Støjberg hapser både vælgere og profiler fra "blå bloks sociale samvittighed". Men "man skal se os som et borgerligt parti"

Hun vil ikke frede aftalen om højere dagpenge, selvom otte af hendes nye folketingsmedlemmer har stemt for den. Til gengæld er Inger Støjberg ikke bange for skattelettelser i toppen og udenlandsk arbejdskraft. Danmarksdemokraterne adskiller sig i høj grad fra DF, lyder det.

Inger Støjberg stiller op til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Det fremgår af partiets nye kandidatliste, der tæller 30 navne.
Inger Støjberg stiller op til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Det fremgår af partiets nye kandidatliste, der tæller 30 navne.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

I starten var der kun Inger Støjberg.

Den tidligere rigsretsdømte Venstre-næstformand sad i hvert fald mutters alene foran mikrofonerne, da hun i juni præsenterede sit nye parti Danmarksdemokraterne på parkeringspladsen foran Hvidsten Kro.

På hjemmesiden kunne man efterfølgende læse, at hendes nabo og veninde Pernille Roth var ny næstformand. I slutningen af juli kom Dansk Folkepartis tidligere næstformand Peter Skaarup med på vognen, og med sig havde han partiets forhenværende partisekretær Steen Thomsen.

Men hvem der skulle indtage de cirka 20 pladser, som det nystiftede parti konsekvent står til i målingerne, var der ingen, der vidste.

Før nu.

Onsdag kunne Inger Støjberg nemlig præsentere de første 30 folketingskandidater.

13 af dem har en fortid i Dansk Folkeparti. 11 er tidligere medlemmer af Venstre. En enkelt var konservativ. Fem har ikke en fortid i partipolitik.

Da Altinget fanger Inger Støjberg foran hendes nye kontor på Christiansborg, slår hun hurtigt fast, at "det i hvert fald er dejligt at have fået kollegaer," efter hun sidste år blev dømt i Rigsretten og efterfølgende blev kendt uværdig til at fortsætte i Folketinget.

Hun siger, at holdet er "bredt forankret i erhvervslivet og rent politisk."

Hvordan har du fundet dine kandidater?

"Jeg har brugt hele min sommer på at køre rundt i hele landet og tale med potentielle kandidater. Så jeg har set stort set alle afkroge af Danmark."

Har der været tale om deciderede jobsamtaler?

"Jeg har siddet omkring folks køkkenborde og talt politik. Og jeg har selvfølgelig også talt med dem om, hvad de står for sådan helt generelt. Det har givet et rigtig godt indblik i, hvad det er for mennesker, der er optaget på den her liste."

Hvor mange har du sagt nej til?

"Rigtig mange."

Det kan ikke være rigtigt, at vi skal have et dagpengesystem, hvor det bedre kan betale sig at stå udenfor arbejdsmarkedet. Det var i øvrigt noget af det, jeg selv gennemførte, da jeg var beskæftigelsesminister. Så der er ikke noget, der har forandret sig for mig

Inger Støjberg
Formand for Danmarksdemokraterne

Intet har forandret sig

Der er 13 DF'ere med på Inger Støjbergs nye hold. Listen tæller blandt andet en række kendte ansigter som Søren Espersen, Hans Kristian Skibby, Dennis Flydtkjær, Lise Bech, Karina Adsbøl og Jens Henrik Thulesen-Dahl.

Er det her ikke bare DF i en ny indpakning?

"Nej, det kan jeg ikke forstå, hvis man tænker. Der er 11, der har en Venstre-baggrund, og 13, der har en DF-baggrund. Så der er jo ikke tale om en stor overvægt."

I målingerne står Inger Støjbergs nye parti til cirka ti procent af stemmerne. Det svarer i store træk til, hvad Dansk Folkeparti, der for tiden er under spærregrænsen, har mistet de seneste måneder.

Spørgsmålet er, om Inger Støjberg – foruden vælgerne og frontfigurerne – vil overtage Dansk Folkepartis historiske og parlamentariske rolle, der under tiden er blevet beskrevet som blå bloks sociale samvittighed?

Det var en rolle, der senest kom til udtryk i foråret, hvor Kristian Thulesen Dahl – som noget af de sidste i sin politiske karriere – gik sammen med S-regeringen og rød blok om at øge dagpengene i de tre første måneder af ledigheden.

Uden for forliget stod resten af de borgerlige partier, der var arge modstandere af idéen.

Sidenhen har Morten Messerschmidt slået fast, at Dansk Folkeparti også støtter aftalen under hans lederskab.

Konservative har netop været ude og foreslå, at de stigende dagpenge, som rød blok og DF vedtog i foråret, rulles tilbage. Er du enig? Eller vil I tilslutte jer forliget, nu hvor I har otte repræsentanter i Folketinget?

"Så enkelt kan man ikke stille det op. Det tager vi hen ad vejen, når vi bliver inviteret til forhandlinger."

Men det er vel et simpelt ideologisk og fordelingspolitisk dilemma, Folketinget netop har forholdt sig til?

"Jeg synes, du trækker det op til noget, som det ikke rigtig kan bære. Det skal kunne betale sig at arbejde, og det kan ikke være rigtigt, at vi skal have et dagpengesystem, hvor det bedre kan betale sig at stå udenfor arbejdsmarkedet. Det var i øvrigt noget af det, jeg selv gennemførte, da jeg var beskæftigelsesminister. Så der er ikke noget, der har forandret sig for mig på det felt. Man skal se os som et borgerligt parti."

Ikke bange for topskattelettelser

Inger Støjberg understreger videre, at Danmarksdemokraterne adskiller sig fra Dansk Folkeparti på mange punkter.

"Jeg er mange gange blevet spurgt, om vi adskiller os fra Dansk Folkeparti. Og det gør vi i høj grad, for eksempel på skattepolitikken. Jeg er meget glad for skattelettelser i bunden, så det kan betale sig at gå på arbejde. Men jeg er heller ikke bange for skattelettelser i toppen. Vi kommer også til at bakke op om mere udenlandsk arbejdskraft. Og så er der hele EU-spørgsmålet, hvor vi ikke ønsker os ud. Vi ønsker os et smallere EU."

Vil vi se Danmarksdemokraterne gå sammen med rød blok, som DF tidligere har gjort, for eksempel, når det handler om at sige nej til stigende pensionsalder og skattelettelser?

"Vi er et borgerligt parti, og vi orienterer os borgerligt, men hvis man kigger i Folketinget, så er det sådan, at meget af politikken foregår hen over midten. Vi vil forhandle alle de steder, vi kan komme afsted med. Vi er et parti, der søger indflydelse."

Skal man stemme på DF, hvis man gerne vil have et velfærdsorienteret borgerligt parti?

"Jeg vil ikke sige, hvor man skal søge hen. Men jeg synes, at alle skal søge mod Danmarksdemokraterne," siger Inger Støjberg.

Dokumentation

Danmarksdemokraterne har otte medlemmer af Folketinget:

Peter Skaarup, Søren Espersen, Hans Kristian Skibby, Jens Henrik Thulesen Dahl, Lise Bech, Dennis Flydtkjær og Karina Adsbøl.

Bent Bøgsted er også med i gruppen. Han stiller dog ikke op ved det kommende folketingsvalg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00