Debat

Iværksætter og DI Digital: Kvinder er særligt underrepræsenterede i tech-branchen

Mens diversitet er blevet et større fokus i adskillige virksomheder, er vi stadig langt fra mål. Vejen mod en mere ligelig kønsbalance er stadig udfordrende for mange. Derfor er det afgørende at se diversitet som et samfundsmæssigt problem, skriver Malene Madsen og Camilla Ley Valentin.

Vi har en bunden opgave i både tech-branchen og på uddannelsesinstitutionerne, så flere kvinder søger mod STEM-fag. Og så skal vi have teknologiforståelse som et obligatorisk fag i folkeskolen, skriver Malene Madsen og Camilla Ley Valentin.
Vi har en bunden opgave i både tech-branchen og på uddannelsesinstitutionerne, så flere kvinder søger mod STEM-fag. Og så skal vi have teknologiforståelse som et obligatorisk fag i folkeskolen, skriver Malene Madsen og Camilla Ley Valentin.Foto: Eric Risberg/AP/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At være bagud på point på grund af sit køn burde ikke være et problem i 2024. Men virkeligheden er desværre bare, at det er realiteten. 

For hvor langt er vi egentlig kommet med ligestillingen? Ikke langt nok.

86 procent af alle topchefer i Danmark er mænd, og i de 50 danske virksomheder, der omsætter for mest, er der dobbelt så mange administrerende direktører, der hedder Jesper, end der er kvinder.

Skåltaler skaber ikke diversitet 

Diversitet er i højere grad kommet på dagsordenen i erhvervslivet, og de fleste virksomheder har indset, at der er mange fordele både økonomisk og trivselsfremmende ved at skabe en arbejdsplads med mere ligestilling, diversitet og mangfoldighed.

Skåltaler skaber desværre ikke større diversitet alene. Det kræver handling, og vi bør ikke skåle endnu.

Malene Madsen og Camilla Ley Valentin
Henholdsvis administrerende direktør i Woba.io og branchedirektør i DI Digital

Men selvom tre ud af fire virksomheder arbejder med at fremme diversitet i virksomheden, har mange af dem ikke en nedskreven politik, konkrete indsatser eller måltal for det underrepræsenterede køn i ledelsen eller bestyrelsen.

Og skåltaler skaber desværre ikke større diversitet alene. Det kræver handling, og vi bør ikke skåle endnu.

På trods af et større fokus på at øge diversiteten og sikre mere ligestilling i mange erhverv, må vi indse, at vi står overfor nogle større kulturelle og helt strukturelle udfordringer, som kræver mere end små initiativer og gode intentioner.

Læs også

Det starter i barndommen

Mange brancher har svært ved at knække koden alene. Og især i tech-branchen er kvinder stadig underrepræsenterede.

Vi skal blive bedre til at fortælle de gode historier om, at tech-branchen er attraktiv – også for kvinder.

Malene Madsen og Camilla Ley Valentin
Henholdsvis administrerende direktør i Woba.io og branchedirektør i DI Digital

Virkeligheden er, at vi ikke har tid til at vente. For allerede i 2030 vil vi mangle 19.000 it-specialister.

Det kan medføre, at vi bliver ude af stand til at følge med den teknologiske udvikling. 

Hvis vi virkelig skal gøre op med de ligestillingsproblemer, vi har i 2024, er vi nødt til at ændre narrativet og få flere kvindelige rollemodeller frem i lyset.

Vi skal blive bedre til at fortælle de gode historier om, at tech-branchen er attraktiv – også for kvinder. Her har vi en bunden opgave i både tech-branchen og på uddannelsesinstitutionerne, så flere kvinder søger mod STEM-fag. 

Og så skal vi have teknologiforståelse som et obligatorisk fag i folkeskolen. Ikke som et valgfag i udskolingen, som der ellers er lagt op til.

Et valgfag vil alene være for de allerede interesserede, og dermed typisk for drengene. Vi har brug for også at vække pigernes interesse.

En undersøgelse lavet af DEA viser, at der sker et markant fald i børns interesse for STEM i perioden mellem 4. til 5. klasse og 8. til 9. klasse, og at faldet især er drevet af pigerne.

Derfor er et valgfag ikke nok. 

Danmark er bagud i EU

Danmark er sakket bagud på ligestillingsområdet, og vi er ikke kun blevet overhalet af vores nordiske naboer, men af hele EU.

Det mener vi i høj grad skyldes, at ligestilling betragtes som et individuelt problem og ikke som et samfundsmæssigt problem. 

Hver femte mand under 50 år mener, at ligestillingen er gået for langt. Det er bekymrende. 

Malene Madsen og Camilla Ley Valentin
Henholdsvis administrerende direktør i Woba.io og branchedirektør i DI Digital

Hver femte mand under 50 år mener, at ligestillingen er gået for langt. Det er bekymrende. For vi kan kun løse udfordringerne, hvis der er en fælles erkendelse af dem.

Ligestilling er ikke et kvindeproblem, og vi må ikke gøre det til et ’os mod dem’. Mænd mod kvinder. 

Vi ved, at kønsbalancerede teams, topledelser og bestyrelser træffer bedre beslutninger. Der er en klar sammenhæng mellem kønsdiversitet i ledelsen og økonomisk formåen.

Men på trods af denne indsigt og mange gode initiativer gennem årene har tallene ikke ændret sig til en ligelig kønsbalance.

Hvis vi skal gøre os forhåbninger om, at vi står et bedre sted næste år, er der brug for en fælles indsats og en fælles kamp – både fra virksomhederne og politikerne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Ley Valentin

Branchedirektør, DI Digital, iværksætter og investor, bestyrelsesmedlem, Danmarks Eksport- og Investeringsfond
MBA (Heriot-Watt Uni. 2003), shipping and management (Mise 1996)

0:000:00