Stillestående Brexit-forhandlinger bekymrer Gade og Helveg: Det er briternes skyld

SOMMERMØDE: Det begynder at spidse til, hvis EU og Storbritannien skal nå at få en handelsaftale inden årets udgang. Vi skal forberede os på, at der ikke kommer en aftale, og Storbritannien må påtage sig skylden, lyder det fra Søren Gade og Morten Helveg Petersen på Altingets Sommermøde.

Simon Holst Jensen

Det kan få store konsekvenser for især de danske fiskere, der benytter sig af britiske farvande, hvis EU og Storbritannien ikke når frem til en aftale inden deadline ved årets udløb.

”Jeg er meget bekymret. Det kan blive en katastrofe,” siger Søren Gade, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.

”Som det er lige nu, er jeg bekymret for, at der ikke kommer en aftale, og at dansk fiskeri kommer til at lide på grund af det,” siger han.

Ifølge ham er det omkring 40 procent af fangsten hos danske fiskere, der er hentet i britisk farvand.  

V-politikeren var torsdag på Altingets Sommermøde i debat med Radikales EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen om netop Brexit, og de to var helt enige om, at det kan vise sig dyrt, hvis der ikke findes en aftale.

”Det er virkelig alvorligt, og jeg tror også, man skal huske på, hvor omfangsrigt det er,” siger Helveg Petersen med henvisning til det omfattende forhandlingsarbejde, der ligger forud for en aftale.

Briternes skyld
De to var også enige om, at hvis vi skulle stå uden en aftale, når året er omme, og tiden er rindet ud, så er det i London og ikke i Bruxelles, at man skal pege fingre.

De ser således, at der er sket en ændring i den britiske tilgang til forhandlingerne fra Theresa Mays mæglende facon til i dag, hvor Boris Johnson sidder med absolut flertal i det britiske parlament. Han har flere gange afvist at anmode om en forlængelse af tidsfristen for at forøge chancen for en aftale.

”De ser helt klart og åbent i øjnene, at der er en økonomisk konsekvens ved det. Det, der er forskellen på den nuværende linje og den tidligere, er, at nu er de parate til at tage den omkostning, fordi det indenrigspolitisk er så meget værd at kunne sige take back control,” siger Morten Helveg Petersen.

Søren Gade stemmer i.

”Hvis vi ender med no deal, så er det ikke EU’s skyld, så er det, fordi briterne ikke vil have en aftale,” siger han.

Coronakrisen er Johnsons udvej
Ligesom i stort set alle andre facetter af livet kan coronavirussen også få en rolle at spille i Brexit-spørgsmålet.

Ifølge Gade og Helveg Petersen vil Boris Johnson nemlig bruge den som undskyldning, hvis den britiske økonomi efter en manglende aftale bliver hårdt ramt.

”Han vil helst sikkert skamride coronakrisen. Det er jo en katastrofe, som Storbritannien har begivet sig ud i. Der er ingen tvivl om, at covid-19 vil få skylden for alle ulykker derovre for at få det væk fra ham selv,” siger Søren Gade.

Ingen af de to EU-politikere føler sig længere overbeviste om, at der kommer en aftale i tide.

”Vi begynder at skulle forberede os på, at det bliver no deal, og at det her bliver til virkelighed,” siger Morten Helveg Petersen, mens Søren Gade er mere pessimistisk end normalt.

”Man er jo ikke kommet et skridt ud ad vejen, og man har ikke bedt om en forlængelse. Jeg er jo altid svag pessimist – jeg kommer fra Vestjylland – men her er jeg rigtig pessimist i forhold til at få en aftale, fordi der er gået så lang tid,” siger han.

I første omgang er der topmøde allerede på mandag, hvor Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, mødes med kommissionsformand Ursula von der Leyen og rådsformand Charles Michel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00