Debat

Dansk Erhverv og PwC: Det etablerede erhvervsliv skal hjælpe med at løfte danske startups

Den globale konkurrence øges til stadighed, og derfor er det afgørende, at det etablerede erhvervsliv i Danmark, står sammen med nye danske vækstvirksomheder og skaber innovation og nye teknologier i fællesskab, skriver Brian Mikkelsen og Mogens Nørgaard Mogensen.

Det
er en fælles sag at gøre Danmark til verdens bedste iværksætterland - om det er
politiske rammevilkår eller store og etablerede virksomheders samarbejde med
startups, så gælder det fremtidens vækst og velstand og morgendagens
arbejdspladser, skriver Brian Mikkelsen og Mogens Nørgaard Mogensen.
Det er en fælles sag at gøre Danmark til verdens bedste iværksætterland - om det er politiske rammevilkår eller store og etablerede virksomheders samarbejde med startups, så gælder det fremtidens vækst og velstand og morgendagens arbejdspladser, skriver Brian Mikkelsen og Mogens Nørgaard Mogensen.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix, Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Brian Mikkelsen
Mogens Nørgaard Mogensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det etablerede erhvervsliv i Danmark har været med til at skabe arbejdspladser, øge produktiviteten, opfinde nye digitale løsninger og fremme den grønne omstilling. Behovet for innovation og udvikling stopper dog aldrig, og Danmark har brug for flere nye vækstvirksomheder til at drive fremtidens Danmark.

Det etablerede erhvervsliv kan drage stor nytte af at samarbejde med startups og iværksættere, da ny teknologi og nye løsninger ofte udvikles i små virksomheder

Brian Mikkelsen og Mogens Nørgaard Mogensen
Direktør, Dansk Erhverv, direktør, PwC Danmark

Det etablerede erhvervsliv kan spille en altafgørende rolle i at løfte den næste generation af danske vækstvirksomheder, og samtidig er samarbejdet med startups med til at give store virksomheder adgang til ny viden og innovation. Store virksomheder kan for eksempel være med til at teste nye løsninger og stille deres viden til rådighed for startups.

Det etablerede erhvervsliv kan samtidig drage stor nytte af at samarbejde med startups og iværksættere, da ny teknologi og nye løsninger ofte udvikles i små virksomheder, inden de bliver en integreret del af store virksomheder. Derfor kan et tæt samarbejde mellem store og små virksomheder blandt andet sikre det etablerede erhvervsliv tidlig adgang til ny teknologi.

Fra udfordringer til muligheder

Synergierne er derfor vigtige for, at vi får skabt en entreprenant virksomhedskultur og dermed også fremtidens virksomheder. Vi står som samfund overfor store udfordringer, der presser vores velstand og velfærd. Pandemi, et velfærdssamfund under pres, global protektionisme og en klimakrise, som vi bliver nødt til at tage alvorligt nu.

Både Dansk Erhverv og PwC tror på, at vi kan vende de store udfordringer til muligheder. Men det kræver nytænkning, og det er noget, som iværksættere er gode til.

Hvis det etablerede erhvervsliv løfter, hvor de kan – så er resten op til Christiansborg

Brian Mikkelsen og Mogens Nørgaard Mogensen
Direktør, Dansk Erhverv, direktør, PwC Danmark

Med andre ord – så tror vi på, at gode vilkår for iværksættere kan skabe gode svar på store udfordringer. Den dagsorden kan det etablerede erhvervsliv være med til at løfte ved at støtte danske startups. Hvis det etablerede erhvervsliv løfter, hvor de kan – så er resten op til Christiansborg. Alle spiller nemlig en aktiv rolle i at gøre Danmark til Verdens Bedste Iværksætterland.

Dansk Erhverv er sammen med Le Gammeltoft og et panel af iværksættere kommet med 28 konkrete forslag til, hvordan Christiansborg kan gøre Danmark til verdens bedste iværksætterland. Det håber vi, at vores politikere vil tage fat på i forbindelse med de kommende iværksætterforhandlinger.

Fremtidens væksteventyr
Det etablerede erhvervsliv kan til gengæld være med til at gøre en forskel på en række områder, og Dansk Erhverv og PwC vil gerne samle dansk erhvervsliv om at understøtte iværksætteri og arbejde for at udbrede konkrete forsalg til de mange danske virksomheder, der står klar til at løfte vækst og velstand i Danmark.

Startups har behov for at få etableret et godt samarbejde med deres første kunder for at kunne komme godt i gang og for at skabe legitimitet over for potentielle kunder på det globale marked.

Store virksomheder i Danmark kan derfor gøre en stor forskel for danske startups ved at samarbejde om at teste prototyper eller ganske enkelt købe ydelser fra små virksomheder. Når store virksomheder hjælper mindre virksomheder med at teste nye løsninger, holder de fingeren på pulsen og opnår dermed viden om, hvad fremtiden kan bringe inden for deres branche.

Flere kvinder i bestyrelserne
Corporate venture er blevet mere udbredt både i Danmark og på verdensplan i de seneste år. Det er godt, for det løfter fremtidens væksteventyr. Når det etablerede erhvervsliv investerer i startups via deres egen ventureafdeling, giver det både startups adgang til vækstkapital og gode forbindelser til store spillere fra samme branche. Corporate venturefonde kan, på grund af godt branchekendskab, ofte investere i startup-cases i tidligere faser end generelle venturefonde er villige til.

Det etablerede erhvervsliv kan være med til at gøre Danmark til verdens bedste iværksætterland ved at understøtte egne medarbejdes entreprenørskab internt i virksomheden, som kan skabe nye små virksomheder, der kan stå på egne ben

Brian Mikkelsen og Mogens Nørgaard Mogensen
Direktør, Dansk Erhverv, direktør, PwC Danmark

Det etablerede erhvervsliv kan samtidig være med til at gøre Danmark til verdens bedste iværksætterland ved at understøtte egne medarbejdes entreprenørskab internt i virksomheden, som kan skabe nye små virksomheder, der kan stå på egne ben.

Sidst men ikke mindst kan store virksomheder opfordre ansatte til at engagere sig i mentorordninger, advisory boards og bestyrelsesarbejde i startups. Det kan både hjælpe startups på rette vej, samtidig med at det kan give virksomhedens ansatte et indblik i, hvad der rører sig i branchen.

Virksomhedsledere og specialister fra det etablerede erhvervsliv kan nemlig bidrage med stor viden, der kan hjælpe iværksættervirksomheder med at vokse. Samtidig ser vi, at der i dag mangler erfarne kvinder til bestyrelserne i danske virksomheder. At få flere kvindelige erhvervsledere til at engagere sig i bestyrelsesarbejdet i danske startups kan derfor være løftestang til, at flere kvinder får bestyrelseserfaring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00