EU-Kommissionen foreslår nødplan for gaskrise
Ny energiplan skal tillade EU-Kommissionen at indføre en nødretstilstand, som kan pålægge EU-landene obligatoriske reduktioner i deres gasforbrug.
Rasmus Straka Skjødt
DebatredaktørKarl Emil Frost
Journalist og redaktørMed fare for en fuldstændig nedlukning af russisk gas præsenterer EU-Kommissionen onsdag en nødplan.
Med planen "Save gas for a safe winter" foreslår Kommissionen at sætte et mål for alle medlemsstater om at reducere gasefterspørgslen med 15 procent mellem 1. august 2022 og 31. marts 2023.
Derudover skal Kommissionen kunne erklære en nødsituation, hvis gasforsyningerne pludselig kommer under øget pres.
Kommissionen vil med andre ord have tilladelse fra EU's medlemslande til, at den med magt kan tvinge gasforbruget ned.
"Vi forbereder os på det værste i håbet om, at det ikke sker. Men hvis det gør, vil det være uansvarligt ikke at forberede os bedst muligt," siger Per Haugaard, repræsentationschef for EU-Kommissionen i Danmark, og tilføjer:
"Forslaget om 15 procents reduktion tager afsæt i et worts-case scenario, hvor Putin lukker helt for Gazproms leverancer til Europa. Gazprom er en meget upålidelig kilde, så det er svært at forudsige, præcis hvad der kommer til at ske inden for de nærmeste dage."
Gaskrise kan begynde torsdag
Frygten for en gaskrise er opstået i kølvandet på, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, den 24. februar i år indledte et militært angreb på Ukraine.
Det springende punkt har været, at den årlige vedligeholdelse af gasrørledningen Nord Stream 1, som løber fra Rusland til Tyskland, har skabt uro omkring, hvorvidt det statslige russiske gasselskab Gazprom atter åbner for gasforsyningen til de europæiske forbrugere efter vedligeholdelsesarbejdet.
Planen er, at vedligeholdelsen af gasrørledningen slutter torsdag.
”Putins forklaringer om, at der foregår en nødvendig vedligeholdelse af Nord Stream 1, som kan gøre det vanskeligt at fortsætte leverancerne, ser vi udelukkende som en dårlig undskyldning og eksempel på, at Kreml reelt bruger gas som et politisk våben,” siger Per Haugaard om baggrunden for forslaget.
DI: Det er rettidig omhu
Hos Dansk Industri, som varetager interesserne for gaskrævende virksomheder såsom Arla, Danish Crown, Novo Nordisk og Carlsberg, tager man godt imod Kommissionens forslag.
Branchedirektør Troels Ranis hæfter sig ved, at flere af de største EU-lande endnu ikke har fyldt deres gaslagre tilstrækkeligt op. Hvis forbrugere og virksomheder skal sikkert igennem vinteren med en robust forsyningssikkerhed, er der derfor behov for nye tiltag, lyder det.
"Vi er der, hvor situationen er kritisk, og det understreger udspillet fra EU-Kommissionen også. Hvis Nord Stream 1 forbliver lukket - og det finder vi ud af torsdag morgen - så har vi en gaskrise i Tyskland, som formentlig spreder sig til resten af Europa," siger Troels Ranis og tilføjer:
"Vi bliver nødt til at bruge mindre gas, og venlige henstillinger er formentlig ikke nok. Udspillet er derfor udtryk for rettidig omhu. Vi bliver nødt til at spare på vores gasforbrug, hvis vi skal gøre os uafhængige af Rusland."
Medlemslandene skal drøfte Kommissionens forslag på et ekstraordinært rådsmøde tirsdag, hvor klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også vil deltage. Forslaget kræver kvalificeret flertal blandt medlemslandene.