Debat

Anders Stjernholm: Staten skal stoppe med at forkæle de religiøse fællesskaber

Hvis staten fortsat skal støtte trossamfund, bør vi stille større krav til modtagerne. Religionsfrihed er en grundsten i vores demokratiske samfund, men det bør ikke være et fripas til at krænke andre menneskers rettigheder. Alle fællesskaber bør stå lige for loven uden særlige privilegier, skriver Anders Stjernholm.

Det virker lidt skørt, at Danmark forkæler bestemte foreninger med særlige privilegier, når disse fællesskaber samtidig er i direkte modstrid med de værdier, der holder vores samfund oppe, skriver Anders Stjernholm.
Det virker lidt skørt, at Danmark forkæler bestemte foreninger med særlige privilegier, når disse fællesskaber samtidig er i direkte modstrid med de værdier, der holder vores samfund oppe, skriver Anders Stjernholm.Foto: Katja Holm/Altinget
Anders Stjernholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kirkeminister Morten Dahlin (V) har blæst til kamp imod den undertrykkelse, der finder sted indenfor sit ressortområde.

I første omgang har han haft fokus på islam, men der er mere at tage fat på. Og det vil klæde regeringen at se det store billede. I sidste ende er løsningen liberal og ligestillende. 

Det er positivt at se en kirkeminister, som er opmærksom på trossamfund, der modarbejder principper og værdier, der må regnes som menneskeretlige og fællesskabsbærende.

Ulighedsskabende fællesskaber

Det virker lidt skørt, at vi i Danmark har en politik om at forkæle bestemte foreninger med særlige privilegier, når disse fællesskaber samtidig skaber modborgerskab med gudgivne dogmer, der er i direkte modstrid med de værdier, der holder vores samfund oppe.

Samtidig udøver mange af disse foreninger skadelig social kontrol over deres medlemmers liv - igen med udgangspunkt i religiøse dogmer.

Både Bibelen og Koranen giver mænd magt over kvinder, og ingen abrahamitisk religion accepterer LGBT-personer.

Anders Stjernholm
Formand, Ateistisk Selskab

Det er blevet mere og mere åbenlyst, at der inden for både islamiske og kristne trossamfund, udøves en grad af social kontrol, som kan have dybtgående negative konsekvenser for især kvinder og LGBT-personer.

Denne kontrol manifesterer sig på flere måder: Fra påtvungne seksualnormer, undertrykkelse af seksuel frihed til æresrelateret psykisk og fysisk vold.

Både Bibelen og Koranen giver mænd magt over kvinder, og ingen abrahamitisk religion accepterer LGBT-personer.

Læs også

Hent inspiration fra Norge

For nylig så vi Norge tage et modigt skridt ved at fratage Jehovas Vidner statslig anerkendelse og støtte på grund af deres praksis med udstødelse.

Dette sætter et velkomment eksempel på, hvordan en stat kan handle, når religiøse trossamfund udøver vold. 

En virksomhed må ikke diskriminere på baggrund af alder, køn eller seksualitet, medmindre en gud kræver det.

Anders Stjernholm
Formand, Ateistisk Selskab

Et par af Danmarks førende islamforskere satte fokus på den modbydelige praksis, der foregår i nogle islamiske miljøer omkring kvinders ønske om skilsmisse. Det bør også få politikere til at overveje hvilke privilegier, der næsten automatisk tilfalder trossamfund.

I kampen for børns vilkår og ligestilling af køn er politikerne ikke bange for at regulere vores private forhold - medmindre undertrykkelsen er religiøst begrundet. Så er der frit lejde.

En virksomhed må ikke diskriminere på baggrund af alder, køn eller seksualitet, medmindre en gud kræver det.

Så får man endda en pose penge til at opretholde forskelsbehandlingen.

Kampen for ligestilling og retfærdighed finder ikke kun sted i det offentlige rum eller arbejdsmarkedet, men også inden for trossamfundenes mure.

Hvis statens skal vedholde sin støtte til disse trossamfund, bør den betinges af deres overholdelse af grundlæggende menneskerettigheder og ligestillingsprincipper.

Det er urimeligt og imod den danske ånd af fællesskab og lighed, at skatteborgernes penge går til institutioner, der aktivt undertrykker nogle af landets mest sårbare borgere.

Det er ligesom at hækle

Hvis staten fortsat skal støtte trossamfund, bør vi stille større krav til modtagerne.

Én af Morten Dahlins første handlinger som kirkeminister var, at lade Folkekirken blive underlagt ligestillingsloven. Det lyder resolut og handlekraftigt, men det skete som svar på en anmodning fra kirkens biskopper.

At nogle bruger deres tid på at være religiøse bør i statens øjne ikke være anderledes end, at andre bruger den på at spille fodbold eller hækle.

Anders Stjernholm
Formand, Ateistisk Selskab

Og det gælder kun for køn og kun ved ansættelse. Folkekirken ville stadig kunne forskelsbehandle LGBT-personer på alle områder, og kvinder i emner udenfor ansættelse.

Religionsfrihed er en grundsten i vores demokratiske samfund, men denne frihed bør ikke være et fripas til at krænke andre menneskers grundlæggende rettigheder.

Alle fællesskaber bør stå lige for loven uden særlige privilegier og med en klar forventning om at respektere individets frihed og rettigheder.

Ideelt set bør statens anerkendelsesordning slet ikke eksistere.

At nogle bruger deres tid på at være religiøse bør i statens øjne ikke være anderledes end, at andre bruger den på at spille fodbold eller hækle.

At en forening handler om overtro bør naturligvis ikke medføre særlige privilegier. Når vi nu samtidig ved, at mange af disse foreninger gør skade på nogle af sine medlemmer, burde beslutningen for politikerne være indlysende.

Fællesskabets penge bør ikke gå til at gøre skade på selvsamme fællesskab. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Stjernholm

Formand, Ateistisk Selskab, fhv. stedfortrædende MF (ALT), stand-up-komiker
journalist (SDU)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00