Ugens Europa-podcast: Hvad i alverden er Theresa May ude på?

PARLAMENTET#57: De seneste dages afstemninger i det britiske Underhus rejser flere spørgsmål, end de besvarer. Er Brexit nu udskudt, og hvad siger de andre europæiske ledere til det på næste uges topmøde? Hør om det i podcasten, hvor vi også spørger Nye Borgerlige, hvorfor de vil melde Danmark ud af EU.

Foto: Jessica Taylor/AFP/UK Parliament/Ritzau Scanpix

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Har den britiske premierminister totalt mistet kontrollen over Brexit, eller er Theresa May på vej til slutspurten i et snedigt taktisk spil?

Sådan lyder det overordnede spørgsmål, efter at den britiske regerings tilbagetrædelses-aftale med Den Europæiske Union i denne uge blev stemt ned for anden gang i Underhuset – hvorefter parlamentarikerne også stemte nej til Brexit uden en aftale.

Og så stemte de ja til, at May skal tage til EU-topmøde i Bruxelles i næste uge og bede om en form for udskydelse af Brexit-datoen 29. marts.

Alle optioner for Storbritanniens udmeldelse er dermed stadig åbne her kun to uger før den planlagte exitdato. Og hvor utroligt det end kan lyde, så har premierministeren annonceret sin intention om at sætte sin Brexit-aftale til afstemning for tredje gang i næste uge. 

Hvad i alverden foregår der i Westminster? Og hvad vil Angela Merkel, Emmanuel Macron, Lars Løkke Rasmussen og alle de andre europæiske ledere mon sige til det?

I denne uges europæiske podcast fokuserer værten Thomas Lauritzen og EU-redaktør Rikke Albrechtsen på analysen af Theresa Mays tumultariske hækkeløb mod udgangen. Udsendelsen kommer lidt senere på ugen end sædvanligt, så vi kunne få det hele med.

Midt under det britiske drama er der politikere i Danmark, der synes, at vi danskere også burde afholde en folkeafstemning om at melde os ud af EU. Det synes de i hvert fald i Nye Borgerlige, som nu forsøger at stille op til europaparlamentsvalget 26. maj.

”Nye Borgerlige er det eneste borgerlige parti i Danmark, som er dybt, dybt skeptiske over for EU, og som i sidste ende vil finde en løsning på at komme ud af det selskab,” siger partiets EU-ordfører, Jeppe Juhl, som du kan møde i Ugens Interview:

”Det er ikke utænkeligt, at vi vil komme til at betale en pris. En økonomisk pris. Men det er en økonomisk pris for vores nationale selvbestemmelse,” siger han.

Når det kommer til spørgsmålet, om hvornår og hvordan Danmarks skal melde sig ud, bliver det straks lidt sværere at få klare svar fra Nye Borgerliges ordfører.

Hør Thomas Lauritzens samtale med Jeppe Juhl i denne uges podcast. Den handler meget om kvalerne med at komme ud af EU, uanset om man er britisk eller dansk skeptiker.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024