Debat

Green Power Denmark: Grøn erhvervsstøtte er et nødvendigt onde i kampen for energiuafhængighed

Uden grøn statsstøtte risikerer vi både at miste en af vores største eksportvarer og at erstatte vores afhængighed af olie og gas fra Mellemøsten og Rusland med en afhængighed af kinesisk teknologi, skriver Martin Ingerslev.

Vi har været der før. Der var engang, hvor Europa havde en industri for solceller. Sådan er det ikke længere. I dag bliver næsten alle solceller produceret i Kina. Nu skal vi forhindre, at der bliver et 'der var engang' for andre grønne teknologier, skriver Martin Ingerslev. 
Vi har været der før. Der var engang, hvor Europa havde en industri for solceller. Sådan er det ikke længere. I dag bliver næsten alle solceller produceret i Kina. Nu skal vi forhindre, at der bliver et 'der var engang' for andre grønne teknologier, skriver Martin Ingerslev. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Ingerslev
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Globaliseringen ligger i dvale. Vi oplever i øjeblikket en stigende regional opdeling, hvor statsstøtte er blevet et dominerende konkurrenceparameter i kampen om at tiltrække grønne investeringer.

USA gør brug af det. For slet ikke at tale om Kina, der stopfodrer sin vindmølleindustri med så meget statsstøtte, at kineserne krabber sig ind på de europæiske markeder. Samtidig gør flere medlemslande brug af EU's lempede regler for støtte.

For at begrænse risikoen for, at investeringer går uden om Danmark, har regeringen oprettet den grønne investeringsordning, som støtter etablering af faciliteter til produktion af vindmøller, vindmøllekomponenter og teknologi til Power-to-X. Det er rigtig godt.

Men de økonomiske vismænd påpeger i rapporten 'Produktivitet 2024', at ordningen vil lede til et samfundsøkonomisk tab og fordyre den grønne omstilling i Danmark. Ifølge vismændene bør Danmark undlade at deltage i kapløbet og i stedet nyde godt af at importere billigere, statsstøttede produkter.

Men følger vi den vej, risikerer vi at skabe usunde afhængighedsforhold.

Læs også

Vi skal huske på, at importen af russisk gas også var smaddergod for den europæiske økonomi.

Virksomheder kunne bruge den billige energi fra Rusland i deres produktion. Godt for konkurrenceevnen. Godt for produktiviteten. Godt for husholdningerne. Godt for samfundsøkonomien.

Men den logik – ved vi alle nu – fungerer kun så længe, at eksportøren er villig til at lade os importere billige varer uden at stille betingelser. En kortsigtet gevinst skaber potentielt risici og ustabilitet længere ned ad vejen.

Uden midlertidig grøn erhvervsstøtte risikerer vi både at miste en af vores absolut største eksportvarer og erstatte vores afhængighed af olie og gas fra Mellemøsten og Rusland med en afhængighed af kinesisk teknologi.

Usikkerhed ved omstillingen

Vi har været der før. Der var engang, hvor Europa havde en industri for solceller. Sådan er det ikke længere. I dag bliver næsten alle solceller produceret i Kina.

Hvor meget vi end er modstandere af statsstøtte, er det et nødvendigt onde i en verden, hvor konkurrencen i øjeblikket foregår på ulige vilkår.

Martin Ingerslev
Cheføkonom, Green Power Denmark

Nu skal vi forhindre, at der bliver et 'der var engang' for andre grønne teknologier. Her skal vi i Danmark og resten af Europa finde en ny balance i, hvordan vi indretter vores grønne samhandel, og hvilke ting vi selv ønsker at producere.

Vismændene afviser da heller ikke statsstøtte helt. I tilfælde af markedsfejl kan det være relevant – for eksempel hvis projekter er så risikable, at det kan være vanskeligt at låne penge via private långivere. Men det gælder ifølge vismændene ikke for de projekter, der er relevante for den grønne investeringsordning.

Men der er jo netop kæmpe usikkerhed om den grønne omstilling. Selvom landene i Europa har store klimamålsætninger, udebliver de konkrete ordrer. Havvindsudbud bliver forsinkede, og udbygningen af vedvarende energi snegler sig afsted. Læg dertil de store risici, som virksomhederne skal tage i forbindelse med udvikling af grøn brint.

Hvis vi skal nå vores klimamål – og det skal vi – giver det god mening at yde midlertidig statsstøtte i en tid, hvor ordrebøgerne er halvtomme, og hvor den grønne industri samtidig skal opskalere sin produktionskapacitet helt vildt til noget, der måske kommer på et eller andet tidspunkt.

Et nødvendigt onde

I den bedste af alle verdener var der ikke støtteordninger. Men så god er verden ikke. Desværre. Hvor meget vi end er modstandere af statsstøtte, er det et nødvendigt onde i en verden, hvor konkurrencen i øjeblikket foregår på ulige vilkår. Vi kan i Danmark ikke bare lade stå til og gøre ingenting.

Vi bør i Danmark lave en industristrategi med fokus på vores styrkeposition inden for grøn energiteknologi kombineret et styrket samarbejde med nærmarkedet og strategiske fællesskaber.

Martin Ingerslev
Cheføkonom, Green Power Denmark

Men i det lange løb kan vi som et lille land ikke vinde et statsstøtteræs. Lande som Tyskland og Frankrig vil distancere os med flere længder. Danmark bliver rigere på handel med udlandet, og som en lille, åben økonomi har vi en stor interesse i, at vores virksomheder kan konkurrere på lige vilkår med udenlandske.

Derfor bør vi i Danmark lave en industristrategi med fokus på vores styrkeposition inden for grøn energiteknologi kombineret et styrket samarbejde med nærmarkedet og strategiske fællesskaber.

På den måde sikrer vi, at vi står stærkere i den internationale konkurrence, og at morgendagens klimaløsninger fortsat er 'Made in Denmark'. Samtidig bør Danmark nu og i forbindelse med sit kommende EU-formandskab sætte en fælles grøn industripolitik i Europa på dagsordenen.

EU har en ambition om at være selvforsynende på energi, og Danmark har både en forpligtelse til og en interesse i at være med til at sikre, at der sker, så vi selv kan levere vindmøller og elektrolyseanlæg, når de massive planer om udbygning af grøn energi skal omsættes til konkret ordrer.

Hvis vi ikke gør det, svigter vi ikke kun vores ansvar for at accelerere den grønne omstilling, men vi gambler også med vores sikkerhed og uafhængighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Ingerslev

Cheføkonom, Green Power Denmark
Cand.Oecon.

0:000:00