Pelle Dragsted
 svarer 
Peter Hummelgaard

Hvor mange penge koster det den danske stat, at selskaber med begrænset ansvar såsom aktieselskaber og anpartsselskaber hvert år går konkurs?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Spørgsmål 128

Ministeren bedes redegøre for, hvor mange penge det koster den danske stat i eksempelvis tabte skatte- og momsindtægter, udgifter til konkursbegæringer m.v., at selskaber med begrænset ansvar såsom aktieselskaber, anpartsselskaber m.v., hvert år går konkurs.

Ministeren bedes redegøre for de seneste 20 år enkeltvis og fordelt på forskellige udgiftsposter og selskabstyper.

Svar fra mandag den 26. februar 2024

Justitsministeriet har forstået den del af spørgsmålet, der angår udgifter til konkursbegæringer, således, at der er tale om udgifter til skifteretternes behandling af konkurssager og andre sagsrelaterede udgifter, herunder udgifter forbundet med konkurssager, hvor skifteretten fritager den, der har begæret konkursen, for at stille sikkerhed for omkostningerne ved boets behandling.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af denne del af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Domstolsstyrelsen, der har oplyst følgende:

”Domstolsstyrelsen har ikke data for udgifter til konkurssager for årene før 2010. Det er derfor ikke muligt at opgøre udgifterne til konkurssager for de seneste 20 år, som efterspurgt, men alene for perioden 2010-2023.

Det vurderes, at der i perioden 2010-2023 har været udgifter på ca. 70-115 mio. kr. pr. år ved byretterne og Sø- og Handelsretten til behandling af konkurssager, jf. nedenstående tabel 1.

Rent statistisk hører konkurssager under hovedkategorien ’Insolvensskiftesager’ med følgende sagstyper: Konkurssager, tvangsopløsninger, gældssaneringer, ægtefælleskiftesager, rekonstruktioner og forebyggende rekonstruktion.

Det er ikke muligt specifikt at opgøre udgifter forbundet med behandling af konkurser for selskaber med begrænset ansvar Handelsretten i 2010-2023 (mio. kr., 2024-pl) 010 konkurssager (afrundet) ønudgi 17,6 til øvrig 9,9 ede udgifter**

Totale udgifter 105,4 105,4 De skønnede udgifter relateret til konkurssager er behæftet med usikkerhed.

Antallet af afsluttede konkurssager er baseret på data for dels byretterne og dels Sø- og Handelsretten.

Udgifterne for byretterne er baseret på de gennemsnitlige udgifter i 2020 til 2022 til konkurssager. I opgørelsen indgår de totale driftsudgifter (§ 11.41.02. Retterne) samt sagsrelaterede udgifter (§ 11.42.01. Sagsgodtgørelse mv. og § 11.42.02. Fri proces og udgifter til advokathjælp).

I Storkøbenhavn behandles konkurssager ved Sø- og Handelsretten. Det er lagt til grund, at udgifter til konkurssager ved byretterne i vidt omfang er sammenlignelige med udgifter til konkurssager ved Sø- og Handelsretten, hvorfor byretternes gennemsnitlige udgifter pr. konkurssag i 2020 til 2022 er lagt til grund ved beregningen af udgifter til afsluttede konkurssager ved Sø- og Handelsretten i 2010-2023.

Vedrørende statens sikkerhedsstillelse Det følger af konkurslovens § 27, stk. 1, at afsigelse af konkursdekret er betinget af, at den, der har begæret konkursen, stiller sikkerhed for omkostningerne ved boets behandling.

Ifølge § 27, stk. 2, kan skifteretten i visse tilfælde fritage for fritage for sikkerhedsstillelse, hvis konkursen er begæret af selskabet selv, og Erhvervsstyrelsen har truffet afgørelse om tvangsopløsning af selskabet.

Sikkerhedens størrelse fastsættes af skifteretten og ligger normalt på 30.000-40.000 kr.

Det fremgår af konkurslovens § 93, at forud for anden gæld betales i lige forhold omkostninger ved konkursens indtræden, omkostninger ved boets behandling samt gæld, der pådrages boet under dets behandling, bortset fra krav på indkomstskat, som pålignes skyldneren.

Disse udgifter vil således udgøre en andel af de sagsrelaterede udgifter, der er angivet i tabel 1.

Domstolsstyrelsen har ikke data, der viser hvor stor en andel af de sagsrelaterede udgifter, der kan henføres til sikkerhedsstillelser ved skifteretterne.” Justitsministeriet har endvidere anmodet Skatteministeriet om en supplerende udtalelse for så vidt angår tabte skatte- og momsindtægter.

Justitsministeriet forventer at eftersende Skatteministeriets udtalelse i marts 2024.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024