De Økonomiske Råd er presset på økonomien: Vi kan blive nødt til at droppe en rapport

De økonomiske vismænds sekretariat har så ondt i økonomien, at det kan få konsekvenser for rådenes fremtidige arbejde, fortæller direktør John Smidt. Bekymrende og alvorligt, lyder det fra finansordførere. 

De Økonomiske Råd er sekretariat for de fire økonomiske vismænd, som har til opgave at vurdere den finanspolitiske holdbarhed, at analysere og overvåge produktivitetsudviklingen og at efterse ministeriernes regneprincipper.
De Økonomiske Råd er sekretariat for de fire økonomiske vismænd, som har til opgave at vurdere den finanspolitiske holdbarhed, at analysere og overvåge produktivitetsudviklingen og at efterse ministeriernes regneprincipper.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

De Økonomiske Råd ser ind i nogle vanskelige år.

“Vi er meget pressede på økonomien, og hvis det ikke lykkes at få løftet vores bevilling, så er det overvejende sandsynligt, at vi inden for et års tid eller maksimalt to kommer til at skære i det, vi laver,” fortæller direktør for sekretariatet, John Smidt.

Hvert år publicerer De Økonomiske Råds formandskab fire rapporter. To for Det Økonomiske Råd, én for Det Miljøøkonomiske Råd og én fra Produktivitetsrådet.

“Vi vil ikke skære i kvaliteten, og hvis man ikke vil det, så er det jo kvantiteten, man må skære i. Formandskabet har ikke lagt sig fast på, hvordan vi vil tilpasse produktionen, men en oplagt mulighed kunne være at droppe en rapport, eksempelvis den årlige produktivitetsrapport,” siger John Smidt.

Udsigt til færre økonomer 

Det vil i givet fald nok være med virkning fra enten slutningen af 2024 eller starten af 2025.

John Smidt fortæller, at sekretariatet har bedt om et bevillingsløft på næste års finanslov, men det har Økonomiministeriet på et møde her i foråret afvist. 

Økonomiministeriet er naturligvis optaget af, at der både prioriteres og tilrettelægges, så DØR kan løfte deres opgaver.

Økonomiministeriet

Den pressede økonomi er en konsekvens af stadig flere opgaver “med relativt begrænsede bevillingsløft”, kombineret med omprioriteringsbidraget, der er en årlig grønthøsterbesparelse på to procent.

“I vores tilfælde betyder det grundlæggende, at vi skal spare en økonom om året, fordi det er det eneste sted, vi kan spare,” siger John Smidt.

Brug for modspil til regeringen

Det er en udmelding, der bekymrer flere partier på Christiansborg.

“Vi skal fra politisk hold tage det her alvorligt, fordi De Økonomiske Råd løser en ret vigtig opgave i at sikre analyser som både regeringen, men også os andre som Folketing, kan læne sig op ad, når politik skal udformes,” siger den radikale finansordfører, Samira Nawa.

“Det er bekymrende, hvis De Økonomiske Råd bliver svækket. De spiller en meget vigtig rolle med deres uafhængige økonomiske analyser, som kan give et modspil til det, der kommer fra regeringen og Finansministeriet,” siger Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted. 

Vi vil ikke skære i kvaliteten, og hvis man ikke vil det, så er det jo kvantiteten, man må skære i.

John Smidt
Direktør, De Økonomiske Råd

Er vilkårene lige nu mange steder i det offentlige ikke også bare, at der skal spares, og der må De Økonomiske Råd også holde for?

“Det er et politisk valgt vilkår, og vi har lige fundet 16 milliarder mere i råderummet, så det er ikke, fordi der ikke er råd til at investere i både vores velfærd, men altså også i nogle af de parlamentariske og institutionelle checks and balances, som de er. Det er rigtig sørgeligt, hvis vi ikke får de her højt fagligt kvalificerede second opinions på regeringens regneantagelser og prognoser,” siger Pelle Dragsted, der fortæller, at partiet vil bringe det op i de kommende finanslovsforhandlinger. 

Samira Nawa håber, at regeringen alligevel vælger at prioritere rådene, når næste års finanslov skal skrues sammen.

“Vi er nødt til som politikere at kunne læne os op ad de her rapporter, hvis vi skal kunne træffe de rigtige beslutninger, men jeg vil være træt af det, hvis det altid er os andre partier, der skal bære det her ind i finansloven, så jeg håber, at regeringen vælger at lytte til sin økonomiske vagthund og prioriterer det på finansloven,” siger hun. 

Læs også

En svær opgave

For et par år siden fik rådet til opgave at efterse ministeriernes regneprincipper. Og det er et eksempel på en interessant og meningsfuld opgave, som samtidig har trukket store veksler på rådets økonomer, fortæller John Smidt. 

Vi skal fra politisk hold tage det her alvorligt.

Samira Nawa
Finansordfører, Radikale Venstre

“Jeg skal hilse og sige, at det ikke har været nogen nem opgave. Det tog os måske omkring et halvt år at nå frem til en konklusion om, at dokumentationen for ministeriernes regneprincipper for selskabsskatten simpelthen er for dårlig og for spredt. Når vi nu har fået opgaven, så vil vi selvfølgelig rigtig gerne være nyttige, men det kræver jo, at vi til fulde kan forstå, hvad baggrunden er for den måde, som ministerierne regner på," siger han. 

John Smidt anerkender, at De Økonomiske Råd langtfra er den eneste offentlige institution, som kæmper med at få pengene til at hænge sammen med opgaverne.

“Men det er jo så i sidste ende politikerne, der må prioritere, hvilke opgaver man synes er vigtigst,” siger han.

Det har ikke været muligt at få et interview eller en skriftlig kommentar fra fungerende økonomiminister Stephanie Lose (V), men Økonomiministeriet oplyser, at ministeriet "har en løbende og god dialog med De Økonomiske Råds sekretariat om rammerne for arbejdet".

"Økonomiministeriet er naturligvis optaget af, at der både prioriteres og tilrettelægges, så DØR kan løfte deres opgaver," skriver ministeriet. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Smidt

Fhv. direktør, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1988)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

0:000:00