Debat

Industribosser: GTS-institutter skal sikre fremtidens vækst

De Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) sikrer, at viden går fra forskning på universiteterne til praksis på arbejdspladsen. Dette samspil skal bibeholdes i fremtiden for bedst muligt at understøtte landets virksomheder og derigennem skabe vækst, skriver Claus Jensen og Juan Farré.

Det er centralt, at vi også i fremtiden sikrer gode rammevilkår for, at innovationssystemet bedst muligt understøtter vores mange gode virksomheder og medarbejdere, skriver Claus Jensen og Juan Farré.
Det er centralt, at vi også i fremtiden sikrer gode rammevilkår for, at innovationssystemet bedst muligt understøtter vores mange gode virksomheder og medarbejdere, skriver Claus Jensen og Juan Farré.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark og resten af verden står over for store omvæltninger. Det stiller krav til både en grøn og en digital omstilling.

For os at se indeholder både den grønne og den digitale omstilling kimen til et vidunderligt dansk eventyr bestående af ny vækst, eksport og gode arbejdspladser til både ufaglærte, faglærte og folk med en videregående uddannelse.

Viden skal ud og arbejde
Der er heldigvis gode forudsætninger her i Danmark. Danske industrivirksomheder skaber allerede højteknologiske og innovative produkter.

Det gælder for eksempel robotterne hos MiR, vindmøllerne hos Vestas og Grundfos’ pumper. De bliver i øvrigt forsynet af dygtige underleverandører, der hver dag producerer delelementer til alt fra vindturbiner til rørisolering.

Industriens veluddannede medarbejdere sikrer, at kvaliteten og servicen er i top. Og samtidig har Danmark gode universiteter, der hver dag skaber mere ny og bedre viden.

Men viden skal ud og arbejde. Det gør vi blandt andet gennem uddannelse, opkvalificering, gode test- og demonstrationsfaciliteter samt et tæt samarbejde mellem innovationssystemet og industrien.

Den flotte succes, som statsministeren refererer til, hviler på et solidt grundlag af forskning og høj faglig viden hos medarbejdere.

Claus Jensen og Juan Farré
Hhv. formand for CO-industri samt Dansk Metal og administrerende direktør for Teknologisk Institut samt formand for GTS-foreningen

Solidt grundlag af forskning
Tidligere på året bekendte statsministeren i klar røst, at: ”hvis noget står klart også efter den her krise, er det, at produktions-Danmark, industrien, fremstillingsindustrien, vores eksport – det er den underliggende motor i dansk økonomi”.

Den flotte succes, som statsministeren refererer til, hviler på et solidt grundlag af forskning og høj faglig viden hos medarbejdere. Alt sammen noget, der bliver udmøntet i gode produkter og services, der kan sælges til omverden.

I den forbindelse spiller hele vores innovationssystem, herunder ikke mindst de Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS) en særlig rolle.

GTS'erne er almennyttige institutioner, der drives som private virksomheder. De gør det med formål om at opbygge og formidle teknologiske kompetencer inden for blandt andet software, robotter og vindteknologi til danske virksomheder.

I de kommende år skal vi gøre vores bedste for at udnytte de muligheder, der skabes globalt, til at skabe endnu mere vækst, eksport og arbejdspladser.

Claus Jensen og Juan Farré
Hhv. formand for CO-industri samt Dansk Metal og administrerende direktør for Teknologisk Institut samt formand for GTS-foreningen

Fra forskersprog til smedesprog
Det er gennem GTS'erne, vi sikrer, at forskningen på universiteterne ikke kun bliver bag skrivebordene og i laboratorierne, men omdannes til smedesprog, der kan udmønte sig i konkrete produkter på virksomhedernes hylder.

I de kommende år skal vi gøre vores bedste for at udnytte de muligheder, der skabes globalt, til at skabe endnu mere vækst, eksport og arbejdspladser.

På Teknologisk Institut - og hos de øvrige GTS-institutter - arbejdes der hver dag for, at vi får den nyeste viden inden for produktion ud at leve.

Vi både forsker, udvikler og implementerer i samarbejde med virksomhederne. Et godt eksempel er vores Cobot-lab, hvor virksomheder kan komme forbi og prøve, hvordan en robot kan forarbejde netop deres produkt.

Teknologier afprøves i jordnær praksis på aktuelle markedsnære udfordringer så det bliver til nye produkter og services. Det er et godt eksempel på, hvor vigtige gode demonstrationsfaciliteter er.

Det er centralt, at vi også i fremtiden sikrer gode rammevilkår for, at innovationssystemet bedst muligt understøtter vores mange gode virksomheder og medarbejdere. Så vil vi også om ti år have en statsminister, der rosende henviser til succesen i produktions-Danmark.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Jensen

Forbundsformand, Dansk Metal, formand, CO-industri, bestyrelsesformand, Arbejdernes Landsbank, formand, Industriansatte i Norden, forretningsudvalgsmedlem, FH
plade- og konstruktionssmed (Odense Staalskibsværft 1985)

Juan Farré

Adm. direktør, Teknologisk Institut, formand, GTS-bestyrelsen, Bestyrelsesmedlem, Dancert
Ph.d. Optical Communication Systems (Danmarks Tekniske Universitet 1993), MScEng Telecom (Universitat Politécnica de Catalunya i Spanien 1987)

0:000:00