Annoncørbetalt indhold

Kære politikere: I overser en løsning med kæmpe potentiale indenfor grønt landbrug

Alle taler om dansk landbrug. Især CO2-afgift på landbruget var et altoverskyggende tema i 2023. For det er vigtigere end nogensinde før at reducere CO2-udledningen af dansk landbrug, og politikerne har brugt timevis på at debattere de mange mulige klimatiltag i landbruget.

Søren Fredslund, Business Development Manager, Yara Danmark A/S

Én ting er sikkert: Landbrugets grønne omstilling kræver innovative løsninger. Og derfor har vi i Yara taget et banebrydende skridt og lanceret grøn gødning.

Selvom det desværre ofte bliver overset, er grøn gødning et klimavirkemiddel, som vi med sikkerhed ved vil skabe stor CO2-reduktion og samtidig give plads til landbruget.

Gødning er en essentiel del af fødevareproduktionen, for uden næringsstoffer kan planter ikke vokse optimalt. I dag produceres halvdelen af verdens fødevarer på basis af næringsstoffer fra handelsgødning. Med en fortsat voksende befolkning, skal der også fremover produceres mere og mere mad, men det skal ske på et mindre areal og med et lavere klimaftryk. Derfor kommer vi også fremover til at være afhængige af kvalitetsgødning for at være i stand til at kunne producere tilstrækkeligt mad. Og den gødning skal være grøn.

Grøn gødning produceres ved hjælp af elektricitet fra vedvarende energikilder (vandkraft, vind, sol). Det betyder, at grøn gødning bidrager til en næsten fossilfri, effektiv og nem måde at producere fødevarer på med et væsentligt lavere CO2-aftryk.

Ved at reducere gødningsproduktionens CO2-udledning, vil det have konkret og stor indvirkning på en fødevares CO2-aftryk. Med grøn gødning reducerer vi CO2-aftrykket for hvede med omkring 20 %, og i et færdigt produkt som fx brød ender vi med en reduktion af CO2-aftrykket på omkring 12 %.

Hos Yara er vi klar til at gå forrest med vores PTX-baserede produktion af grøn gødning. I første omgang kan vi producere op til 60.000 ton grøn gødning om året på vores europæiske fabrikker, der vil kunne komme dansk landbrug til gode og reducere CO2-aftrykket for vores fødevarer.  

Men vi står desværre over for en central udfordring i forbindelse med vores grønne rejse.

Konceptet er egentlig enkelt: Landmænd, der vælger grøn gødning vil ikke blot gavne klimaet, men også skubbe dansk landbrug i retning af en grønnere fremtid.

Søren Fredslund, Business Development Manager, Yara Danmark A/S

Politikerne glemmer, at klimaet er globalt
Den nuværende praksis for opgørelsen af det danske klimaregnskab giver simpelthen ikke mening. For vi indregner ikke CO2-aftrykket fra importerede varer som fx gødning. Tankegangen er: Når det ikke er produceret i Danmark, er det ikke vores hovedpine. Men hvis vi for alvor vil fremme den grønne omstilling i dansk landbrug, har vi brug for, at regeringen og Folketinget tænker bredere i forhold til klimaregnskabet.

Vi ønsker ikke at gøre op med, hvordan IPCC opgør klimaaftryk, men vi ønsker, at danske politikere skal have ambitioner om at reducere landbrugets globale CO2-aftryk, samtidig med at vi reducerer det nationale CO2-aftryk.  

For i sidste ende giver det jo ikke mening, hvis vi reducerer vores udledning herhjemme ved blot at importere det samme fra udlandet.  

Vi har brug for jeres hjælp til at skabe en ny klimamodel for produktion uden for Danmark, så vi kan sætte alle sejl ind for at sikre en grøn omstilling af gødningsområdet i Danmark. Løsningen er lige foran os, og potentialet er stort.

Som det er blevet fremhævet i Børsen af Concitos landbrugsrådgiver, Tavs Nyord, er behovet for grøn gødning uundgåeligt i fremtidens Danmark. Det er en nødvendighed for vores planteproduktion. Han understreger, at grøn kunstgødning er svaret.

Konceptet er egentlig enkelt: Landmænd, der vælger grøn gødning vil ikke blot gavne klimaet, men også skubbe dansk landbrug i retning af en grønnere fremtid.

Men vi står desværre over for en central udfordring i forbindelse med vores grønne rejse.

Søren Fredslund, Business Development Manager, Yara Danmark A/S

Vi vil hjælpe Danmark med at gå forrest
Danmark er blandt de lande i verden, der udnytter den største del af sit areal til landbrug og dermed fødevareproduktion set i forhold til vores størrelse. Det skal vi være stolte af. Lige nu fylder diskussionen om CO2-afgiften på landbruget i det politiske landskab. Der er en fælles forståelse af, at landbruget skal reducere CO2-udledningen.

Men der er stor usikkerhed om, hvordan vi bedst sikrer mest mulig CO2-reduktion fra dansk landbrug, samtidig med at der stadig er en stor landbrugsproduktion og udvikling af dansk landbrug. Det er forsinkelsen af Svarer-rapporten et bevis på.

I kampen for et grønnere landbrug har vi i Yara en vision om at gå forrest med innovative løsninger, som baner vejen for en grøn omstilling af landbruget og forsyner hele verden med klimavenlige fødevarer af høj kvalitet. Derfor er min appel til det danske Folketing klar.

Lad os tænke bredere, støtte innovative projekter som grøn gødning og indføre incitamenter, der kan fremskynde den grønne omstilling i dansk landbrug.

Lad os anerkende værdien af bæredygtige løsninger og indføre en klimamodel, der sætter dansk landbrug på kurs mod en mere bæredygtig fremtid, hvor grøn gødning spiller en afgørende rolle.

0:000:00