Troels Lund: Historisk løft til kemi-plan

HANDLINGSPLAN: Ny kemikaliehandlingsplan skal sikre Danmarks EU-forpligtigelser. Miljøministeren kalder planen historisk.
Alle Folketingets partier står bag den nye kemikaliehandlingsplan til 173 mio. kr.
Alle Folketingets partier står bag den nye kemikaliehandlingsplan til 173 mio. kr.Foto: colourbox
Kristian Aaskov Nielsen

Natten til fredag blev alle Folketingets partier enige om en ny kemikaliehandlingsplan. Planen indeholder i alt 173 mio. kr., som gør den til den dyreste kemikaliehandlingsplan nogensinde.

"Det er et historisk løft. Et løft, som sikrer de EU-forpligtigelser, som vi skal leve op til, men også at vi tager flere nationale initiativer. Det gør, at vi kan forblive spydspids både inde for forskning og viden og dermed præge den internationale lovgivning på området," siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Socialdemokraternes forbrugerordfører er ikke lige så tilfreds som miljøministeren.

"Det er ingen hemmelighed, at vi gerne ville have haft større rammer. Det er et morderligt stort område, hvor udfordringer er enormt store. Det bevidner den store fokus også om," siger Benny Engelbrecht.

I SF er man langt mere positive og kalder aftalen god.

"Vi har fået flere penge til kemiindsatsen. Det var der også brug for. Det er et markant fingeraftryk, at vi har fået flere penge. Det har sammen med fremrykningen af investeringer været det, vi har kæmpet for hele tiden," siger SF's miljøordfører Pia Olsen Dyhr.

Fremrykning af særlig indsats
Ud af de 173 mio. kr var der i alt 18 mio. kr., som skulle bruges på særlige indsatser. Oprindeligt skulle de række over fire år. Parterne blev dog enige om at bruge alle pengene over to år. På den måde ønskede blandt andet SF at frigøre flere midler. Pengene dækker blandt andet over informationscenter, øget fokus på hormonforstyrrende stoffer og cocktaileffekter samt en række mindre initiativer på eksempelvis nano-området.

Det betyder også, at forligspartierne skal mødes om to år for at finde flere penge til den særlige indsats, fortæller Pia Olsen Dyhr:

"Vi forventer bestemt, at vi finder nogle flere penge. Vi har tænkt os at hoppe ministeren på maven. Jeg tror også, regeringen har en interesse i at fortsætte kemiindsatsen. Det må vi tage ved forhandlingsbordet. Vi skal nok finde pengene," siger hun.

Ved at fremrykke den særlige indsats ser Troels Lund Poulsen det som en mulighed for at kunne få flere emner hurtigere op på dagsordnen.

"Det er blandt andet de hormonforstyrrende stoffer, hvor vi skal have samlet mere forskning og viden, så vi kan føre politik ud fra det. Det er også en af de ting, som oppositionen vægtede højt," siger Troels Lund Poulsen.

Men om to år løber I tør for penge. Kan du garantere, I finder pengene til den tid?

"Nu har vi lige lave den mest ambitiøse kemikaliehandlingsplan nogensinde. Det er jeg glad for. Der er nogle ting, som vi vil drøfte i løbet af perioden, men det tror jeg helt sikkert, vi finder løsninger på," siger Troels Lund Poulsen.

Friske penge til faste udgifter
I forhold til den sidste kemikaliehandlingsplan er der kommet markant flere penge. Miljøstyrelsen oplyser, at der i den forrige handlingsplan fulgte 109 mio. kr., hvor der i den nye følger 173 mio. kr.

Den største udgiftspost i kemikaliehandlingsplanen er til implementeringen af den europæiske indsats mod kemikalier: REACH. REACH modtager med den nye handlingsplan flere midler end den forrige.

Dokumentation

Fakta om aftalen:

Der afsættes

  • 46 mio. kroner til gennemførsel af REACH. Vurdering af kemiske stoffer og rådgivning af virksomheder.
  • 21 mio. kroner til indsats på forbrugerområdet. (Heraf 2 mio særlig indsats).
  • 16 mio. kroner til tilsyn og kontrol.
  • 52 mio. kroner til videreførelse af Center for Hormonforstyrrende Stoffer, Videncenter for Allergi samt Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed.
  • 18 mio. kroner til gennemførsel af biociddirektivet.
  • 8 mio. kroner til videreførelse af Informationscenter for Miljø & Sundhed i 2010 og 2011 (Heraf 4 mio. særlig indsats).
  • 8. mio. kroner til hormonforstyrrende stoffer og cocktaileffekter (Særlig indsats).
  • 4 mio. kroner til nano-området, global indsats og styrket prioritering af computermodeller og substitution (Særlig indsats).

Kilde: Miljøministeriet


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00