SS-flag og hagekors i gaderne: Jødehadet er vokset markant siden oktober 2023

Konflikt i Mellemøsten fører til flere tilfælde af antisemitisme i Danmark, konkluderer ny rapport. Det Jødiske Samfund opfordrer politikere til at handle.

Formand for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, mener, at der siden 7. oktober har været tale om "antisemitisme på steroider".
Formand for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, mener, at der siden 7. oktober har været tale om "antisemitisme på steroider".Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Klistermærker, hvor jøder beskrives som et "beskidt folk". SS-flag i lygtepæle på Frederiksberg. Og hagekors på jøders hoveddøre.

Det er bare et lille udpluk af de indberetninger om antisemitisme, som Det Jødiske Samfund i Danmark har modtaget i 2023.

En ny rapport fra Det Jødiske Samfund viser, at der er sket en drastisk stigning i antallet af antisemitiske hændelser, siden Hamas angreb en israelsk musikfestival 7. oktober.

"Efter 7. oktober har vi set en antisemitisme på steroider," fortæller formand for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, og fortsætter:

"Det er ikke første gang, at vi kan konstatere en stigning i jødehadet, når konflikten i Mellemøsten spidser til. Men denne gang har vi set en voldsom skærpelse, der ikke mindst er fodret af ukontrolleret spredning af had på sociale medier."

En tidligere undersøgelse har kortlagt, at hver tiende kommentar om jøder på Facebook er antisemitisk.

Regeringens "højeste prioritet"

Det Jødiske Samfund har i sin rapport udelukkende arbejdet med aktivt indberettede tilfælde.

Det betyder ifølge organisationen, at der med stor sandsynlighed gemmer sig et meget markant mørketal.

"De registrerede antisemitiske hændelser for 2023 giver et indblik i forekomsten af antisemitisme i Danmark i 2023, men giver ikke et udtømmende billede af antisemitisme i Danmark," lyder det i et sammendrag af rapporten.

Rapportens triste konklusioner får formanden for Det Jødiske Samfund til opfordre politikerne til at genbesøge handlingsplanen mod antisemitisme.

"Vi er enormt taknemmelige for, at vi har danske politikeres opmærksomhed. Men vi må konstatere, at vi ser en meget voldsom og hurtig udvikling, der kræver nye løsninger," udtaler Henri Goldstein.

Handlingsplanen mod antisemitisme blev præsenteret af den socialdemokratiske regering i januar 2022.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har over for Altinget understreget, at embedsværket kigger på, "om nogle af tiltagene kan rykkes frem, og om der er brug for endnu flere initiativer".

Ministeren fastslog desuden, at bekæmpelse af antisemitisme har regeringens "højeste prioritet". Kirkeministeren har ligeledes gjort bekæmpelse af religiøs ekstremisme til en af sine store mærkesager.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henri Goldstein

Formand, Det jødiske samfund i Danmark
cand.med., dr.med., cand.mag. i historie og samfundsfag

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00