Kronik

Bæredygtighedsrådgivere: Grøn vækst er et livsfarligt fatamorgana

Berlingskes chefredaktør er en af flere, der misforstår nogle centrale vækstbegreber. Det er farligt, for hvis vi skal skabe en mere bæredygtig økonomi, er det vigtigt, at vi forstår, hvad grøn vækst, modvækst og post-vækst hver især indebærer, skriver Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen.

Grøn vækst forudsætter en hastig teknologisk udvikling, men det går ikke hurtigt nok. I 2022 meldte København ud, at byen ikke når sit CO2-mål, da carbon capture-teknologien ikke kan nå at levere de planlagte reduktioner, skriver Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen.<br>
Grøn vækst forudsætter en hastig teknologisk udvikling, men det går ikke hurtigt nok. I 2022 meldte København ud, at byen ikke når sit CO2-mål, da carbon capture-teknologien ikke kan nå at levere de planlagte reduktioner, skriver Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nyligt kunne man læse i Berlingske, at avisens chefredaktør, Tom Jensen, vil have “...vækst. Stor Vækst. Kolossal vækst”. Underforstået økonomisk vækst. Kun sådan kan man ifølge chefredaktøren redde den grønne omstilling fra såkaldte venstreorienterede vækst- og kapitalismehadere.

Tom Jensen har nemlig, som mange andre, bemærket en økonomisk strømning tage til i styrke. Et potentielt paradigmeskifte, der stiller spørgsmålstegn ved vækst som vejen til både overlevelse og velfærd. Desværre tegner Tom Jensen et fuldstændigt forfejlet billede af det, han forsøger at kritisere.

Modvækst og post-vækst, som paradigmeskiftets omdrejningspunkter kaldes, er nemlig hverken fløjpolitiske strømninger eller anti-vækst. At Jensen klamrer sig til vrangforestillingen om uendelig grøn vækst, er derimod den egentlige, ideologiske vildfarelse. Tillad os at forklare hvordan.

Vi bør starte en samtale om, om vi bruger vores energi rigtigt, når vi producerer så meget skrammel, vi reelt ikke finder anvendelse for eller glæde ved

Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen
Bæredygtighedsrådgivere

Modvækst og post-vækst er ikke anti-vækst 

Det økonomiske paradigmeskifte, Tom Jensen refererer til, når han taler om anti-vækst, går under betegnelserne modvækst (degrowth) og post-vækst eller efter-vækst (post-growth).

Modvækst kan forklares som en demokratisk planlagt tilpasning af økonomien og vores ressourceforbrug, med henblik på at opnå et bæredygtigt samfund, der fremmer vores trivsel, uden at overskride vores planets bæreevne.

Sidstnævnte er også det, man kalder planetære grænser. Dem er der ni af, hvoraf CO2 kun udgør den ene, og vi overskrider i skrivende stund seks af dem. Eller syv, hvis vi for alvor medregner, hvordan vores trivselsgrundlag eroderes.

At sidestille økonomisk vækst med trivsel, velfærd eller lykke, er desuden en gængs fejlslutning, som Jensen også forfalder til. Men lykken ligger ikke i væksten i sig selv, tværtimod er det vigtigere at se på, hvad vi producerer, hvem det tjener, og om vi har ligebyrdig adgang til det.

Modvækst skal derfor heller ikke, trods navnet, tages en til en. Nogle sektorer skal vokse, andre skal "blive voksne" eller reelt reduceres. Hvorvidt en sektor skal det ene eller det andet afhænger af dens evne til at opfylde menneskelige behov inden for de planetære grænser, ligesom nogle landes økonomier skal vokse og andre reduceres.

På den måde bliver eventuel vækst midlet, og ikke målet i sig selv. Det, det indvarsler, er ikke askese. Tværtimod sætter det kun barren for det, der produceres højere, i forhold til reelt at skabe værdi for individet og samfundet. Ud med kunstige behov og indbygget forældelse – ind med kvalitet, funktionalitet og right to repair. Vi står, med andre ord, med nøglen til, at det, der produceres, rent faktisk kommer til at tjene os og vores behov.

Blik for økonomiske stabilitet

Fremfor at fokusere på, hvor mange milliarder det vil koste at omlægge vores energisektor til et samfund drevet af eksponentiel vækst, som Jensen gør, kan vi altså med rette starte en samtale om, hvorvidt vi bruger vores energi rigtigt, når en stor del af den bruges til at producere skrammel, vi reelt ikke finder anvendelse for eller glæde ved.

Modvækst er ikke en ukontrolleret deroute. Det handler tværtimod om at sikre økonomisk stabilitet

Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen
Bæredygtighedsrådgivere

Hvor modvækst handler om tilpasningen, er post-vækst slutdestinationen, hvor økonomisk stabilitet, og dermed evnen til at undgå recession, ikke længere er betinget af et stødt stigende BNP. Tværtimod er et post-vækst-samfund vækst-agnostisk.

Og bemærk venligst ordene “demokratisk” og “planlagt”. Der er ikke tale om en ukontrolleret deroute. Det handler tværtimod om at sikre økonomisk stabilitet.

Mange elementer af den fornødne lovgivning kan ses rundt om i verden allerede nu – herunder også i lande, der arbejder ud fra det, man kalder “wellbeing economy”. Forudsætningen for, at vi som fællesskab kan tage så vigtige livtag med den økonomiske status quo er dog, at der ikke spredes misinformation om, hvad det indbefatter.

Grøn vækst er et livsfarligt fatamorgana 

Den såkaldte grønne vækst eller "green growth", som Jensen plæderer for, er til gengæld langt mere udfordret. Den beror nemlig på idéen om, at man kan afkoble økonomisk vækst fra dens miljøpåvirkning i et omfang, der holder os inden for skiven. At vi, hvis bare vi overgår til mere eller mindre cirkulære modeller og udvikler nye teknologier som eksempelvis CO2-fangst og -lagring, kan fortsætte, som vi plejer. 

En idé, som forskningen løbende har råbt vagt i gevær overfor ved blandt andet at pege på såkaldte rebound-effekter og tipping points.

Samtidigt er den grønne væksts fiaskoer i Danmark også begyndt at melde sig. Udover at Klimarådet nu for tredje gang har dumpet regeringens indsats, peger flere og flere konkrete eksempler nemlig også på, at der ikke er meget belæg for, at Danmark når sine mål, hvis der satses på grøn vækst:

  1. I 2022 meldte København ud, at den ikke når sit CO2-mål, fordi carbon capture-teknologien ikke kan nå at levere de budgetterede reduktioner.
  2. For kort siden var det Danmarks 2025-mål, der blev aflivet, da den førende danske carbon capture-forsker, Philip Fosbøl, meldte ud, at carbon capture først kan komme i gang i 2027 på nationalt plan, hvilket Klimaminister Lars Aagaard affejede med, at det nu er 2030, som er vigtigt.
  3. For blot at tage et eksempel i en helt anden kategori, kan det nævnes, at forskning viser, at CO2-gevinsterne ved den danske energieffektivisering af boliger har været noget nær nul (den undersøgte periode var 2000-2011), fordi den energi, der blev sparet på eksempelvis isolering, blot blev brugt andetsteds.

Her er det vigtigt at forstå, at modvækst-fortalere ikke er imod ny teknologi eller energieffektiviseringer, men set ud fra de empiriske data, kan vi ikke forlade os på teknologiske landvindinger alene. Det er også grunden til, at flere kalder modvækst for en Plan B, som vi må ty til, da der ikke er beviser for, at Plan A – grøn vækst – fungerer.

Modvækst-fortalere er ikke imod ny teknologi eller energi-effektivisering, men vi kan ikke forlade os på teknologiske landvindinger alene

Marcus Feldthus og Tanja Gotthardsen
Bæredygtighedsrådgivere

Og det er altså denne Plan B, som førende økonomer, organisationer såvel som IPCC-hovedforfattere stiller sig bag, herunder senest ved en konference med titlen Beyond Growth, der blev afholdt i Europa-Parlamentet. En position som selv det Europæiske Miljøagentur (EEA) bakker op om i deres briefings til EU-Kommissionen. 

Forbundne kriser

For det handler om mere end bare CO2. Vi står i flere forbundne kriser, som vi skal navigere på én og samme tid.

Klimabelastningen er blot én af ni grænser, vi skal operere indenfor for at have det, man kalder et “safe operating space”. Og så længe, vækst er king, betaler vi dyrt i tabt biodiversitet, fældning af vores skove, svindende ferskvandsressourcer, partikelforurening af den luft, vi indånder, udslip af reaktivt kvælstof og fosfor, forsuring af vores verdenshave, og meget, meget mere.

Tidligere i år blev det kortlagt, at vi bare i Danmark allerede forurener og skader klimaet for mindst 250 milliarder kroner hvert år. Det er ikke så lidt.

Ergo – havde Tom Jensen brugt bare fem minutter på at læse op på det, han kritiserer, ville det stå ham klart, at tidens strømninger ikke handler om, at al vækst skal ophøre – det er slet ikke det, der er på spil her. 

At affeje modvækst og post-vækst ved at reducere det til fløjpolitik er ikke bare uvidenskabeligt, det er den reelle anti-vækst.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tanja Gotthardsen

Rådgiver og foredragsholder, Continual
cand.mag.

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske
journalist (DJH 1990)

0:000:00