Debat

SMVDanmark: Virksomheder foretrækker bedre rammevilkår over erhvervsstøtte

Det er oplagt at skære i erhvervsstøtten målrettet den grønne omstilling, for en CO2-afgift er mere effektiv end subsidier, skriver Mia Amalie Holstein og Signe Bøgevald fra SMVDanmark.

Det er afgørende, at besparelserne hentet fra erhvervsstøtten kommer erhvervslivet til gode med henblik på lettelser af byrder og skatter, skriver Mia Amalie Hotsein og Signe Bøgevald.
Det er afgørende, at besparelserne hentet fra erhvervsstøtten kommer erhvervslivet til gode med henblik på lettelser af byrder og skatter, skriver Mia Amalie Hotsein og Signe Bøgevald.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mia Amalie Holstein
Signe Bøgevald Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Erhvervslivet ønsker ikke at være på støtten. Alt for ofte er effekten tvivlsom. Og der følger alt for meget dokumentation og administration med støtten. Derfor er vi i SMVdanmark positivt indstillet overfor en reduktion af erhvervsstøtten. Det er dog helt afgørende, at besparelserne bliver ført tilbage til erhvervslivet gennem lettede byrder og skatter.

Regeringen har sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne forpligtet sig til at skære i erhvervsstøtten. Det er positivt, at man varsler et opgør med de erhvervsstøtteordninger, der alt for ofte ikke har dokumenteret effekt. For ordningerne hjælper i al for høj grad de større virksomheder med potentiale og evne og ikke de mindre med potentiale og behov.

Temadebat

Erhvervsstøtten skal skæres – men hvor?

Regeringen har sammen med SF, Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne forpligtet sig til at skære i erhvervsstøtten og vil blandt andet bruge pengene til at finansiere permanentgørelsen af forsknings- og udviklingsfradraget og investeringer i den grønne omstilling. 

Men erhvervsministeren vil over for Altinget ikke pege på, hvilke af de omkring 200 støtteordninger han ønsker at spare væk, før en endnu ikke nedsat ekspertgruppe kommer med anbefalinger til ministeren. 

Altinget Erhverv spørger derfor i en ny temadebat erhvervsaktører og politikere, hvor sparekniven skal skære. Hvilke støtteordninger skal politikerne frede, og hvilke ordninger skal sløjfes? 

Hvis du har lyst til at deltage i debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Marie Schønning Jensen på [email protected] eller Altingets debatredaktion på [email protected].

De penge, folketingsflertallet ønsker at spare på erhvervsstøtten, bør dog ikke blot gå til at finansiere regeringens generelle tiltag som eksempelvis at hæve dagpengene. Tværtimod mener vi, at pengene bør blive hos erhvervslivet og bruges på at lette virksomhedernes byrder og skatter. Opgøret med erhvervsstøtten bør derfor ske samtidig med, at man forbedrer vilkårene markant for erhvervslivet generelt.

I SMVdanmark foreslår vi blandt andet, at besparelserne på erhvervsstøtten skal finansiere, at selskabsskatten sænkes fra 22 procent til 20 procent, hvilket vil få 500 flere i job. Det er tiltrængt i en tid med mangel på arbejdskraft.

Udover den manglende dokumentation af effekterne ved erhvervsstøtte, så er der et andet problem. Alt for mange af støttekronerne bruges på administration. En rapport fra 2016 viste, det var omkring 20 procent af støttekronerne, der gik denne vej. Det er penge, som i stedet kunne være brugt på at udvikle virksomhederne i stedet.

Den selektive erhvervsstøtte hæmmer konkurrencen

Et oplagt sted at se på erhvervsstøtten er indenfor den grønne omstilling. Forhåbentligt får vi snart en generel CO2-afgift, der overflødiggør de mange subsidier, vi kender på området.

På det grønne område foreslår vi i SMVdanmark derfor, at man indfører en generel CO2-afgift, og derefter fjerner selektiv erhvervsstøtte målrettet specifikke teknologier

Mia Amalie Holstein og Signe Bøgevald
Hhv. vicedirektør og juniorkonsulent, SMVDanmark

De økonomiske vismænd har nemlig påpeget, at en ensartet og høj afgift på CO2 er den samfundsøkonomisk billigste måde at nå klimamålet på, og at den nuværende politik med fokus på tilskud til udvalgte teknologier er dyr.

Lars Gårn Hansen, der er miljøvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet, skrev i en rapport fra marts 2021, at såfremt man indrettede klimapolitikken omkostningseffektivt med en CO2-afgift, kan klimamålet nås tre til fire gange så billigt som med den nuværende kurs med fokus på tilskud. Det er derfor oplagt at reducere subsidierne målrettet den grønne omstilling, når man indfører en CO2-afgift.

På det grønne område foreslår vi i SMVdanmark derfor, at man indfører en generel CO2-afgift og derefter fjerner selektiv erhvervsstøtte målrettet specifikke teknologier, som eksempelvis støtten til biogas, der hæmmer den indbyrdes konkurrence mellem virksomhederne til skade for udviklingen af de mest effektive teknologier.

Private midler skal finansiere innovation 

Det er dog ikke kun på det grønne område, at der kan spares på erhvervsstøtten. Også på innovationsområdet kan mange ordninger spares væk. For eksempel har Innovationsfonden blandt andet uddelt skattekroner til diverse projekter på kant med regler om habilitet og forvaltningsloven, som Berlingske skrev om i 2020.

Vi ønsker ikke kun, at udviklingen skal komme specifikke sektorer til gavn, men ønsker i stedet generelt bedre vilkår for erhvervslivet.

Mia Amalie Holstein og Signe Bøgevald
Hhv. vicedirektør og juniorkonsulent, SMVDanmark

Finansiering af virksomheders innovation og iværksætteri bør generelt ske med private midler, idet det i højere grad ville være attraktivt for iværksætteren at investere i projekter af tvivlsom karakter, hvis iværksætteren ikke selv bærer den økonomiske risiko.

Vi ønsker i SMVdanmark ikke et erhvervsliv på støtten, men i stedet et erhvervsliv, der har mulighed for at udvikle sig gennem bedre vilkår. Vi ønsker ikke kun, at udviklingen skal komme specifikke sektorer til gavn, men ønsker i stedet generelt bedre vilkår for erhvervslivet.

Det vil komme samtlige sektorer til gavn, og ikke kun dem, som politikerne ønsker at støtte. Derfor er det helt afgørende at besparelser hentet på erhvervsstøtten føres tilbage til erhvervslivet gennem en lettelse af byrder og skatter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Amalie Holstein

Kommunikationschef og cheføkonom, Rockwool Fonden, bestyrelsesformand, Rahbeks Højskole
cand.polit. (Københavns Uni, 2008), cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2016), stud.jur. (Syddansk Universitet, 2026)

Signe Bøgevald Hansen

Politisk konsulent, Sundhed Danmark
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni. 2023)

0:000:00