Debat

Tekniq: Vi skal sætte ild til den kvindelige faglige stolthed for at sikre fremtidens faglærte styrke

Kvinder marcherer i høj grad ind på arbejdsmarkedet i tidligere faglærte "mandefag", men der er stadig langt igen til ligestilling og et endeligt opgør med forældede kønsforestillinger. Det kræver, at vi kæmper for den kvindelige faglighed på alle typer arbejdspladser og nedbryder de typiske kønsstereotyper, skriver Tina Voldby.

Vi skal fortsætte kampen for både ligestilling og for at gøre op med de forældede forestillinger om, at nogle fag skulle være forbeholdet et bestemt køn, skriver Tina Voldby.
Vi skal fortsætte kampen for både ligestilling og for at gøre op med de forældede forestillinger om, at nogle fag skulle være forbeholdet et bestemt køn, skriver Tina Voldby.Foto: Kevin Shakir/Ritzau Scanpix
Tina Voldby Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dag, 8. marts, fejrer vi Kvindernes Internationale Kampdag. Vi er nået langt, når det gælder ligestillingen af kønnene, men der er stadig områder, hvor vi fortsat er et godt stykke fra målet.

Det gælder ikke mindst indenfor de brancher, der tidligere blev betragtet som deciderede mandefag, og som i en vis grad stadig gør det.

Kvindekamp og fremgang 

På elektrikeruddannelsen har vi rent faktisk formået at fordoble antallet af kvindelige lærlinge siden 2015 til 2021 (en stigning i faktiske tal fra 66 til 147). Ser vi til gengæld på, hvor stor en andel de kvindelige lærlinge udgør, så er det kun beskedne tre procent mod 2,1 procent i 2015.

Vi har ikke råd til bare på forhånd at lade os ”nøje” med halvdelen af befolkningen, når vi skal sikre fremtidens strøm af faglærte.

Tina Voldby
Underdirektør, Tekniq

Den samme tendens ser vi på vvs-energiuddannelsen, hvor antallet af kvinder faktisk er tredoblet siden 2015 til 2021. Det betyder helt konkret, at uddannelsen er gået fra 10 kvindelige lærlinge til 36. Andelen er dog kun steget fra 1 procent i 2015 til 1,5 procent i 2021.

Og indenfor industrien er især industritekniker- og smedeuddannelserne med til at trække tallene op. Kvinderne udgør i 2021 for disse uddannelser henholdsvis otte og fem procent af lærlingene (i faktiske tal nærmere bestemt 75 og 97 kvindelige lærlinge). I 2012 udgjorde kvinderne henholdsvis tre og en procent af lærlingene på disse uddannelser.

Læs også

En succes eller ej?

Tjah, det er i hvert fald et skridt i den rigtige retning, at kvinderne i større tal er begyndt at få øjnene op for de tekniske erhvervsuddannelser – og jeg tror faktisk på, at vi de kommende år vil se en yderligere stigning i antallet af kvinder på uddannelserne. Der er med andre ord sat en positiv spiral i gang.

Virksomhederne er meget opmærksomme og bruger mange ressourcer på målrettet at rekruttere flere kvinder til brancherne, da det skaber mere diversitet og bedre arbejdspladser. Samtidig bidrager virksomhederne aktivt til at markedsføre uddannelserne på egne hjemmesider og socialemediekanaler.

Ligesom installationsbranchen siden starten har været en del af Boss Ladies-projektet, der arbejder for aktivt at øge rekrutteringen af kvinder til uddannelserne og nedbryde de typiske kønsstereotyper uddannelsesudvalg. Fra 2022 er også industrien en del af Boss-Ladies projektet.

Større kønsdiversitet, bedre arbejdsmiljø

Det er også positivt, at undervisningsministeren for nyligt oprettede en pulje på to millioner kroner til seksualundervisning på blandt andet erhvervsskolerne. Undervisning, der skal behandle alt fra samtykke til køn og grænser.

Selvom vi er kommet langt, er vi slet ikke i mål endnu.

Tina Voldby
Underdirektør, Tekniq

Det kan forhåbentlig skabe nogle bedre uddannelsesmiljøer rundt om på landets erhvervsskoler, som kan fremme vores arbejde for at få flere kvinder til at tage en teknisk erhvervsuddannelse. For vi har ikke råd til bare på forhånd at lade os ”nøje” med halvdelen af befolkningen, når vi skal sikre fremtidens strøm af faglærte.

Samtidig har flere undersøgelser vist, at en større kønsdiversitet skaber et bedre arbejdsmiljø – både psykisk og fysisk.

Så selvom vi er kommet langt, er vi slet ikke i mål endnu. Vi skal fortsætte kampen for både ligestilling og for at gøre op med de forældede forestillinger om, at nogle fag skulle være forbeholdet et bestemt køn. Intet kunne være mere forkert.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tina Voldby Jensen

Underdirektør, Tekniq
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00