Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om ministeren kan give håndslag på, at lovforslaget sikrer, at der fra midten af 2022 ikke kan købes cigaretter som i gennemsnit er billigere end 60 kr. pr. pakke i overensstemmelse med den politiske intention

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 221, Spørgsmål 4
Kan ministeren give håndslag på, at lovforslaget sikrer, at der fra midten af 2022 ikke kan købes cigaretter som i gennemsnit er billigere end 60 kr. pr. pakke i overensstemmelse med den politiske intention?

Svar fra mandag den 17. maj 2021
Den foreslåede clean market regel (dvs. reglen om, at der ikke må sælges cigaretter og røgtobak med gammel afgift 3 måneder efter, at en afgiftsforhøjelse er trådt i kraft) er med til at sikre, at cigaretter og røgtobak sælges med de nye højere afgifter senest 3 måneder efter, at afgiftsforhøjelsen er trådt i kraft.

Ifølge tobaksafgiftsloven må stempelmærkeværdien ikke være lavere end afgifter plus moms. Det er med andre ord ulovligt at sælge cigaretter til en pris, der er lavere end afgiften plus moms.

Efter afgiftsstigningen 1. januar 2022 vil afgiften plus moms udgøre ca. 49 kr. for en pakke cigaretter med 20 styk. Det vil altså fra og med den 1. april 2022 være ulovligt at sælge cigaretter til en pris, der er lavere end ca. 49 kr.

Jeg kan med andre ord ikke ”give håndslag på”, at lovforslaget sikrer, at der fra midten af 2022 ikke kan købes cigaretter, som i gennemsnit er billigere end 60 kr. pr. pakke. Det skyldes, at cigaretproducenterne har indledt en aggressiv priskrig. Jeg kan dog forsikre spørgeren om, at jeg har - og fortsat vil have - fokus på, at priserne på tobak afspejler de afgiftsstigninger, som et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om, og jeg forventer derfor også, at der kommer yderligere tiltag på tobaksområdet i efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00