De var med, da Thulesen Dahl sagde blankt nej. Nu støtter de Støjberg, der “ikke er bange” for at tale om topskat

Jens Henrik Thulesen Dahl “har det fint med”, at hans nye parti “placerer sig mere tydeligt” som en del af blå blok end DF, når det kommer til skat og økonomi. Man må bøje sig mod hinanden, lyder det fra Søren Espersen, der peger på Støjbergs karisma som den vigtigste årsag til hans partiskifte.

Som DF'er var Jens Henrik Thulesen Dahl med til at kæmpe mod mere udenlandsk arbejdskraft. Nu er han medlem af Danmarksdemokraterne, der har den helt modsatte holdning. “Det er udtryk for en forskel, som jeg synes er god," siger han.
Som DF'er var Jens Henrik Thulesen Dahl med til at kæmpe mod mere udenlandsk arbejdskraft. Nu er han medlem af Danmarksdemokraterne, der har den helt modsatte holdning. “Det er udtryk for en forskel, som jeg synes er god," siger han.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Da Morten Messerschmidt i november lancerede sig selv som kandidat til formandsposten i Dansk Folkeparti, ville han godt nok ikke udelukke, at det på et tidspunkt kunne blive relevant at diskutere partiets holdning til topskat.

“Der er ikke noget, som er mejslet i sten,” sagde den senere vinder til Berlingske.

Men det kræver ikke store færdigheder udi Google-søgningens kunst at finde ud af, at Dansk Folkeparti traditionelt og i en årrække har været modstandere af at lette skatten for dem i samfundet, der tjener flest penge.

“Jeg vil gerne komme med en klar opfordring til regeringen: Læg alt det der med topskatten til side, så vi får mulighed for at diskutere andre ting, som er vigtige for danskerne,” lød det blandt andet fra DF’s daværende formand, Kristian Thulesen Dahl, i 2017 frem mod finanslovforhandlingerne med VLAK-regeringen, hvor Inger Støjberg var udlændinge- og integrationsminister.

Med på Kristian Thulesen Dahl og DF’s hold var dengang en række af de profiler, der onsdag blev annonceret som folketingskandidater for netop Inger Støjbergs nye parti, Danmarksdemokraterne. Meget tyder dog på, at de med Inger Støjberg har fået en formand med en mere blå og liberal økonomisk politik, end den de kommer fra.

Onsdag sagde Inger Støjberg for eksempel til Altinget, at hun ikke er “bange for skattelettelser i toppen”.

På samme måde går den tidligere Venstre-næstformand ind for mere udenlandsk arbejdskraft, som DF i en årrække har modarbejdet indædt. Endelig vil hun ikke frede aftalen om et løft i dagpengene, der blandt andet hviler på Dansk Folkepartis mandater, og som er blevet kritiseret voldsomt af de øvrige blå partier.

Læs også

DF havde firkantede holdninger

Jens Henrik Thulesen Dahl sad i Folketinget for Dansk Folkeparti fra 2011 frem til juni i år. Onsdag blev han præsenteret som en af Danmarksdemokraternes nye kandidater.

Han mener, at hans nye parti “placerer sig mere tydeligt som en del af blå blok” end Dansk Folkeparti.

“Man havde nok en mere socialdemokratisk tilgang under især den tidligere DF-ledelse,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl om forskellen på DF og Danmarsdemokraterne.

Er Danmarksdemokraterne mere blå på den økonomiske politik end DF?

“Det tror jeg, at jeg vil give dig ret i. Og det har jeg det sådan det fint med,” siger han.

Har du skiftet holdning til, om topskat er en god idé, efter du kom med i Danmarksdemokraterne?

“Nej. At man i en given situation kommer med en melding om, at der ikke er tid og plads til topskattelettelser, gør jo ikke, at vi ikke kan lave skattelettelser, hvis der er plads til det. Det mener jeg, har været DF’s holdning hele tiden. Og det har hele tiden været min holdning, at vi ikke skulle tage flere penge ud af borgernes lommer end nødvendigt. Vi skal sikre den velfærd, der er behov for. Men hvis der er plads til topskattelettelser, så er jeg ikke fordomsfuld.”

Danmarksdemokraterne er også mere positivt stemt overfor mere udenlandsk arbejdskraft?

“Det er udtryk for en forskel, som jeg synes er god. Nemlig, at man kigger på, hvilke udfordringer vi har som samfund, uden at være totalt firkantede og sige, at der nogle værktøjer, vi overhovedet ikke kan bruge.”

Så du var med i et parti med firkantede holdninger til udenlandsk arbejdskraft?

“Ja, det kan man godt sige.”

Vil ikke være en bulldozer

Den tidligere DF-næstformand Søren Espersen har også meldt sig under Inger Støjbergs faner.

Har du skiftet holdning til, om lavere topskat er en god idé?

“Når jeg går ind i et helt nyt parti, så må jeg jo bøje mig mod andre, hvis de skal bøje sig mod mig. Sådan må det altid være. Jeg kan da ikke komme bragende ind som en bulldozer og sige, at ‘nu vil jeg have det fuldstændig, som det var før.’ Sådan fungerer verden ikke,” siger Søren Espersen.

Du har siddet som næstformand under Kristian Thulesen Dahl, hvor I bekæmpede lavere topskat og mere udenlandsk arbejdskraft, som Inger Støjberg nu går ind for. Kan du forstå, hvis nogen synes, det er utroværdigt?

“Nej, for jeg har forklaret, hvordan det er, når man indgår i et nyt parti. Man kan ikke få det helt, som man vil have det. Jeg gider ikke gå ind i spørgsmål om, hvad så med det, og hvad så med det.”

Hvorfor gik du med, selvom du vidste, at du måtte bøje dig?

“Inger Støjberg. Det er årsagen. Hun er karismatisk, og hun har et projekt. Hun taler til folk, så de forstår det, og hun er i den grad én, der kan samle på den borgerlige fløj, så vi kan komme af med Mette Frederiksen.”

Er du enig med Jens Henrik Thulesen Dahl i, at Danmarksdemokraterne ligger til højre for DF på den økonomiske politik?

“Det ved jeg ikke. Vi skal i gang med et kæmpe projekt, der handler om at skabe noget politik, vi er sammen om. Det er enormt spændende. Men hvad den ene og anden har sagt, gider jeg ikke stå på mål for.”

Skal ikke forklare, hvad der skete i 2017

Hans Kristian Skibby sad i Folketinget for Dansk Folkeparti fra 2005 til frem til februar i år, hvor han forlod partiet. Ved det kommende valg stiller han op for Danmarksdemokraterne i Østjylland.

Han er enig med sin nye formand, når det kommer til spørgsmålet om topskat.

“Vi er bestemt ikke afskrækkede af at finde en model, hvor man kan se på den måde, hvor man skal ligge snittet for, hvor der skal betales en topskat. Det passer mig overordentligt fint, at vi har den tilgang,” siger Hans Kristian Skibby, der er medlem af Folketingets Skatteudvalg.

Kan du forstå, hvis nogen undrer sig over, at dig og andre har siddet i Folketinget for et parti, der var modstandere af lavere topskat, men som nu er medlem af et parti, som er åbne overfor topskattelettelser?

“Nej, det kan jeg egentlig ikke. Du kan også finde citater fra DF om, at der ikke er nogen skatter, der skal være for høje. Så kan man diskutere, om det skal være en hævelse af den skattefrie bundgrænse eller en ændret topskat. Det kan der være mange bevæggrunde til. Men det ændrer ikke på, at jeg ikke skal forklare, hvad der skete i 2017. Jeg tager udgangspunkt i 2022, hvor vi klart og tydeligt siger, at vi gerne vil forhandle om skatten, herunder også om topskattelettelser.”

Danmarksdemokraternes folketingsgruppe

Danmarksdemokraterne har otte medlemmer af Folketinget. De har alle sammen en fortid i Dansk Folkeparti.

Peter Skaarup, Søren Espersen, Hans Kristian Skibby, Jens Henrik Thulesen Dahl, Lise Bech, Dennis Flydtkjær og Karina Adsbøl.

Bent Bøgsted er også med i gruppen. Han stiller dog ikke op ved det kommende folketingsvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Kristian Skibby

MF (DD)
shippingmand (DFDS Transport 1992)

Søren Espersen

MF (DD), formand for Kirkeudvalget, kulturordfører
journalist (DJH 1980)

Jens Henrik Thulesen Dahl

MF (DD)
civilingeniør (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00