Debat

Erhvervshus Fyn: Robotter og automation er centralt i den grønne omstilling

Det har længe været kritisk nødvendigt at investere i forskning og udvikling samt at uddanne arbejdsstyrken til at håndtere fremtidens teknologier. Vi skal ikke bare overleve, men også blomstre i den grønne økonomi, skriver Kaspar Aagaard.

Automation spiller en nøglerolle i omstillingen, fordi robotter frigør arbejdskraft, der kan anvendes på andre områder.
Med arbejdsløsheden så tæt på nul, som den kan komme, er det en rigtig god løsning, skriver Kasper Aagaard.
Automation spiller en nøglerolle i omstillingen, fordi robotter frigør arbejdskraft, der kan anvendes på andre områder. Med arbejdsløsheden så tæt på nul, som den kan komme, er det en rigtig god løsning, skriver Kasper Aagaard.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi befinder os på et kritisk tidspunkt i verdenshistorien. Klima, miljø og geopolitisk uro er allestedsnærværende, og derfor er innovation og automation ikke blot buzzwords men fundamentale søjler, som driver udvikling og løsninger på alle tre områder.

Derfor er det afgørende, at vi aktivt arbejder for at forbedre og innovere vores industrielle og teknologiske kapaciteter.

Det er vigtigt for verden. Og det er vigtigt for os.

Implementér teknologier i SMV'er

Der er intens global konkurrence om at tiltrække grønne teknologiske industriarbejdspladser.

Kinas og USA's aggressive satsning på grønne teknologier og arbejdspladser bør tjene som en vækkelsesklokke.

Kasper Aagaard
Direktør for Finansiering og eksplorativ innovation, Erhvervshus Fyn

Her har den danske styrkeposition inden for robot, drone og autonom skibsfart en central rolle at spille, både fordi potentialet er enormt, og fordi det er afgørende at fastholde højteknologiske produktionsarbejdspladser i Danmark.   

Kinas og USA's aggressive satsning på grønne teknologier og arbejdspladser bør tjene som en vækkelsesklokke for Europa og Danmark.

Det er ikke nok at erkende værdien af produktion og viden. Vi skal også anerkende, at fremtidens produktion i høj grad vil være afhængig af, hvor godt vi kan integrere innovative løsninger og automatisering i vores industrielle processer.

Danmark har et særligt potentiale på teknologiudvikling, og det skal suppleres med teknologioptag i særligt de små - og mellemstore virksomheder, som er rygraden i det danske erhvervsliv.

Dette vil ikke kun øge vores globale konkurrenceevne, men også sikre, at vi kan opretholde en bæredygtig produktion, der erstatter underleverandører i geopolitisk udfordrede områder.

Læs også

Robotter er en del af løsningen

Automation spiller således en nøglerolle i denne omstilling af to årsager: Dels frigør automatisering med robotter arbejdskraft, der kan anvendes på andre områder.

Med arbejdsløsheden så tæt på nul, som den kan komme, er det en rigtig god løsning. Og dels kan vi ikke kun øge produktiviteten, og dermed konkurrenceevnen, men også reducere spild og energiforbrug.

De nyeste tal fra robotbranchen peger på at der nu er 593 robot-, automations- og dronevirksomheder i Danmark, som beskæftiger i alt 18.500 medarbejdere.

Dette er en stigning på ni procent i forhold til sidste år. Branchen omsatte for 27,5 milliarder kroner i 2022, hvoraf 13,1 milliarder kroner var eksport, men vi ved også at:

  • 91 procent er udfordret på manglende tid, ressourcer og økonomi til innovation og produktudvikling.
  • 82 procent er udfordret på kendskab blandt slutkunder til udbytte af løsninger/teknologier.
  • 81 procent er udfordret på mangel på kvalificeret arbejdskraft.
  • 67 procent er udfordret på mangel på kapital.

Vi må ikke sakke bagud

For at Europa og Danmark ikke skal sakke bagud i den globale kamp om grønne arbejdspladser og teknologisk lederskab, er det afgørende, at vores politikere – især de kommende EU-politikere – prioriterer og understøtter innovation og automation som centrale elementer i den grønne omstilling.

For at vi ikke taber den globale kamp om grønne arbejdspladser og teknologi, skal politikerne prioritere innovation og automation.

Kasper Aagaard
Direktør for Finansiering og eksplorativ innovation, Erhvervshus Fyn

Dette indebærer investeringer i forskning og udvikling, uddannelse af arbejdsstyrken til at håndtere fremtidens teknologier og en lovgivningsmæssig ramme, der fremmer bæredygtig udvikling - og ikke mindst sikrer adgang af kompetent international arbejdskraft til landet.

Det skal naturligvis være på sædvanlige vilkår, hvis Europa og Danmark skal se ind i en fremtid, hvor vi ikke kun overlever, men blomstrer i den nye, grønne økonomi.

Men manglen på hænder til at sikre, at vi fastholder vores førerposition, er kritisk og har været det længe.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00