er der en voksende erkendelse af, at der skal mere balance i tingene.

Ved et topmøde i Bruxelles tirsdag aften, hvor EU-cheferne udstak deres grundregler for udnævnelsen af dem, der skal stå i spidsen for Unionen de næste år, var der en klar forståelse af, at mindst to af de fire poster, der er i spil, skal gå til kvinder, hvis det på nogen måde er muligt.

”Der var et tydeligt flertal rundt om bordet, som står fast på det,” sagde Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd.

Et budskab som også den franske præsident, Emmanuel Macron, gentog efter mødet.

”Det er vigtigt for mig at have ligestilling. At vi udnævner to mænd og to kvinder,” sagde Macron.

Vestagers chance
Ud over Tusks efterfølger som leder af EU-chefernes klub skal der i løbet af den næste måned findes en ny EU-udenrigschef og en ny formand for Den Europæiske Centralbank foruden den position som formand for EU-Kommissionen, som den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er i spil til.

I hele Unionens historie har mænd siddet tungt på alle de poster undtagen udenrigschefjobbet, som lige nu bestrides af italienske Federica Mogherini og før det af britiske Catherine Ashton.

Der har også stået to kvinder i spidsen for Europa-Parlamentet, som bestred formandsposten for henholdsvis 20 og 40 år siden. Men den post tæller ikke med i EU-chefernes toppostkabale, da de ikke har indflydelse på, hvem Parlamentet udnævner.

Der er en voksende erkendelse af, at det ikke er godt nok med den miserable kønsbalance. Så selv om køn kun er ét aspekt sammen med geografisk og politisk balance og ligevægt mellem små og store lande, ser det ud til at veje tungere denne gang end nogensinde før. Det kan være godt nyt for Vestagers chancer.

Læs hele artiklen på Altinget: EU

Her kan du også læse, hvad Macron og andre regeringsledere sagde om Vestager som kandidat til topposten i EU.  

Læs også

Omtalte personer

Donald Tusk

Fhv. formand, Det Europæiske Råd (Borgerplatformen, Polen), fhv. premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser