Opsamling på temadebat: Hvordan gør vi retningslinierne for organdonation mere tidssvarende?

Behovet for flere organer til transplantation mod hensynet til den enkeltes borgers ret til at bestemme over sin egen krop. Det er dilemmaet i den temadebat, som Altinget Etik og Tro åbnede for i løbet af vinteren.

I denne temadebat lægger Altinget Etik og Tro op til diskussion om både de konkrete regler, udviklingen i medicinsk teknologi og etiske dilemmaer, som organdonation rejser.
I denne temadebat lægger Altinget Etik og Tro op til diskussion om både de konkrete regler, udviklingen i medicinsk teknologi og etiske dilemmaer, som organdonation rejser.Foto: Mark Humphrey/AP/Ritzau Scanpix

Trods politisk enighed om, at de nuværende rammer for organdonation ikke er tidssvarende, er der mange og meget forskellige holdninger til, hvordan et nyt regelsæt skal strikkes sammen.

For hvordan afvejer man hensynet til den enkelte borgers ret til at bestemme over sin egen krop mod behovet for flere organer til transplantation. Det er de spørgsmål og den debat, som vores panel giver deres respektive bud på i temadebatten "Hvordan gør vi retningslinierne for organdonation mere tidssvarende?"

Skal det være obligatorisk at være tilmeldt donorregister og gøre befolkningen til et omvandrende reservedelslager for hjerte, nyrer, lunger og andre organer, som vi ikke længere selv har brug for? Vil det betyde, at det er staten - eller bare samfundet - der ejer din krop.

0:000:00