Lidegaard på Folkemødet: "Min største bekymring for dansk erhvervsliv er manglen på kvalificeret arbejdskraft"

Dansk erhvervsliv drømmer om, at udfordringen med at skaffe kvalificeret arbejdskraft løses i regeringens reformspor. "Man bliver nødt til at kigge på udenlandsk arbejdskraft, for vi kan ikke finde alle dem, vi har brug for i Danmark," lyder det fra DI. Radikale støtter op og varsler flere reformforslag.

Der kommer flere reformforslag fra Radikale i den kommende, lyder det på Folkemødet fra partiets næstformand, Martin Lidegaard, som er bekymret for manglen på kvalificeret arbejdskraft. 
Der kommer flere reformforslag fra Radikale i den kommende, lyder det på Folkemødet fra partiets næstformand, Martin Lidegaard, som er bekymret for manglen på kvalificeret arbejdskraft. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Radikales forslag om at lette topskatten er slet ikke nok til at hæve arbejdsudbuddet med det antal mennesker, som Danmark har brug for.

For manglen på kvalificeret arbejdskraft bliver den helt store udfordring i de kommende år. 

Det fortæller Radikales næstformand, Martin Lidegaard, som er bekymret.

"Vi skal leve af kvalificeret arbejdskraft. Det har vi levet af indtil nu, og det skal vi leve af fremadrettet. Min største bekymring for dansk økonomi og dansk erhvervsliv er manglen på kvalificeret arbejdskraft," lyder det fra Martin Lidegaard under en online debat på Folkemødet torsdag formiddag

Her diskuterer han moderne erhvervspolitik med DI's politiske direktør, Emil Fannikke Kiær, der er med fra et hotel på Bornholm.

Han deler Martin Lidegaards syn vedrørende manglen på den kvalificerede arbejdskraft, men understreger at det ikke er hvem som helst, der er brug for.

"Det er ikke al slags arbejdskraft. Det er faglærte ingeniører, elektroteknikere, smede og så videre. Det er den slags folk, vi har brug. Mette Frederiksen (S) er begyndt at tale ind i et reformspor, men ellers har der ikke været meget fokus på at øge arbejdsudbuddet. Vi ønsker fra erhvervslivets side et reformspor, der udvider arbejdsudbuddet, og det skal være med de rigtige folk," siger Emil Fannikke Kiær. 

Konklusionen fra den politiske direktør er derfor klar: 

"Man bliver nødt til at kigge på udenlandsk arbejdskraft, for vi kan ikke finde alle dem, vi har brug for i Danmark," siger han. 

Læs også

Radikale: Topskattelettelser er ikke nok

Meldingerne om manglen på kvalificeret arbejdskraft kommer i kølvandet på en måned, hvor Radikales politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, for alvor har åbnet debatten om, hvad vi som samfund skal leve af i fremtiden. 

I et interview med Berlingske kaldte hun det "meget oplagt" at hæve topskattegrænsen – som i 2021 er på 544.800 kroner – for at øge beskæftigelsen med de mindst 10.450 personer, som regeringen har forpligtet sig til i sommerens forestående reformspor.

"Skal vi skaffe mange mennesker til arbejdsmarkedet, er vi nødt til at overveje topskatten. Det er ikke den eneste mulighed – men det er helt klart oplagt," siger Sofie Carsten Nielsen til Berlingske.

Mette Frederiksen (S) er begyndt at tale ind i et reformspor, men ellers har der ikke været meget fokus på at øge arbejdsudbuddet. Vi ønsker fra erhvervslivets side et reformspor, der udvider arbejdsudbuddet, og det skal være med de rigtige folk.

Emil Fannikke Kiær
Politisk direktør i DI

Og effekterne i arbejdsudbuddet ved at hæve topskattegrænsen er da heller ikke til at tage fejl af. 

Af Skatteøkonomisk Redegørelse 2019 fremgår det, at arbejdsudbuddet øges med 950 personer, hvis man bruger en milliard kroner på at hæve topskattegrænsen, mens arbejdsudbuddet vil blive hævet med 4.230 personer, hvis man bruger fem milliarder kroner på at hæve topskattegrænsen. 

Den reelle økonomiske effekt vil være væsentligt mindre end de fem milliarder kroner, da omkring halvdelen af beløbet vil blive dækket af tilbageløb og adfærd, ifølge redegørelsen.

Derfor har flere blå partier også støttet op om Radikales forslag om at lempe på topskatten. 

Martin Lidegaard gør det klart, at en lempelse af topskatten ikke er nok i sig selv.

"Det er begrænset, hvor langt man kan komme på den front for de, der betaler topskat, arbejder meget i forvejen. Derfor skal vi satse på hele molevitten," siger han. 

Mere udenlandsk arbejdskraft på den korte bane

På den korte bane ser Martin Lidegaard ikke andre udveje end at øge Danmarks import af udenlandske medarbejdere, som Emil Fannikke Kiær, forslår.

For manglen på arbejdskraft rammer ikke kun det private erhvervsliv.  

"Vi kan slet ikke overvurdere det problemfelt. Manglen på arbejdskraft er alvorlig nok i sig selv, men oven på den kan man lægge mangen på jordemødre, sygeplejerske, lærere og så videre. Derfor skal der flere løsninger i spil på en gang for at komme det her problem til livs," siger han. 

Konkret mener Martin Lidegaard, at man bør hente 10.000 udlændinge mere ind til at hjælpe med den udfordring på den korte bane.

"Vi mangler gode hænder og hoveder i hele den offentlige sektor, så lige nu har jeg svært ved at se andre gode løsninger end at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft. Lige nu vil jeg sige 10.000 mere, for at få mest de umiddelbare ting til at køre, som vi ønsker det," siger han. 

Vi mangler gode hænder og hoveder i hele den offentlige sektor, så lige nu har jeg svært ved at se andre gode løsninger end at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft. Lige nu vil jeg sige 10.000 mere, for at få mest umiddelbare ting kan køre, som vi ønsker det.

Martin Lidegaard
Næstformand for Radikale

Radikal reformplan på vej
Sofie Carsten Nielsen har allerede lanceret flere af Radikales forslag til det kommende reformspor. 

Udover topskattelettelser har hun også erklæret, at Radikale er åbne over for at lempe selskabsskatten, hvilket også har fået en pæn opbakning i blå blok.

Men der er flere reformforslag fra Radikale på vej, varsler Martin Lidegaard.

"På længere sigt skal vi selvfølgelig have en langsigtet plan. Derfor starter vi med børnene og folkeskolen, når vi ruller vores forslag til reformsporet ud efter sommerferien," siger han.

Kim Østrup, tidligere vicedirektør i IBM og professor ved CBS, modererede debatten mellem Radikales næstformand og DI's Emil Fannikke Kiær. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og medlemsdirektør, Dansk Industri
cand.scient.pol., HD

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Kim Østrup

Fhv. vicedirektør, IBM
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00